NaslovnicaLIFESTYLERIJEKA I KVARNERRiječka fotografkinja Rebeka Legović...

zadnje objave

Riječka fotografkinja Rebeka Legović objavila prvu fotografsku knjigu! I to u Londonu!

Radovi riječke fotografkinje Rebeke Legović obišli su svijet a njezina poslednja samostalna izložba “Ima nade” postavljena je u Art galeriji “Pet kula” u Motovunu gdje su izloženi radovi koji obuhvaćaju period od 2016. do 2022. godine. Radi se o četrdesetak fotografija printanih na Dibondu velikog formata. Fotografkinja se trenutno najviše posvećuje modnoj i konceptualnoj fotografiji, te arhitekturi, a njezini se radovi nalaze u javnim i privatnim zbirkama.

Upravo je ovih dana u Londonu tiskana i njena prva fotografska knjiga pod naslovom “Priority revelations”. Radi se o zbirci fotografija posvećenih modi i arhitekturi. Izdanje je dvojezično (englesko-talijanski), i na 144 stranice, osim fotografija, svaki projekt je popraćen i tekstom. Knjiga je podijeljena u dvije cjeline, prva posvećena modnoj fotografiji, a druga arhitekturi.

Fotografije Rebeke Legović odražavaju svojevrsni nadrealizam kojime izražava vlastiti unutarnji svijet i vizije. U većini slučajeva urbana geometrija poprima novi izmijenjeni identitet. Sjedinjuje arhitekturu i ljudski lik, a često se pojavljuje nebo i oblaci kao simboli prolaznosti i efemernosti. Putem vlastitih fotografskih zapisa pokušava poništiti granice konceptualne, modne i arhitektonske fotografije. Minimalizam, boje i snažna kompozicija su temelji na kojima gradi svaki koncept.

Neprestano je u potrazi za motivima i lokacijama koje možda u prolazu ne opažamo i ne doživljavamo, a mogu pružati jedinstven bijeg od vizualne rutine. Upotrebom boja ne ostvaruje samo ugodan oku estetski prikaz, već i za isticanje određenih linija i postizanje snažne kompozicije. Kada razmišlja o fotografiji onda uvijek uzima u obzir da prosječni promatrač ne vidi svaki element zasebno, već vidi cjelinu a ona ne sadrži samo elemente već i odnose među njima.

Poimanje fotografije nije mehaničko bilježenje elemenata već shvaćanje značajnih strukturnih uzoraka, stoga primjerice, različite boje same po sebi stvaraju različite stupnjeve interesa. Raspodjela tih interesa je ono što kontrolira kako bi odredila dinamiku kompozicije. Isti element ili boja postavljen na drugom mjestu neće imati istu vizualnu težinu. Kod odabira lokacije provjeravam kako se ponaša svjetlost tijekom dana kako bi mogla osjetiti prostor i povezati se sa arhitekturom mjesta.

Jako je bitno shvatiti na koji način svjetlost komunicira s određenim oblicima i materijalima, kako će se model uklopiti u takav kontekst. Naime, dobro osmišljen koncept zahtjeva adekvatnu lokaciju koja pruža mogućnost kvalitetne realizacije same ideje. Ništa nije prepušteno slučajnosti – svaki element, svaki detalj ima svoje mjesto taman tamo gdje treba i kako treba biti. Kompleksnost ovih odnosa je zapravo ono što se možda i sviđa ljudskom oku, jer jedna neuravnotežena kompozicija izgleda kao slučajna, prolazna i stoga bezvrijedna.

“Kod odabira lokacije provjeravam kako se ponaša svjetlost tijekom dana kako bi mogla osjetiti prostor i povezati se sa arhitekturom mjesta. Jako je bitno shvatiti na koji način svjetlost komunicira s određenim oblicima i materijalima, kako će se model uklopiti u takav kontekst. Naime, dobro osmišljen koncept zahtjeva adekvatnu lokaciju koja pruža mogućnost kvalitetne realizacije same ideje”, izjavila je autorica Rebeka Legović koja je nagrađena na najutjecajnijim međunarodnim fotografskim natjecanjima.

Dvije godine za redom, 2019. i 2020., u New Yorku osvaja titulu Advertising Photographer of the Year te prvu nagradu u kategoriji modne fotografije na prestižnim IPA International Photography Awards-ima, koji slove kao Oscar u fotografskom svijetu.

Izložba u Motovunu ostaje otvorena do kraja lipnja, a knjigu “Priority Revelations” može se naručiti putem službene stranice izdavača Snap Collective, te će uskoro biti dostupna i na Amazonu i odabranim knjižarama.

Detalje potražite ovdje – Rebeka Legović.

Prethodni tekst – BABALOO DESIGN CONCEPT STORE PROSLAVIO 15 GODINA USPJEŠNOG RADA!

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE