Iz udobnosti doma u svjetski poznate muzeje – brz pristup najpoznatijim umjetničkim djelima
I

Koliko god stvari na početku izgledale bezizlazne, tamne i negativne, s vremenom takve stvari pokazuju da i one imaju svojih svijetlih točaka. Ovo doba izolacije, koliko god da ima negativnih stvari, ima i onih pozitivnih i dobrih. Virtualni svijet postao je naša realnost u kojoj se svakodnevno krećemo, a u ovo doba izolacije možda i više nego prije. U virtualni svijet svoje su sadržaje preselili i svjetski poznati muzeji čime su svim zaljubljenicima u umjetnost, ali i onima koji će to tek postati zahvaljujući upravo ovoj prilici, omogućili online posjet izložbama i brojnim umjetničkim djelima.

Zahvaljujući Google Arts & Culture, koji su se udružili s preko 2500 poznatih muzeja i galerija diljem svijeta, sada imate priliku zaviriti u poznate muzeje i njihove sadržaje koji su vam možda već dugo na popisu, a možda će tek sada postati.

Na popisu muzeja u koje možete zaviriti tako su se našli British Museum u Londonu gdje možete virtualno prošetati muzejom kao i pogledati pojedinačne predmete i saznati više o njima. Drugi muzej koji možete „posjetiti“ je Guggenheim Museum u New Yorku, a prošetati možete i njegovim poznatim spiralnim stubištem odakle imate priliku razgledati brojna djela važnih umjetničkih stilova i epoha. Nacionalna Galerija Umjetnosti u Washingtonu također je otvorila svoja virtualna vrata dvjema izložbama – izložbi američke mode između 1740. i 1895. godine i izložbi umjetničkih djela nizozemskog baroknog slikara Johannesa Vermeera. Muzej Orsay u Parizu još je jedan od muzeja kojega možete razgledati iz udobnosti svoga doma i tako pogledati djela Moneta, Gaugina, Cézannea i brojnih drugih umjetnika. Nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti u Seoulu korejski je muzej u sklopu kojega možete razgledati svih šest katova suvremene umjetnosti, korejske ali i drugih zemalja. Muzej Pergamon u Berlinu sljedeća je adresa na koju možete svratiti i tako razgledati i naučiti više o brojnim antičkim umjetninama. Amsterdam, osim što je jedna od omiljenijih turističkih destinacija, također je visoko na listi svih umjetnika, kreativaca i svih onih koji se na bilo koji način zanimaju za umjetnost. Tako djela Rembrandta i Vermeera možete razgledati u Rijksmuseum , dok djela Van Gogha možete razgledati u Muzeju Van Gogha. J. Paul Getty Muzej u Los Angelesu odlična je prilika da razgledate brojna umjetnička djela europskih umjetnika, a Galerija Uffizi u Firenci odlična je europska „umjetnička“ adresa koja sadrži brojna djela jedne od najpoznatijih talijanskih obitelji – obitelji Medici. Ovo je prilika da pristupite i Muzeju umjetnosti u São Paolu, kao i Nacionalnom muzeju Antropologije u Meksiku, a popisu se pridružio i muzej Louvre u Parizu u kojem također možete pogledati brojna umjetnička djela.

Imamo dojam kao da se u posljednje vrijeme svi nekako trude da ovo vrijeme izolacije i ostanka kod kuće prođe što bezazlenije i sa što više sadržaja koji će barem nakratko skrenuti pažnju sa svakodnevice u kojoj smo se svi skupa našli. Nama je drago zbog toga i vjerujemo kako će svatko pronaći nešto za sebe, a odličan početak je virtualni posjet ovim muzejima koji su prepuni zanimljivog sadržaja i vrijednih umjetničkih djela.

Pripremila: Stilueta

Foto: Unsplash

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci