Jeste li već probali prvu hrvatsku craft kolu “Monadu”?
J

Sve veći broj ugostiteljskih objekata u Rijeci i okolici ističe Monadu kao dio svoje ponude. Znatiželjni kakvi jesmo odlučili smo saznati više i nije nas iznenadilo da se iza atraktivna imena krije i zanimljiva riječka priča, naime Monada je prva hrvatska craft kola, a u nastavku donosimo detalje koje nam je otkrio ovaj kreativan tim!

„Monada” je prva hrvatska craft kola, odnosno „osvježavajuće piće za djevojke i mladiće”, a nastala je inspirirana bogatom povijesti proizvodnje bezalkoholnih pića u Rijeci. Pojavom prve kole kod nas, negdje sredinom pedesetih godina, mnogi su riječki sinovi, koje su očevi sa sobom odvodili u kavanu kako bi se majke i kćeri na miru posvetile kućanskim poslovima (jer to je u to vrijeme predstavljala ravnopravnost spolova), prestali piti gemišt iz otavića i prešli na piće prigodnije njihovim godinama. Dolazak prve kole pomogao je srušiti mnoge stereotipe tog vremena.  Vremena se, srećom, mijenjaju, ali neke ljubavi ostaju. Inspirirani pričom naših roditelja o uzbuđenju koje je u njihovoj ranoj mladosti zavladalo pojavom prve kole, odlučili smo napraviti veliku monadu i kreirati isti takav doživljaj – 60 godina kasnije.
Ča je Monada?

Pitagora i Euklid smatrali su monadom brojnu jedinicu, a Platon ideje.

U kršćanstvu, monada je jednostavni, potpuno u sebe zatvoreni prvobitni nositelj supstancijalnoga bitka, ali je istodobno i nešto duševno, zato što posjeduje mogućnost stvaranja predodžbi i težnji na temelju predočenoga.  Bog se smatrao monadom monada, tj. beskonačnom monadom koja je stvorila svaku konačnu monadu. To se shvaćanje održalo sve do Giordana Bruna. Bruno spaja pitagorejsko shvaćanje monade s demokritovskom idejom atoma. Leibniz prvi je razvio sustavno naučavanje o monadama – monadologija.  Na čakavskom dijalektu, na Kvarneru, u Istri ili Tršćanskom zaljevu monada poprima svoje pravo značenje, ili barem ono koje nas je vodilo kroz čitav proizvodni proces prve hrvatske craft kole, gdje „monada” znači “pizdarija”.

Kako je nastala Monada?
Prvi batch visokoeksperimentalnog uzorka “Monade” proizveden je u superekskluzivnoj nakladi od 200 komada, specijalno za ceremoniju otvorenja Europske prijestolnice kulture, kada je opipavanje pulsa dovelo do zaključka kako smo na putu da napravimo zaista dobar proizvod.

Tu prvu noć Monada je planula kao i kasnije EPK.

Nakon dobrog početnog rezultata skupili smo glave, hrabrost i lovu, ishodovali minimalne tehničke uvjete, odabrali bocu kakvu možemo dobiti bez da bankrotiramo, preko noći naučili koristiti dizajnerske softvere kako bi kreirali etiketu i naručili sav potreban i nepotreban repromaterijal. Eksperimentirali nismo dugo, ali jesmo intenzivno. Kao što je danas popularno napomenuti, proizvod nije testiran na životinjama, ali je zato intenzivno testiran na našim suprugama, djeci, rođacima i prijateljima. Tek je tamo negdje petnaesta receptura napokon okrznula ono što smo mi priželjkivali.
Željeli smo intenzivan okus, bogat biljnim i karamelastim notama. Mediteran kakav je nekad bio. Željeli smo da to zaista bude craft kola sa svom raskoši svog okusa. Da čovjek nakon nje podrigne k’o čovjek. I uspjeli smo! Podriguje se spektakularno! Ali ono što smo apsolutno željeli izbjeći jest onaj osjećaj kad gazirano piće uleti u nos i napravi kaos. “Monada” ima nježan, svilenkasti kick koji posebice dolazi do izražaja kad se servira onako kako mi to preporučujemo – u velikoj čaši kupljenoj u lokalnom supermarketu, komadić kvalitetne limete ili naranče kupljene kod tete na placi te obiljem leda s lokalne benzinske crpke. Kako bi Monada zaista bila kreirana u uvjetima kakve kvalitetne pizdarije i zahtjevaju, zadesila nas je najveća zdravstveno-ekonomska kriza u povijesti supstancijalnog bitka, zbog čega se plasman konačne monade odgodio za gotovo beskonačno. Taj je period naš Master Soda (sličnost je s Ratovima zvijezda potpuno slučajna) iskoristio kontemplirajući o najsavršenijem omjeru komponenti craft kole, što je krajnji proizvod učinilo spektakularnim, barem po riječima naše uže obitelji i bliskih prijatelja.
Svjedočanstva „Odlična je!” Odgovorno tvrdi M.J. (70), koji je svoje djetinjstvo proveo živeći na katu sodare riječkih Pećina, povremeno radeći na crno u kontroli kvalitete dok je osoblje pogona bilo na čik-pauzi.

Čega ima u Monadi?
Kola, da bi bila kola mora imati neke komponente i arome bez kojih to ne može biti. “Monada” je osvježavajuće piće za djevojke i mladiće čiji je
sastav onoliko prirodan koliko to jedna kola može biti. Šećer od šećerne repice, prirodna boja karamela, mala pivarska tajna, začinsko bilje i najbolja voda na svijetu – ona riječka. Monada je prava zanatska kola. Zaista nije lako dobiti dobar proizvod. Zanat je pronaći savršene komponente, staviti ih u savršeni omjer i savršeno servirati. Iskustvo koje imamo u proizvodnji piva svakako je pomoglo razvoju “Monade”. Male tajne pivarskog zanata doslovno smo pretočili u kolu. Zanatska je i po tome što se proizvodi na iznimno pitoresknim obroncima riječke urbane aglomeracije i ranije poznate po proizvodnji osvježavajućih bezalkoholnih pića. Riječkog “Lera” nažalost već dugo nema, ali strast prema delanju monada još uvijek živi u nama.

Eto, stvari su sada jasnije, ispričano na poseban način, očito je da imamo jedno posebno piće kojem treba dati priliku, više saznajte na  MONADA.COM.HR i nakon što probate – svakako nam javite vaše dojmove! 

Izvor /foto, tekst/: Monada

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci