Kad se roditelj s djecom igra, šalje poruku da mu je važno to što djeca rade
K

– Bavljenje roditelja djecom znači da roditelji i djeca provode kvalitetno vrijeme zajedno. To za roditelje znači praćenje interesa i potreba djeteta, njegovo uključivanje u svakodnevne aktivnosti, razumijevanje djeteta i odgovarajuće reakcije na situacije u kojima se dijete nalazi.

„Djeca vole kada ih roditelji vide i čuju, pogotovo u aktivnostima koje su njima prirodne poput igre. Igra im je i najvažnija aktivnost, a kada se roditelj s djecom igra, šalje im poruku da mu je važno to što djeca rade. Poželjno je da roditelj bude suigrač u igri s djetetom, pogotovo u simboličkoj igri kada se dijete pretvara da je odraslo, npr. da je tata ili mama, liječnik, frizer ili trgovac. Tada dijete proživljava određena iskustva s odraslim osobama te se može suočiti i s nekim strahovima. Roditelj ne mora nužno sudjelovati u svim igrama s djetetom. On može sudjelovati u stvaranju igre te biti njezin pokretač. Njegov je zadatak osigurati uvjete za igru – prostor, vrijeme i sredstva za igru. Kada se djeca igraju sama, mnogo uče o sebi i okolini. Pritom se potiče njihova samostalnost, mašta i kreativnost“, kazala je Petra Klasić, odgajateljica i mentorica u Dječjem vrtiću Čigra, u Penjalici, podcastu za razvoj roditeljskih kompetencija i dobrog raspoloženja. Prva Penjalica bavila se temom Što znači baviti se djecom.

Roditelji danas dosta vremena provode na poslu, a djeca u vrtiću te na dodatnim aktivnostima. Budući da im je život u radnom dijelu tjedna čvrsto strukturiran, mnogi se roditelji pitaju bave li se dovoljno svojom djecom. Odgajateljica zato savjetuje da svaki slobodan trenutak kvalitetno provedu s djecom.

„Kvalitetno se vrijeme može provesti kad god su roditelj i dijete zajedno – tijekom vožnje u automobilu te u čekaonici dok dijete čeka pregled liječnika. Ne zaboravimo da u bavljenje s djecom spada mnogo više od igre. Čim dijete dođe na svijet, roditelj se počinje njime baviti. Tada su u prvom planu briga za dijete i njegova njega, potom igra, a onda praćenje njegovih interesa, ohrabrivanje i motiviranje. Sve to prati komunikacija roditelja i djece“, pojasnila je Petra Klasić.

Zaključila je da će roditelj lako shvatiti bavi li se na dobar način djetetom, ako bez poteškoća zna odgovoriti na pitanje: „Koji su djetetovi talenti, mogućnosti i interesi?“

Podcast Penjalica, stvoren u sklopu platforme Čigra Digital, objavljuje se svaki drugi ponedjeljak na YouTube kanalu Dječjeg vrtića Čigra. Projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci