Mama Ljubica i kći Ana zajedno su osmislile brend Japa design!
M

Dolaskom proljeća sve više ispijamo omiljene jutarnje napitke na osunčanim balkonima i terasama. A kako bi taj jutarnji ritual bio poseban užitak, moramo imati i jednu šalicu po našem guštu. Mi smo pronašli jedan hrvatski brend koji nas je oduševio ručno izrađenim keramičkim šalicama i teglicama. Riječ je o Japa design brendu iza kojeg stoji Ana Đaković Prša, inače ekonomistica, koja, kako za sebe kaže, je uvijek težila umjetnosti i rukotvorinama.

Iza brenda Japa design stoje mama i kćer. Kako funkcionirate? 

Tako je. Moja mama, Ljubica Heidler Đaković (animatorica crtanog filma i karikaturistica) mi je podrška i od velike pomoći, pogotovo sada uz dvoje male djece. Funkcioniramo odlično, privatno smo jako bliske, pa smo takav odnos projecirale i na posao. Mama trenutno oslikava većinu tegli, dok sam za izradu i oslikavanje ostalih artikala zadužena ja. Prednost našeg odnosa je u tome što si iskreno možemo reći sve kritike i sugestije. Naravno da ponekad postoje i nesuglasice, ali to nas u konačnici dovede do još boljih rezultata.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Japa design (@japadesign)

Kako je došla ideja o osnivanju brenda?

Ideja je niknula nakon niza nesretnih okolnosti krajem 2020.godine i negdje u ožujku 2021. smo aktivno krenule u realizaciju.

Ono u što sam se definitivno uvjerila jest da te život navigira i dovede na mjesto na kojem trebaš biti.

To je gotovo neizbježno. Samo je pitanje hoćemo li se prepustiti tome ili skretati s puta. No, mislim da svi imamo zacrtanu putanju i svoje mjesto pod suncem.

Oduvijek su me prijatelji poticali da pokrenem „nešto svoje“ i zaista sam se trudila, no tek sam s keramikom zaista kliknula i poprilično samouvjereno krenula u ovu bajku. Za mene je ovo prava bajka jer raditi nešto u čemu istinski uživaš i živiš svaki slobodan trenutak se ne može nazvati nikako drugačije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Japa design (@japadesign)

Ručno izrađujete i slikate keramičke proizvode. Gdje ste naučile?

Prve korake sam pokušala napraviti sama, no brzo sam se uvjerila da izrada keramičkih predmeta nije nimalo laka i put bi bio znatno duži i teži da nisam upisala tečaj keramike. Završila sam sve što sam trebala i smatrala da je dovoljno za pokretanje vlastitog posla. Osim profesionalne pomoći, tu su se našli i brojni keramičari koji su nesebično dijelili svoja iskustva i pomogli nam u realizaciji ove divne priče.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Japa design (@japadesign)

Genijalni su nam crteži. Gdje crpite inspiraciju?

S obzirom na majčinu profesiju i odrastanje uz njezine genijalne radove, sklonost crtanju i oslikavanju sam rano stekla. Inspiraciju lako pronalazimo, ona se krije u svakom danu, svakom našem razgovoru... Volimo i koristimo vedre boje, duhovite likove, Frida Khalo je vječna inspiracija, kućice koje vežemo uz obitelj i dom, životinje koje obožavamo. Zaista imamo nepresušan izvor ideja koje iz dana u dan samo rastu 🙂

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Japa design (@japadesign)

Kolekcija zabrinute mame. Odakle ideja?

Kolekcija je nastala potpuno neplanski. Uvijek se „žalimo“ da mame previše brinu, a otkako sam i sama postala majka, ušla sam u klub istih.

Brineš jesu li djeca gladna, je li im hladno, jesu li obavili sve zadatke, jesu li stigli doma na vrijeme…

Kada sam napravila prvu vazu, nisam imala plan kako ju oslikati. Pustila sam da me vodi mašta i iz prve je nastala Zabrinuta mama (valjda sam se tako osjećala u tom trenu), koja je isto tako od prve dobila ime. Danas, ona je jedan od najpopularinijih i najprodavanijih artikala i jako sam ponosna na taj proizvod.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Japa design (@japadesign)

Što sve imate u ponudi?

Trenutno u ponudi imamo šalice raznih veličina, tegle i vaze. Ponekad iz radione izađe i neki tanjur, zdjelica, ali za sada smo fokusirane na ova 3 artikla.

Planirate li proširiti ponudu?

Svakako planiramo! „Problem“ nas umjetnika je što smo uvijek puni novih ideja, stoga smo i skloni i isprobavati sve dok ponovo ne kliknemo s nečim. Ove godine smo krenuli s dodatnim motivima, a sredinom godine ćemo predstaviti i nešto potpuno novo. Za sada će biti u limitiranom izdanju, a o čemu se točno radi, otkrit ćemo uskoro na našem Instagram profilu Japa design.

Mi se jako veselimo novoj kolekciji!

Fotografije: Japa design

Prethodni tekst – Krenuo je novi krug odličnog projekta Kreativna Hrvatska

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci