Kako odgajati djevojčice da poštuju sebe i druge te izrastu u (od)važne žene, otkrit će panel u Rijeci
K

Ove srijede, 11. listopada s početkom u 19 sati, Mjesni odbor Grada Trsata i Gradska knjižnica Rijeka organiziraju druženje pod nazivom “Kako odgajati djevojčice da poštuju sebe i druge te izrastu u (od)važne žene” ! Panel se organizira povodom Međunarodnog dana djevojčica, a održat će se u GKRI – Ogranku Trsat. Ulaz je slobodan.

Na panelu sudjeluju:

Paula Bogović, psihologinja i psihoterapeutkinja, voditeljica Skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji Udruge UZOR, Iva Davorija, voditeljica edukativno-preventivnih programa u SOS Rijeka, doktorandica na studiju Filozofija i suvremenost FFRi, članica Centra za ženske studije pri FFRi te Linda Poščić Borovac, direktorica tvrtke Crocon, autorica nagrađene slikovnice za biznismene “Disaster – dijagnoza modernog biznisa” i male, mudre, džepne knjižice “Crazydonian Passport”  te mentorica u poduzetničkom inkubatoru Kaspi.

Moderator je psiholog Daniel Antunović iz Vijeća MO Grada Trsata.

Linda Poščić Borovac smatra da najprije treba izgraditi sebe u jedno veliko i dobro ljudsko biće. Jer ako nema velikih i dobrih ljudskih bića,  neće biti ni dobrog društva. Ako nema dobrog društva, nema ni dobre nacije, nema ni dobrog svijeta. Ne može se  izgraditi dobar svijet ili narod ako se čovjek sam prije toga ne izgradi u dobrog čovjeka. Tek onda će se dogoditi puno dobrih stvari u nama i oko nas.

– Društvo i mentalitet (na)učili su nas da se nećkamo, propitujemo, bojimo, ne talasamo….. Ali ja kao mentorica nastojim ponuditi udicu umjesto ribe i uvjeriti ljude oko sebe da je sve moguće, jer – jest! – pojašnjava Poščić Borovac koja će predstaviti Crazydonian Passport.

Paula Bogović će pričati o perspektivi djevojčice u patrijarhalnom okruženju,  zahtjevnostima tijekom odrastanja, strahovima te odgovornostima odraslih i što je nužno mijenjati u našem društvu, a vodeći računa o potrebama i o interesu djevojčica odnosno žena.

Iva Davorija smatra da je od predškolskog odgoja do srednje škole, a posebno na fakultetima, nužno uvesti programe kojima će se potaknuti djecu i mlade da razvijaju zdravu sliku o sebi, kritički propituju društvo te, najvažnije, brinu jedni o drugima i prihvaćaju različitosti.

– Odgoj i obrazovanje bi trebalo temeljiti na feminističkim načelima koja su usmjerena prvenstveno na razvoj dobrobiti kako pojedinca tako i društva, što bi trebala biti osnovna maksima bilo koje obrazovne politike. – zaključuje Davorija.

Je li tomu tako, odnosno koji će biti zaključak panel rasprave, saznat ćemo ove srijede u Gradskoj knjižnici Rijeka na Trsatu u 19 sati.

Tekst, fotografije: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci