Klara Frančišković boravila je u Španjolskoj u sklopu The Break Fellowship programa. Otkrila nam je dojmove!
K

Klara Frančišković dolazi iz Rijeke i radi kao virtualni asistent. Poduzetnica je od 2021. godine i majka dječaka. Stilueta je okrenuta ka poduzetničkim pričama i volimo priče s terena, vaše priče. Stoga, retke prepuštamo Klari koja nam je otkrila o čemu se točno radi, ali i dojmove. 

Ženama je nerijetko, teško izbalansirati poduzetništvo i majčinstvo i privatan život ili ‘me time’. Upravo to je potaknulo Klaru da se prijavi na zanimljiv program ‘The Break’. Sa nama je podijelila svoje dojmove sa zanimljivog programa. Prenosimo ih u cijelosti:

”Koliko ste si puta rekli da je vrijeme za odmor ili „a break“? Ja nebrojeno. Kroz cijelo svoje poslovno putovanje, koje traje više od dvije godine godina, stalno sam sama sebi govorila da moram uzeti pauzu i misliti na sebe. No onda kada bi ju uzela, na te svoje „pauze“ redovno bi nosila laptop ako slučajno nekome bude trebala moja žurna pomoć.

Vjerujem da vam sve ovo zvuči jako poznato, u kojoj god branši bile, kao poduzetnice rijetko uzimamo pauzu od posla, ma koliko nam je možda sloboda i lakše upravljanje vlastitim vremenom bilo prioritet kad smo se odlučile raditi samo za sebe.

U mom slučaju rad za sebe podrazumijeva rad za druge, to je moj core business. Ja sam Klara Francisković, virtualna asistentica i Customer experience savjetnica u Hrvatskoj i ove godine sam bila dio The Break Fellowshipa, intenzivnog 12-tjednog programa za žene poduzetnice koje posluju kraće od pet godina, ili one koje tek kreću na svoje poduzetničko putovanje.

Ovaj program financira Europska unija, a provodi ga The Break Alliance.

Jedan dio se provodi online i traje tri mjeseca, kroz webinare i mentorske programe, a drugi dio je onaj gdje u potpunosti mijenjate svoje okruženje i izlazite iz svih mogućih zona komfora. Naime sve sudionice se „sele“ na 28 dana u Španjolsku, raspoređene na razne lokacije, svaka u svoju grupu žena. Uz to i dalje radite svoj posao, na daljinu, ali naravno s manjim intenzitetom nego što biste to uobičajeno radile.

Za one koje misle da je ovo svojevrstan godišnji odmor, odmah ću vas razuvjeriti, jer prilikom prijave jasno vam se da do znanja da to nije fancy odmor za žensku ekipu u Španjolskoj.

Jednako tako ako vam je raspored ispunjen te niste u mogućnosti odvojiti vrijeme za grupne i/ili individualne mentorske programe ili ne vidite vrijednost u dijeljenju ideja sa ženama različitih djelatnosti i područja – nemojte se uopće pokušavati prijaviti.

O The Break-u sam slušala iskustva žena koje su na ovom programu sudjelovale u proljeće, bile su to priče pune inspiracije, novih prijateljstava, suradnji i pozitivne ženske energije koja pomiče granice mogućeg. Nisam znala je li to samo dobar PR ili je to zaista tako. Znatiželja me vukla i odlučila sam se prijaviti, ne očekujući baš previše, da se ne bi razočarala, više mi je ideja bila da se malo maknem od poznatog okruženja i prisilim sebe samu na tu famoznu „pauzu“, ovaj put u pravom smislu riječi.

U prijavi sam napisala da želim biti smještena u ruralnom dijelu Španjolske.

Zašto? Jer sam htjela mir. Mir za sebe, svoj posao i svoje misli.

I upravo sam to dobila. Mogućnost da se posvetim sebi –  i svojim idejama.

Na 28 dana moj novi dom postao je Pradoluengo – mjesto koje zimi broji svega 800 stanovnika, ima ravno dvije trgovine, ljekarnu, mesnicu, ribarnicu, osnovnu školu u kojoj vrijedno uči 40 đaka. Mjesto u koje, vjerujte mi, nećete zalutati slučajno. Kada su mi javili da sam među odabranima prva dva mjeseca još uvijek sam se trudila zapamtiti gdje uopće idem – odustala sam i rekla sama sebi: „Klara, to je to, što bude, bit će!“.

Unatoč tome što bi većina pomislila, moj najveći izazov nije bio ostaviti svoju obitelj, već više od tri tjedna dijeliti život s 14 žena koje sam vidjela ukupno četiri sata prije dolaska. Lica im nisam niti zapamtila, a kamo li imena, jer je čak njih čak šest odustalo putem. Zamislite 15 različitih karaktera na jednom mjestu, 15 žena u dobi od 27 do 52 godine.

Niti jedan webinar, edukacija ili radionica vas ne može pripremiti na život s potpuno nepoznatim ljudima. Da, u neku ruku ovo postane reality show – žena poduzetnica!

Kako radim na daljinu nije mi bilo teško svoj posao prebaciti na skoro mjesec dana u drugu državu – ne bi mi bilo prvi put. Moji su klijenti svi znali da ću im biti dostupna u svoje uredovno radno vrijeme, ali s neke druge lokacije.

Naši domaćini – Agalsa, Sierra de la Demanda uložili su puno truda da naš boravak bude što ugodniji. Nisu nam htjeli nametnuti bezbroj aktivnosti, jer su znali da nismo ostavili svoje poslove, već da ih i dalje gradimo – na drugačiji način.

Ono što se ipak očekivalo od nas je – pomoć. Pomoć kroz lokalni izazov – svaka od 22 zajednice imala je svoj. Naš je bio pomoći našim domaćinima u promociji njihovog projekta – digitalnim nomadima približiti ovo područje i mogućnosti koje pruža. Vrlo je jasno da pomoć nije mogla doći ako netko ne iskusi to što nude – i tako im pruži potpuno iskren feedback. Osobno mi se ovaj dio svidio, jer živim korisničko iskustvo i drago mi je da netko pita svoje korisnike za mišljenje.

Ako me pitate što mi je ovo iskustvo donijelo, onda moramo reći da mi u poslovnom svijetu nije donijelo mnogo – niti sam isto očekivala.

Da, doznala sam za alate koji će mi pomoći u daljnjem poslovanju.

Da, kroz troje divnih mentora doznala sam kako financijski i marketinški postaviti svoj posao na pravi put.

Da, s velikim sam zadovoljstvom pomogla svojim novim prijateljicama da svoj posao krenu gledati kroz oči svojih korisnika.

Da, stekla sam nove prijatelje – one koji razumiju koliko je ponekad teško uskladiti poslovni i privatni život, one koji razumiju olakšanje kada se završi projekt na kojem radiš i želiš plasirati na tržište.

Moj posao je ostao na stabilnim nogama. Moj privatni život je doživio veliku promjenu.

Da, ja sam majka i supruga koja je ostavila svoju obitelj na 28 dana. I nisu bili gladni, niti žedni, niti su hodali zgužvani.

Da ja sam žena koja je trebala The Break i koja će si ga od sada na dalje priuštiti češće, a svako bi sebi, svojoj obitelji i klijentima pružila ono što očekuju – vedro i nasmijano lice koje nije maska, nego stvarni osjećaj zadovoljstva vlastitim životom i biznisom.

Svaka je poduzetnička priča jedinstvena i zaslužuje podršku, potpuno je nevažno stoji li iza nje muškarac ili žena.

Stoga je važno osvijestiti da ponekad već i mali odmak od svakodnevice donosi nevjerojatne promjene, ideje i mogućnosti koje propuštamo ako si taj odmak ne dozvolimo. Samo zato što nam je teško vidjeti šumu od velikog broja stabala. Uzmi predah, odmakni se korak unazad i vidjet ćeš potpuno nove stvari istim očima!”

Tekst, fotografije: Klara Frančišković

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci