Kad je drvo inspiracija: pogledajte domaće brendove kojima je drvo u fokusu
K

Iako nas je moderno doba potpuno okružilo svim suvremenim tehnologijama i materijalima, nekako nam se ipak čini da ništa ne može zamijeniti staro dobro drvo. Dokazuju to i naši domaći kreativci koji su svoje poslove pokrenuli upravo oslanjajući se na drvo kao materijal stvarajući predivne i unikatne predmete. Koji su nas to drveni predmeti osvojili otkrivamo u današnjem pregledu domaćih brendova kojima je drvo u fokusu.  

Outofbox je mladi hrvatski brend u čijem je fokusu hrvatska proizvodnja kvalitetnih i ručno izrađenih komada od drveta. Njihove proizvode krasi jednostavan, skandinavski stil, a u svom radu s drvom koriste ekološki prihvatljive boje i ulja. U fokusu brenda je izrada jednostavnih, klasičnih komada namještaja. Bazirani u Zagrebu, ali otvoreni globalno, cilj ove zasada male tvrtke je izrađivati komade u drvu s posebnom vrijednošću. Stolice, stolovi, ormari, vješalice i brojni drugi predmeti u drvu pečat su njihova rada čija je estetska dimenzija dobrodošla u svakom prostoru.

Team Tree ime je male obiteljske tvrtke iz Vinkovaca kojima je drvo u središtu svega što rade. Opis je njihova posla ručno rađeni proizvodi od drveta za svaki dom, a svojim proizvodima unose toplinu i ugodu u vaš prostor.

Da drvo ne mora nužno biti vezano uz namještaj i kućne potrepštine, dokazuje brend šarmantnog naziva Maya Loves Mr. Bowtie. U središtu su drvene leptir mašne za muškarce i žene, koje Maja ručno izrađuje i svakoj se posebno posveti. Osim mašnica, u ponudi se brenda nalaze i muški tregeri te narukvice i ogrlice za nju. Bilo da tražite onaj jedan modni dodatak kako bi outfit bio potpun ili pak tražite poklon za vama dragu osobu, Majine mašnice odličan su izbor koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Drvene figurice nam se nekad čine kao da su zaboravljene i ostale u prošlosti, ali nam je Dr. Drvko promijenio mišljenje. Priču Dr. Drvka ispisuju kćer Nikolina i tata Miljenko iz Samobora, a njihov prvi proizvod bio je drvena figurica popularnog Orašara koju su izradili za Božićni sajam u Samoboru 2017. godine. Kako se dobar glas daleko čuje, tako se proširio glas o njihovom radu što ih je motiviralo da krenu dalje i ponude unikatne i personalizirane drvene proizvode. Osim božićnog asortimana, gdje glavnu ulogu ima popularni Orašar, tu se još nalaze i personalizirani kao i proljetni i dječji asortiman. Svakako odličan izbor bilo da tražite drvenu figuricu za sebe ili za poklon.

U sličnom tonu nastavljamo sa sljedećom pričom iza koje stoji brend Vu-Creator. Iza njega stoji bračni par, Josip i Lucija Salaić iz okolice Vukovara koji se bave izradom drvenih igračaka i namještaja za djecu. Da drvene igračke nisu samo jedna lijepa priča iz prošlosti dokazuju upravo njihove igračke u obliku raznih životinja i likova kao i preslatki maleni stolci za one najmlađe s likovima iz njihovih omiljenih crtića. Čestitamo Josipu i njegovoj supruzi na odličnoj ideji i još boljim predmetima na koje ni oni najmlađi ne ostaju ravnodušni.

Filka design je mala obiteljska firma osnovana 2017. godine iz ljubavi prema prirodi, a posebno prema drvetu. Stolove, stalke, daske za rezanje i druge proizvode potrebne za opremanje doma kao i razne suvenire i sakralne predmete izrađuju od punog drveta, prije svega oraha, trešnje, hrasta, masline i brojnih drugih.

Pijat je dalmatinski brend izrade unikatnih drvenih zdjela iza kojih također stoje tata Tomislav i kćer Sara iz okolice Solina. Da ljudi i dalje cijene ručni rad i drvene predmete dokazuje velika potražnja za njihovim proizvodima koje sve karakterizira minimalistički izgled i fine, glatko obrađene površine. Bilo da se odlučite za tanjure, zdjele ili pak male šalice, vaš će dom dobiti jednu notu starinskih dana i tradicionalnog ugođaja zahvaljujući profinjenosti i eleganciji proizvoda brenda Pijat.

Drvo je opuštajuće, drvo je smirujuće i drvo nas vraća u prošle dane kad je vodilo glavnu ulogu u kojem se god području nalazili. Današnji moderni materijali i moderne igračke imaju svakako svoje dobre strane, ali moramo priznati da nema do lijepog drvenog komada bilo da se radi o stolu u blagovaonici, ukrasu na nekom komadu namještaja ili pak igračkama za najmlađe. Ovi brendovi i sve ove lijepe priče pokazuju da je drvo opet u modi, a kada se spoji s dozom kreativnosti i mašte, onda nastaju prekrasni, oku ugodni i prije svega funkcionalni komadi koji jedva čekaju svoj dom u nekom kutku vaše omiljene prostorije.

Foto: Instagram i službene stranice navedenih brendova

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci