Izložba fotografija Marinka Babića postavljena na Korzu može se razgledati do kraja kolovoza
I

Rječina – rijeka primorčica bogata životom – naziv je izložbe fotografija Marinka Babića koja razotkriva veličanstven podvodni svijet rijeke po kojoj je grad Rijeka dobio ime.

                Izložba je postavljena na riječkom Korzu i može se razgledati do kraja kolovoza.

Izložba će biti posebno zanimljiva izletnicima i drugim zaljubljenicima u prirodu i dolinu Rječine koji do sada nisu imali prilike zaroniti ispod njezine površine. Ostalima će upravo živopisne fotografije životinjskih stanovnika Rječine biti pozivnica da krenu u šetnju obalama ove čudesne rijeke. Bogatstvo živog svijeta Rječine koji stanuje u zapjenušanim brzacima i snazi bujice u virovima u vrijeme kad je Rječina prebogata vodom ili se pak skriva od pogubnih utjecaja suše u zaostalim lokvicama i jezercima iza jazova kad tok Rječine presušuje, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                Sa željom da se priroda Rječine i njezine skrivene tajne približe javnosti, izložbu je osmislila i pripremila Javna ustanova Priroda uz potporu Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

„Kanjon i dolina gornjeg toka Rječine područje je koje je zbog svoje vodene faune i vegetacije te vapnenačkih litica uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000. Primorsko-goranska županija među najbogatijim je dijelovima Hrvatske, ali i Europe, po bioraznolikosti te očuvanosti prirodne baštine. Zajednički sa svojim ustanovama dugi niz godina ulažemo napore u očuvanje prirodnih bogatstava naše županije. Tako i ova izložba ima za cilj građanima predstaviti živi podvodni svijet Rječine koji vjerojatno nikada do sada nisu imali prilike vidjeti, te ukazati na važnost očuvanja rijeke uz koju su žitelji ovog kraja posebno vezani“, istaknuo je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Autor fotografija Marinko Babić zaljubljenik je u podvodni svijet, ali i aktivni pobornik njegove zaštite. Taj se profesor kineziologije podvodnom fotografijom bavi već deset godina i upravo mu je izložba na Korzu deseta samostalna izložba podvodnih fotografija.

Predstavljene fotografije nemaju samo estetsku i dokumentarističku vrijednost. Naime, one na svjetlo dana donose iznenađujuće podatke o raznolikosti podvodnog živog svijeta i krajobraza Rječine. Babić je uz pomoć stručnjaka, specijalista za pojedine skupine organizama, uspio većinu vrsta odrediti što nije bio nimalo lak ni jednostavan zadatak. Njegove su fotografije tako postale ujedno i vrijedan doprinos biološkim istraživanjima podvodne flore i faune Rječine.

Dizajn izložbe osmislio je Mladen Stipanović iz Studija Smart 69.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci