Riječki brend Kalla: jednostavan, poseban, kreativan i ekološki osvješten
R

Domaće priče su nam nekako najdraže, kada je riječ o malim poduzetnicima, tu s područja Rijeke i koji njeguju eko priču. To je za nas dobitna kombinacija i zaslužuje se pisati i pričati o njima. Današnja rubrika Hrvatski kreativci predstavlja upravo jedan takav brend. Riječki, poduzetnički, kreativan i eco osviješten. Donosimo sve o Kalla brendu torbi i odjeće.

Iza Kalla brenda stoji  Petra Vukelić, formalnog obrazovanja magistrica ekonomije, s Riječkom adresom već 19 godina!

Kako se rodila ideja o pokretanju brenda?

Sve je započelo kada sam iz vlastite potrebe izradila dva ruksaka koja su mi bila potrebna za jedno duže putovanje.

Može se reći da je ljubav prema dizajniranju i stvaranju prevladala, te se po povratku s putovanja spontano rodila poslovna ideja. Pozitivne reakcije prijateljica na izrađene ruksake su mi bile poticaj, a tadašnji dečko podrška da započnem sa osnivanjem vlastitog brenda.

Što se sve može pronaći u Kalla kolekciji?

Brend se prvenstveno bazira na izradi torbi, tako je sve na početku krenulo. Međutim kako je želja za novim izazovima konstantno prisutna, zadnje dvije godine uspjela sam napraviti i kolekciju odjeće za sezonu proljeće/ljeto.  Kolekcije uglavnom čine haljine  koje prate estetiku brenda, jednostavnost i ženstvenost u minimalizmu. Odlučila sam se ne opterećivati izradama kolekcije po sezonama, već idem svojim tempom, postepeno predstavljam modele koje izrađujem po narudžbi u limitiranom broju.

Sve sama radiš? Gdje si naučila?

U cijelom procesu proizvodnje sudjelujem od samog početka do kraja. Potpisujem dizajn, kroj i samu izradu po narudžbi, osim u slučaju rada na većoj kolekciji, kada je u izradu po potrebi uključen i mali tim krojača.

Ljubav prema nekom kreativnom izražavanju i dizajnu sam osjetila još u ranoj osnovnoj školi, kada bi prekrojavala odjeću ili ju izrađivala za svoje lutke.

Moglo bi se reći da sam već tada donijela odluku o upisu srednje škole za dizajn odjeće. Tamo sam stekla svo osnovno znanje o dizajniranju i krojenju.

Njeguješ minimalistički, vječan i elegantan dizajn. Kako to postižeš? Gdje crpiš inspiraciju?

Prvenstveno se vodim nekim svojim ukusom, estetikom koja mi se osobno sviđa.

Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe. Nadahnjuje me i trenutna situacija u kojoj se nalazim i stvari koje su mi bitne.

Bojama se inspiriram u prirodi, estetikom na ulici, filmovima… Trudim se ostati dosljedna sebi i zadržati jednostavnost, te dizajnirati za sebe. Smatram da prilagođavanje estetike trendu nema dugi rok trajanja.

Torbe su od eko friendly materijala, veganske i cruelty free. Kojim materijalom se koristiš prilikom izrade.

Torbe izrađujem isključivo od kvalitetnih replika prirodnih materijala. Radi se uglavnom o eko koži i mikrofiibri, imitaciji brušene kože (antilopa), dok odjeću izrađujem od održivih prirodnih materijala kao što su lan, pamuk i mješavina viskoza.

Dolaziš iz naše Rijeke. Kako su Riječanke upoznate s eko pričama? 

Mislim da se generalno sve više mijenja svijest potrošača o ‘brzoj modi’, pa se tako i kod Riječanka, sigurna sam, sve više podigla svijest o njenoj štetnosti i posljedicama. Čak se i trendovi sve više okreću održivim izvorima, a velike korporacije  koje su i nametnule trend brze mode i potpuno promijenile ponašanje potrošača, sve više ističu kako svoju proizvodnju usmjeravaju prema održivoj. Svjesna sam da je sve dio marketinga i da su promjene vrlo spore, ali moram priznati da osjetim sve veću podršku od strane kupaca, koji se radije odluče za kupnju slow fashion proizvoda, ručni rad i nečega što nije proizvedeno u masovnim količinama.

Planiraš li proširiti ponudu?

Planova za budućnost i proširenje ponude je mnogo. Mijenjaju se po putu kako radim i ovisno o trenutnoj situaciji u kojoj se u životu nalazim i nekako uvijek imam osjećaj da se u pravo vrijeme realiziraju.

Za sad radim svojim tempom i predstavljam postepeno modele koje izrađujem po narudžbi u limitiranom broju.

Trudim se oduprijeti nametnutom pritisku tekstilne industrije za brzom proizvodnjom  i hiper – konzumerizmu.

Trenutno sam u procesu izrade novih modela shopper torbi i u pripremi je kolekcija proljeće/ljeto koja će se  također izrađivati po narudžbi u limitiranom broju modela.

I za kraj, gdje možemo pronaći tvoje proizvode?

Brend baziram na online prodaji pošto sve radim po narudžbi i nerijetko ne stignem napraviti zalihe, pa se osim putem webshopa www.kallastore.com , kupci najčešće jave putem Instagram profila @kalla_store ili putem maila i tako naruče proizvod.

Za sada se u fizičkim dućanima proizvodi mogu naći samo u Rijeci u designer store-u Croatia in a Box.

Draga Petra, jako nam se sviđa tvoja priča i tvoji proizvodi. Od nas veliki plus za unikatnost i kompletnu pozadinsku priču.

Prethodni tekst – IZ SPLITA DOLAZE PREKRASNE IB BAGS DIZAJNERICE IVANE BULIĆ. NA STILUETI DOLAZI PRIČA O NJIMA!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci