U kavani Café Strauss pogledajte jedinstvenu izložbu „Opatijski san riječkoga čokoladnog slona“
U

Liburnia Hotels & Villas u kavani Café Strauss predstavili izložbu o prvoj tvornici čokolade i kakaa u Hrvatskoj.

Za sve ljubitelje čokolade, kulture i povijesti o čokoladi, Liburnia Hotels & Villas i Muzej grada Rijeke tijekom 17. izdanja Festivala čokolade otvorili su u kavani Café Strauss jedinstvenu izložbu „Opatijski san riječkoga čokoladnog slona“, izložbu o prvoj tvornici čokolade i kakaa u Hrvatskoj.

Tvornica čokolade i kakaa prvi put se spominje 1896. godine i u trgovine je, ali posebno i u riječke i opatijske hotele isporučivala čokoladne table, čokoladne bombone, kakao u prahu, tortice, šnite i ostale slatke zalogaje brendova Slon i Jadran. Tvornicu je u Rijeci pokrenuo bečki ogranak obitelji Rothschild, a godišnje se u tvornici proizvodilo i do 300 tona čokoladnih bombona, 155 tona čokolade, 1.750 tona kakaa, 120 tona kakao-mase i 150 tona džema.

„Izložba Opatijski san riječkoga čokoladnog slona ne samo da oživljava povijest našeg kraja, već i ističe važnost kulturne i gospodarske baštine koja je oblikovala našu regiju. Izuzetno nam je drago da smo u suradnji s Muzejom grada Rijeke uspjeli organizirati ovu prekrasnu izložbu i posjetiteljima prenijeti dašak šarma toga vremena. Očuvanje baštine je jedan od naših prioriteta i drago nam je da smo putem ove izložbe uspjeli ostvariti taj cilj.“, istaknula je Gracia Krainer, direktorica marketinga Liburnia Hotels & Villas.

„U čokoladi se na Kvarneru uživalo i prije osnivanja riječke Tvornice kakaa i čokolade 1896., ali je njena pojava okrenula novu stranicu. Nikad toliko raznovrsnih čokoladnih proizvoda, koji su upravo u mondenoj, uživanju sklonoj turističkoj Opatiji našli idealno okruženje. Nije zato slučajno što je u današnjem Paviljonu Šporer početkom 20. stoljeća djelovala slastičarnica Gerbaud koja je koristila riječki kakao i čokoladu za izradu svojih slastica. Slon, zaštitni znak riječkih čokolada, tako je postao i opatijski slon. Lijepo se prisjetiti te povijesne priče izložbom u kavani Strauss. Tko bi rekao da će nas jednoga dana na Kvarneru povezivati – slonovi!“, izjavio je Velid Đekić, autor izložbe i predstavnik Muzeja grada Rijeke.

Uz izložbu, u Straussu vas do kraja mjeseca čekaju i neodoljive čoko ponude! Ah ta Opatija bajna!

Tekst: PR

Fotografije: Ivor Mažar

Prethodni tekst – U Opatiji se sprema najslađi festival – Festival čokolade! Koga vodite na čoko rapsodiju?

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci