Knjige za predah nakon blagdanske užurbanosti
K

Pronaći trenutak predaha u kaotičnosti i užurbanosti ovog blagdanskog vremena katkad može biti pravi izazov. Zatočeni u začaranom krugu priprema za blagdane, kićenja, kupovine darova, dočekivanja gostiju…, nerijetko zaboravljamo smisao. I to ne samo smisao blagdana, već i smisao vlastitog bivanja u cijelom tom kaosu. U svoj žurbi i nastojanju da ispunimo uloge koje se od nas očekuju, gubimo naše vlastito vrijeme. Propuštamo one dragocjene trenutke koji nas zapravo pokreću, oplemenjuju i podsjećaju zašto smo tu. Propuštamo se obogatiti novim znanjima, otkriti neke drugačije interese.

Jer, sjaj svih tih blagdanskih lampica nerijetko je varljiv, pa iza jarkog svjetla krije tamu koju malo što može odagnati.

…Osim dobre knjige, naravno.

„Astrofizika za ljude u žurbi“, Neil deGrasse Tyson, Znanje, 2019.

„Svemir nije dužan biti smislen.“

(Neil deGrasse Tyson)

„Za sve koji nemaju vremena za debele knjige, a ipak žele znati više o svemiru“. U tim je riječima autor ove iznimne knjige, američki astrofizičar, pisac i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson, sažeo sve ono što možete očekivati od „Astrofizike za ljude u žurbi“.

Naime, u svega 170 stranice na zabavan i pristupačan, no istodobno vrlo edukativan način, uspio je de Grasse Tyson objasniti sve ono što nas je „kopkalo” saznati o našem planetu od Velikog praska naovamo.

Jednostavnim jezikom kvantnu će mehaniku, crne rupe, tamne tvari i „čudne zvjerčice“ kvarkove približiti svima nama – “ljudima u žurbi”, kojima su svemir i njegove tajne u današnjem kaotičnom životu uglavnom posljednja stvar na pameti. No, jednom kada se zaputimo na putovanje 14 milijardi godina unazad, ništa više neće biti kao prije.

Podatak kako „danju i noću kroz svaki centimetar našega tijela svake sekunde (iz sunca) prolazi devedeset milijardi neutrina (neuhvatljive čestice tamne tvari) bez ikakvog djelovanja na atome u tijelu“… definitivno će vas baciti u razmišljanje dok koristite koji slobodan trenutak za odmor tijekom dana, a bez sumnje ćete dugo u glavi analizirati činjenicu kako su Velikim praskom nastala samo tri elementa koja nalazimo u prirodi – vodik, litij i helij. Svi ostali „iskovani su u vrućim srcima zvijezda i eksplozijama umirućih zvijezda“…

Ne dopustite, stoga, da vam promakne “Astrofizika za ljude u žurbi”, ma koliko žurili. U današnje vrijeme interneta i “guglanja” katkad se zatrpavamo nepotrebnim, ali i neprovjerenim podatcima, ostajući uskraćeni za mnoge spoznaje. Neka astrofizika ne bude jedna od njih.

I dok će vam „Astrofizika za ljude u žurbi“ pružiti dovoljno podataka za bolje razumijevanje svemira i zvijezda, Haemin Sunim pomoći će vam da te iste zvijezde pronađete u sebi…

„Ono što vidiš tek kad usporiš – nadahnute misli budističkog učitelja o ljepoti svakodnevnog života“, Haemin Sunim, Planetopija, 2017.

„Da bismo bili sretni, ne moramo ulagati

Velik napor da

Stignemo negdje drugdje.

Umjesto toga opustite se u sadašnjem

Trenutku i pritom pronalazite

Humor u svojem životu.

S humorom život postaje lakši i opušteniji.

A kroz smijeh ljudi uvijek postaju

Otvoreni i radosni.

(Haenim Sunim)

Južnokorejski pisac i zen redovnik Haenim Sunim posjeduje izniman dar govoriti o problemima, preprekama, tjeskobama s kojima se susreće čovjek današnjice. Onaj užurbani, nemirni čovjek koji nema vremena okrenuti se samome sebi, osluhnuti na trenutak vlastite misli, iščitati suptilne poruke koje mu svake sekunde šalje njegovo srce.

U svojim esejima i mislima o strasti, ljubavi, budućnosti, odnosima, odmoru, duhovnosti…, Sunim će čitatelja povesti putem opraštanja, otkriti mu oslobađajuće spoznaje o potrebi iskrenosti prema samome sebi i o nužnosti otpuštanja tuđih mišljenja kako bismo pojednostavili život i priznali sebi što zapravo želimo od njega i od sebe.

Haenim Sunim u svom djelu otkriva kako posve ozbiljno shvaća potrebu za promjenom i osobnom preobrazbom koja se krije u svakome od nas. On ju potiče svojim mislima i savjetima, budeći u nama sve ono što u utrci života nerijetko zaboravljamo – proživjeti taj isti život, udahnuti ga punim plućima i uživati u njegovoj jednostavnoj mudrosti.

„Kada se duboko zagledam u sebe,

Shvatim što zapravo želim od drugih:

Pozorno uho koje sluša što govorim,

Ljubazne riječi koje zapažaju moje postojanje

I vrijednost,

Nježne oči koje prihvaćaju moje nedostatke i

Nesigurnosti.

Odlučujem da ću biti takva osoba

Ljudima oko sebe.“

(Haenim Sunim)

Pripremila: Biljana Gabrić

Foto: privatni arhiv 

Zovem se Biljana Gabrić, pisac sam poezije i proze te prevoditelj engleskog jezika iz Osijeka i veliki zaljubljenik u književnost u svim njezinim oblicima. Nisam ograničena žanrovima, autorima, formama i kritikama, čitam ono što mi srce preporuči, jednako uživajući u romantici poezije ili napetim trilerima. I sama pišem; najčešće poeziju, a tada i sve ostalo što mi iz misli pobjegne u redove slova i rečenica.

Ukratko, jednostavno uživam u spoznaji kako čitajući i pišući živim stotine, tisuće života, a ovaj jedan, stvarni i najvrjedniji, koristim kako bih svoju ljubav prema pisanoj riječi podijelila sa svima vama.

https://www.instagram.com/write_owl/?hl=hr

http://literatura.hr/blog/

 

 

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci