Kako je čitanje jedne knjige postao predivan ritual majke i kćeri – Marija Mažar
K

Što djeca vide – djeca rade. Htjeli mi to sebi priznati ili ne, te male oči promatraju naše svakodnevne radnje i kopiraju ih. Trudimo se mi riječima ih oblikovati u male, pristojne, fine, dobre, sretne ljude no djela su ta koja ih u konačnici više dotiču.

Ovu stavku nije mi bilo 100% najmilije osvjestiti. Svjesna svojih nesavršenosti, voljela bih se dovesti u najbolje izdanje svakoga dana. No, to ne ide tako. Nisam robot, ja sam mama. I to je skroz OK.

Jedna od stavki koju se trudim usaditi im je ona i koju sama jako volim. Čitanje. Čitanje je najbrži način da otputujemo u neka druga vremena i svjetove, najljepši način da mašti damo krila i vrlo bitna navika koja donosi brojne dobrobiti u život odraslog čovjeka, ali i djeteta.

A mi smo s čitanjem stvorili i jedan od posebnih majka-kći rituala. Kad je uzašla prva knjiga “Priče za laku noć za mlade buntovnice” čekala sam s nestrpljenjem dan kad ću se baciti na čitanje. Suprug mi ju je poklonio za Božić i nije bilo sretnije osobe od mene. Zavirila sam u korice i pronašla sto savršenih priča koje prate i predivne ilustracije. Svake večeri napravila bi čaj za nas dvije i čitala bi po par inspirativnih priča. Obožavale smo te večeri sve dok nismo stigle do kraja…

Na vijest da dolazi drugo izdanje uspješnice skakale smo od sreće, Ivor nas je opet iznenadio i jednoga dana nam samo donio knjigu. Krenulo je opet, čaj, Priče za mlade buntovnice 2, mazuckanje sa Skinfinity kremicama za ruke i…čitanje! Ovoga puta još posebnije jer je Nisa školarka pa malo po malo, rečenicu po rečenicu pridružila bi mi se u čitanju.

22.siječnja 2019.,foto s mog privatnog FB profila

U ovim pričama za laku noć, umjesto princeza junakinje su stvarne žene koje su promijenile svijet.
Taylor Pittman, The Huffington Post

Obje knjige su famozne! Autorice su Elena Favilli, novinarka i medijska poduzetnica i Francesca Cavaloo, nagrađivana spisateljica i redateljica. Ni same se nisu nadale takvom uspjehu, no svijetu su trebale različite, zanimljive, motivirajuće priče žena koje su mijenjale ovaj naš svijet.

Nekoliko izdvojenih citata iz Priče za mlade buntovnice 2:

“U ŽIVOTU DOBIJEŠ ONO ŠTO IMAŠ HRABROSTI TRAŽITI.” OPRAH WINFREY, TV voditeljica, glumica i poduzetnica

“MI SESTRE SE MORAMO UDRUŽITI I SVOJE SUZE PRETVORITI U POBJEDU.” LEYMAH GBOWEE, aktivistkinja za mir

“HTJELA SAM DOKAZATI DA DJEVOJKE MOGU UČINITI BILO ŠTO.” POORNA MALAVATH, planinarka

“NEMOGOĆE JE IZBJEĆI NEUSPJEH, OSIM AKO NE ŽIVIŠ TOLIKO OPREZNI DA BI BILO BOLJE DA NISI NI ŽIVIO.” J.K. ROWLING, književnica

“SVE ISPROBATI, U SVEMU SUDJELOVATI, SVAKOGA UPOZNATI. U TOME JE TAJNA ŽIVOTA.” HEDY LAMARR, glumica i izumiteljica

“SVAKI DAN UČINI NEŠTO ŠTO TE PLAŠI.” ELEANOR ROOSEVELT, političarka

Usaditi djeci osjećaj da su vrijedni, da slijede svoje snove, da budu svoji, da budu dobri, da budu neustrašivi… sve to donose buntovnice koje nipošto nemaju loših konotacija, samo bunt potreban da se odvažimo na putovanje svog života, putovanje praćenja svog puta i neodustajanja. 


Pripremila: Marija Mažar 

Foto: Iva Kjaer naslovna fotografija i prva fotografija, ostale privatan arhiv M.M.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci