13.8 C
Rijeka
Utorak, 19 listopada, 2021

Stilueta intervju: upoznajte grobničku prirodu na quadovima uz Grobnik Adventure!

Grobnik zadnjih godina postaje neobilazna stanica svih ljubitelja prirode i adrenalina. Od izvora Rječine, Grobničkog polja Hahlića pa sve do ostalih grobničkih alpi, aerodroma,...

Jaja s Tomažin farme – mjesto gdje kokice uživaju u životu i nesu kvalitetna jaja

Jedan od baznih sastojaka koje svaki frižider mora imati su definitivno – jaja. Od odličnog, zdravog i zasitnog doručka, do brzinskog ručka poput pašte carbonare, finih slanih delicija i nama najdraže – kolači i slastice. Bez ukusnih jaja, teško da će nam jedan recept uspjeti. 

Posebno je bitno da općenito hrana koju unosimo dolazi iz domaće proizvodnje, a naročito jaja. Obrt Tomažin brine o kvaliteti i kokicama koje nesu jaja.

Poznato je da su jaja kvalitetnija ukoliko kokice uživaju u svom životu, a one sretnice koje su se našle na istarskoj farmi Tomažina zaista uživaju. Imaju slobodan izlaz iz farme, slobodno se kreću i jedu samoniklo bilje koje pronalaze u prirodnom okruženju! Za razliku od onih koje se nalaze o velikim pogonima, i svoj kratki životni vijek, nažalost, provedu u kavezu. 

Njihov način života i hrana koju unose u sebe – utječu na razinu kvalitete jaja! 

A koji su sve utjecaji jaja na zdravlje? Prema specijaliziranom portalu za nutricionizam temeljen na dokazima, Vitamini.hr, prenosimo nekoliko pozitivnih učinaka jaja na čovjekovo zdravlje.


Moždana funkcija

Kolin je nutijent koji je potreban za održavanje dobroga zdravlja. On je ključna komponenta mnogih struktura u staničnim membranama, čija fleksibilnosti i integritet ovisi o adekvatnoj opskrbi kolinom. S obzirom da fosfatidilkolin i sfingomijelin, predstavljaju značajan postotak ukupne mase mozga, jasna je važnost kolina u održavanju funkcije i zdravlja mozga.

Kolin je također sastavni dio acetilkolina, neurotransmitera koji prenosi impulse od jedne živčane stanice do druge. Jedno veće jaje sadrži oko 300 mikrograma kolina, i 315 miligrama fosfatidilkolina.

Kardiovaskularno zdravlje

Prema studiji objavljenoj u listopadu 2003. godine u Biological and Pharmaceutical Bulletinproteini u žumanjku jaja ne samo da su snažni inhibitori agregacije platela (čimbenika nastanka ugrušaka), nego produžuju i vrijeme potrebno fibrinogenu, proteinu koji se nalazi u krvi, da se prevede u fibrin. Fibrin omogućava nagomilavanje platela i formiranje ugruška. Ovakvi rezultati, kao i oni prema kojima lecitin i kolin mogu igrati ulogu u tretmanu povišenog kolesterola, a kolin i neki vitamini B skupine (također prisutni u jajima) utjecati na smanjenje razine homocisteina, sugeriraju da konzumiranje jaja može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Zdravlje očiju

Prema rezultatima nekih studija, karotenoidi lutein i zeaksantin, mogu preventivno djelovati na razvoj makularne degeneracije i katarakte koje se často javljaju kao posljedica starenja. Jaja, se u tom kontekstu, s obzirom da su izvanredan izvor luteina i zeaksantina, mogu promatrati kao namirnice u službi zaštite zdravlja očiju.

Zdravlje kože, kose i noktiju

Jaja su dobar izvor biotina, vitamina koji sudjeluje u metabolizmu i masti i ugljikohidrata te stoga konzumiranje jaja može potaknuti stvaranje energije. Ovaj vitamin također izravno sudjeluje u održavanju zdrave kože kose i noktiju. Ne treba se onda čuditi osobama koje na kosu, kako bi im bila bujnija, sjajnija i općenito zdravija, stavljaju različite maske koje sadrže sirova jaja.

Stoga se već danas opskrbite  kvalitetnim jajima iz Tomažin farme, podržite naše vrijedne poduzetnike, i svoj organizam nagradite čistom kvalitetom, biti će vam zahvalan.

Tomažin, Vela Traba 1a, 52000 Pazin

ZADNJE OBJAVE

Vikend ideja: Gorski kotar prava je gorska bajka

Ima li išta ljepše nego pravi jesenski sunčani dan provesti u prirodi? Šuma, svjež zrak, daleko od grada i urbane sredine formula su koja...

Jesen na noktima u izvedbi Snježane Ivetac, naša beauty inspiracija iz Istre

Umjetni nokti popularni su među ženskim spolom već duži niz godina. Neprekidno se pojavljuju nove tehnike, metode, novi trendovi.. Činjenica jest da sve što...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...

Riječka vizažistica Iva Berišić otkriva kako se našminkati u petnaest minuta!

Kako se našminkati u 15 minuta? Pitanje je koje često sebi postavimo kada negdje žurimo. Dovoljno je znati samo par malih trikova zbog kojih...

Stilueta intervju: Tihana Stanić o odgovornom i kolegijalnom ponašanju u #ostanidoma okolnostima

Naša je današanja gošća Tihana Stanić, poduzetnica, vlasnica „Beauty Box studio ljepote“ koja se poput svih nas pronašla u novoj, izazovnoj situaciji. Nedavno je...