Kako uklopiti boje u svoju beauty rutinu i modni stil otkriva Sara Jurišević
K

Današnja moda malo toga ne prihvaća kao zanimljivo i u trendu. Što je otkačenije – to je bolje. Svejedno, trebamo razlikovati umjetnički izričaj od svakodnevnog stila. To pišem zato što nas je potražnja za ”posebnim” dovela do kršenja pravila koja su se do nedavno koristila i smatrala dobrim ukusom. Ovdje ću vam navesti tek nekoliko grešaka, koje ne moraju biti kardinalne, ali ako ih pokušate ispraviti vidjet ćete veliku razliku.

Među svima prvi koji ću spomenuti je lilac ruž. Radi se o ružu za usne u izrazito svijetloj nijansi ljubičaste, a boja varira ovisno o proizvođaču od najsvjetlije lila nijanse jorgovana pa skoro do roze. Ta je boja totalno neprirodna i neharmonična s bilo kojim podtonom. Redovito čujem žene kako ju hvale i još uvijek mi nije jasno to silno divljenje. Ako je i do same boje, ali jedno je sigurno – na licu veliča nedostatke, osobito male bore oko usana, a kako dolazi u prvi plan jasno je da se osobito ističe.

Druga je greška total black look. Znam da ovdje dodirujem opasnu točku jer mnogo vas je fanova. Osim što sam ovoj boji posvetila kolumnu, pisala sam i na Facebooku o mitovima koji ju prate. Da sažmem priču – iako vizualno stanjuje, taj efekt nije prisutan samo kod nje nego i kod drugih tamnijih boja poput navy i brown-black među prvima. Još jedan mit koji je vrlo važno razotkriti je taj da crna svima odgovara. Crna odgovara hladnim podtonovima i to po kategorizaciji Zima u sistemu koji ja koristim. U prijevodu – samo nekolicini je crna u paleti prirodnih boja.

Sjajne boje, a pod sjajne mislim na one izrazito intenzivne se često viđaju ljeti. Trebam naglasiti da boje koje imaju tako visok intenzitet ovisno o temperaturi podtona odgovaraju ili Sjajnom Proljeću ili Sjajnoj Zimi. Znam da toplije vrijeme traži svoje, ali pretjerati s tim bojama nije mudro pogotovo ako su vaše boje po prirodi zagašenije. Ljeti ćete se još dodatno osunčati, a rezultat će biti da će se vidjeti samo haljina, a vi ćete biti u nekom desetom planu.

Još jedna česta greška povezana djelomično s prijašnjom su visoki kontrasti. Ako niste jedna od dviju maloprije spomenutih potkategorija, Duboka Zima ili Duboka Jesen veliko je ne. Razlog je isti kao i kod intenzivnih boja – vi nestajete. Pod visokim kontrastom mislim najčešći crno-bijeli, ali ima i raznih kombinacija poput crne i žute, različiti dezeni u plavo i žuto, narančasto i zeleno, ljubičasto i žuto i sl. Ako vam nije među samim karakteristikama visoki kontrast svakako je za izbjegavati ga.

No, kako to znati? Kako prepoznati koje su naše najbolje boje a uz to ih složiti tako da nam najviše odgovaraju? Sve odgovore na ova pitanja možete dobiti putem Analize boja. Postupak je to kojim svoje klijentice svrstavam u jednu od 4 glavne kategorije godišnjih doba, a nakon toga u jednu od njihovih potkategorija. Svaka potkategorija ima svoju paletu boja koju im onda ja savjetujem kako najbolje iskoristiti i izbjeći greške. Cilj je stvoriti svoj stil baziran na prirodnoj ljepoti i to se postiže harmonijom boja. Sigurno svakoga zanima koje su boje najbolje za šminku, odjeću i eventualno bojanje kose.

Za vašu osobnu Analizu boja stojim na raspolaganju na donjim kontaktima.

Piše: Sara Jurišević

Naučila sam kako spojiti boje iz prirode i ljepotu svakoga od nas . Nastao je tako projekt BeeUnique i postala sam savjetnica za imidž s naglaskom na boje. Najviše me veseli kada pomognem osobama da zavole sebe.

Facebook: TheBeeUnique,

Mail: info@beeunique.com.hr

Web stranica: beeunique.com.hr 

Facebook grupa: Tvoja paleta boja by BeeUnique 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci