Iva Mladenić Radošević o Terapiji Brze Transformacije i odnosu žena s novcem
I

Uskoro će se u Zagrebu održati prva konferencija Žene i novac, novi je to projekt serijske poduzetnice KRISTINE ERCEGOVIĆ koja mi je u jednom telefonskom razgovoru otkrila kako ju je na ovu inicijativu potakla i jedna situacija iz privatnog života.

Nije tajna da je novac poput neke tabu teme i upravo zato je ova konferencija itekako dobrodošla. Pružit će brojne odgovore, dati brojne savjete i kroz odličan odabir predavača maknuti negativne konotacije. Jer sasvim je u redu raditi i zarađivati, a s financijama treba znati kao što i nove generacije treba učiti raspolaganju novčanim sredstvima.

Tema je obuhvatna, ali svakako zanimljiva, baš kao i naša sugovornica. IVA MLADENIĆ RADOŠEVIĆ, certificirana hipnoterapeutkinja i terapeutkinja RTT metode Marise Peer, naša Riječanka otkrit će nam više o ovom zanimljivom odnosu!

Iva Mladenić Radošević

Iva, naziv predavanja u sklopu konferencije je –  Kako zadovoljiti svoje unutrašnje dijete i transformirati svoj odnos s novcem. Možeš li nam ukratko otkriti u kakvoj su povezanosti ova dva pojma – unutrašnje dijete i naš odnos s novcem danas?

Iznimno velik broj ljudi, da ne kažemo svi, u sebi ima dio kojeg zovemo unutrašnje dijete. U tom dijelu nas nalaze se i potrebe koje nisu u potpunosti zadovoljene tijekom odrastanja. Kao djeca svi smo imali iste potrebe, svi smo se željeli osjećati: sigurno, voljeno, zaštićeno, važno… Dijete čije potrebe nisu zadovoljene, stvara uvjerenja o tome kako nije dovoljno dobro ili dovoljno važno da bi od roditelja dobilo ljubavi, pažnje ili brige koliko mu je potrebno. Kada se odraste sa uvjerenjem “nisam dovoljno dobar”, to uvjerenje postaje “rak rana” koja se preslikava na gotovo sve segmente i bitno ruši kvalitetu života. Iz tog razloga npr. biramo loše partnere, a što se novaca tiče, najčešće se zadovoljavamo sa poslovima na kojima smo potplaćeni jer mislimo da ne zaslužujemo ili ne možemo bolje i više.

Osim toga, znanost je potvrdila da više od 50% ukupnih uvjerenja i programa koji nas prate tijekom čitavog života, usvajamo do svoje sedme godine života. U to se ubrajaju i uvjerenja koja preuzimamo od svojih roditelja (ili drugih autoriteta), a tiču se novca. Tako da, ako smo slušali, a često jesmo, ono: “Novaca nikada dovoljno”, “Novac se teško zarađuje” i slično, naš odnos u vezi novca determiniran je u ranom djetinjstvu i to na vrlo negativan način.

Kada se povežu uvjerenja o vlastitoj nevrijednosti i negativna uvjerenja o novcu, kao produkt nastaje osoba koja smatra da ne zna, ne može imati ili stvoriti dovoljno novaca, da ga ne zaslužuje itd..a to je danas iznimno čest slučaj.

Na svojoj ste službenoj Facebook stranice 19. kolovoza stavili jedan intiman, dirljiv i jako životan status o novoj stepenici uspjeha. Citirat ću jedan dio –

„Godinama sam otplaćivala kredite da bih otišla tih nekoliko tjedana u Englesku. I to ne zato da bih bacila pogled sa London Eye ili pogledala izmjenu straže ispred Buchingham palače..već da bih platila školovanje i najmanji sobičak na svijetu koji mi je bio dom tih tjedana dok su trajala predavanja.“

Što možemo naučiti iz Vašeg primjera, koliko je bitan fokus, cilj pa i odricanje putem?

U trenutku kada čovjek spozna što želi, kada si to odredi kao cilj te kada se odluči tome u potpunosti posvetiti – zaista sve postaje moguće! Na to se odnosi i ona izuzetno poznata rečenica iz djela Paula Coelha “Alkemičar”: “Kada čovjek nešto uistinu želi, cijeli se svemir uroti kako bi mu se san ostvario.” No, bitno je ne shvatiti tu poruku površno jer nije dovoljno samo sanjati, potrebno je poduzeti jako puno aktivnosti da bi san postao – stvarnost. U mom životu, sticajem okolnosti, bilo je iznimno puno odricanja, no naučila sam dovoljno rano da smo mi ti koji biramo. Kada osvijestite što je to što želite, kada vam to postane cilj  i na to stavite fokus, ono čega se trebate odreći više i nije toliko bitno jer znate da je to vaš IZBOR.

Završili ste edukaciju vođenu od strane gđe Marise Peer, utemeljiteljice Terapije Brze Transformacije,  o čemu se točno radi?

Terapija Brze Transformacije je, kao što samo ime kaže, terapeutska metoda nastala na temelju cjeloživotnog iskustva najuspješnije britanske terapeutice Marise Peer. Prednost ove iznimno učinkovite metode je u tome što se rezultati postižu već i nakon samo jedne terapije. To se postiže na način da se rješavaju UZROCI problema, a ne samo njegove posljedice. Dok ne riješite uzrok, problem će se neprestano vraćati. Prema TBT-u (skraćenica) uzrok problema se uvijek nalazi u uvjerenjima ili programima koji se nalaze u podsvjesnom umu pa ih tamo treba i rješavati.

Na koji način Terapija Brze Transformacije može pomoći u odnosu s poimanjem financija?

Svaki naš problem koji je dugotrajan, bez obzira da li se radi npr. o depresiji, fobijama, ovisnostima, o pretjeranoj težini ili o problemu sa financijama, svaki problem proizlazi iz uvjerenja ili programa zapisanih u našem podsvjesnom umu. To znači da je potrebno spoznati program ili uvjerenje koji nam uzrokuje problem, ali ne koristeći svjesni um, već podsvjesni. Da bismo to mogli, moramo ponešto znati o načinu funkcioniranja uma, a TBT (skraćenica) to zna i prakticira učinkovitu, sigurnu, provjerenu i brzu metodu kojom se negativna uvjerenja ili programi prepoznaju te potom transformiraju u pozitivna, kako vezano uz financije tako i uz bilo koje drugo područje života.

Koje su najčešće predrasude koje žene gaje prema novcu?

Svaka predrasuda prema novcu je predrasuda koju imamo prema sebi. Naime, najraširenija bolest današnjeg društva je osjećaj nedovoljne vrijednosti, a žene u tome prednjače bez obzira što koriste nebrojene načine za kamufliranje tog problema, danas više nego ikada prije. Ne zaboravimo: novac je energija. Ako ne cijenite sebe znači da ne cijenite svoju energiju, svoj rad, postojanje. Na taj način ne možete imati niti novaca ili barem nikada dovoljno. Svaki osjećaj nevrijednosti, niskog samopouzdanja ili nepoštovanja sebe rezultira zaključkom: “Ja ne zaslužujem.” To se može očitovati na području financija, ali i svim drugim, bitnim područjima života. Ono što treba učiniti je – razbiti predrasude, a u ovom slučaju to znači spoznati sebe i svoju istinsku vrijednost – radom na sebi.

Jednom ste na svojim društvenim mrežama napisali: „Ništa se ne može usporediti sa osjećajem da si nekome pomogao da živi lakše, kvalitetnije, bolje..“ Jeste li uzbuđena radi ove prilike i koja je neka vaša osobna misija u sklopu ovog događanja?

Moj terapeutski rad je moja životna svrha. Čitav život bila sam u potrazi za načinom kako da svoje postojanje i rad pretvorim u doprinos, da se živi kvalitetnije i bolje. I potrajalo je jer, sada znam, da je trebalo proživjeti, sakupiti iskustva, naučiti.. Zahvalna sam Kristini na pozivu za sudjelovanjem na konferenciji jer sam sigurna da ću svojim znanjima i iskustvima doprinijeti promjenama u svijesti, a vezanima uz novac. Konferencije su otvorene mogućnosti da znanja dopru do velikog broja ljudi, tako se najviše pomaže i stvaraju najveće promjene- na bolje.

I za kraj, zamolila bih vas neku afirmativnu misao, prelijepo razmišljate i jednako lijepo pišete, uljepšajte nam dan nekom dozom pozitivne… Toga nikad dosta…

Diplomu terapeuta zaslužila sam u 45. godini života i kroz rad s klijentima počela sam živjeti svoju svrhu. Danas znam da je sve što mi se u životu dogodilo bilo potrebno da bi me dovelo u ovaj trenutak ispunjenja. Ono što svima želim poručiti je: bez obzira koliko imate godina, nikada nemojte odustati od sebe! Radite na sebi da biste postali najbolja verzija sebe!

Koristim priliku da svim svojim klijentima zahvalim na ukazanom povjerenju jer su oni ti koji su svojim životnim pričama obogatili moj život, a Stilueti zahvaljujem na doprinosu da znanje i spoznaje dođu do što većeg broja ljudi, do svih koji vas prate. Neka taj broj bude što veći!

A pozitive, znanja, razmjena iskustava bit će jako puno 12.listopada u Hotelu Academia, najpoznatija hrvatska spajalica Kristina Ercegović i ovom je projektu pristupala profesionalno, ali i sa puno srca, kako već to samo ona zna,  možda je baš ovo idealna prilika da preispitate svoje stavove i dobijete toliko željene odgovore.

ŽENE I NOVAC, ima neka tajna veza, o kojoj se konačno javno progovara, bez pogovora.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci