FOTO & VIDEO: Iva Brozičević Dragičević o Healthy Living by IBD programu i projektu „Novi početak“
F

Nedavno smo predstavili kandidatkinje 21-dnevnog projekta „Novi početak“,  a vrijeme je da predstavimo i njihove mentorice. Projekt koji pratimo inicijativa je dvije stručnjakinje, jedna od njih je mr. sc. Iva Brozičević Dragičević, prof. klinički i sportski psiholog i voditeljica programa mršavljenja Poliklinike TERME SELCE.

Iva nam je otkrila više o autorskom HEALTHY LIVING BY IBD PROGRAMU kao i projektu „Novi početak“.

POGLEDAJTE VIDEO INTERVJU S IVOM BROZIČEVIĆ DRAGIČEVIĆ:

 

Otkrijte nam više o Healthy Living by IBD programu?

Healthy living by IBD je cjeloviti model za promjenu loših životnih navika u zdrave životne navike.  Današnji životni stil svakoga od nas, ne može se usporediti s onim koji su vodili naši roditelji, djedovi i bake. Posljedice tog životnog stila utječu na baš sve- od djeteta do poslovnog čovjeka. Danas više nego ikada važno je imati mentalnu i fizičku snagu koja će stvoriti barijeru od povećanog stresa povezanog s izazovima svakodnevice. Iako se o zdravlju govori više nego ikada, statistike su nažalost alarmantne. primjerice, podatak da je globalno danas svako treće dijete pretilo. Upravo ova činjenica bila je glavni izazov za pokretanje projekta Junior kamp, za djecu i mlade s problemom pretilosti. Junior kamp by IBD je prvi takve vrste u Hrvatskoj.  Odluka o pokretanju ovog projekta je rezultat 20-godišnjeg razvoja i kreiranja  niza različitih individualiziranih programa zdravog životnog stila. Svaki od programa ima za cilj olakšati i pojednostaviti prevenciju i održavanje zdravog životnog stila žena, muškaraca, sportaša, poslovnog čovjeka, a naročito u djece i mladih.

Edukacija i motivacija su ključni elementi i stoga je uloga psihologa iznimno bitna.

Kada se rodila ideja o projektu „Novi početak“?

Vidjeli smo da postoji interes za program Junior kamp koji provodimo 2 godine. Ujedno se dogodila pandemija Covid-19, koja je u većoj mjeri doprinijela smanjenju fizičke aktivnosti u svih dobi i uzrasta,  a time i povećanu mogućnost za koju dodatnu kilu. Obzirom da nam je cilj kroz neki sličan projekt doprinijeti široj populaciji te ukazati na rastući problem pretilosti i debljine,  sada je prava prilika.

Dobro je činiti dobro, pa će ovaj projekt biti naš doprinos boljem životu odabranim kandidatkinjama.

Iva Brozičević Dragičević

Što očekuje kandidate?

Prvo i osnovno je motivacija. Sve ostalo će ići svojim tijekom, prema već unaprijed definiranim protokolima. Moram naglasiti da ćemo organizirati zanimljive radionice na temu zdrave prehrane, na kojima ćemo kreirati indiviualizirane jelovnike. Sudionice će dobiti i individualizirane savjete za vježbanje. Glavnina programa u trajanju 21 dan su psihološko i nutricionističko savjetovanje te stalni monitoring i redovita mjerenja.

Upravo na ovaj način kod sudionica ćemo potaknuti intenzivnu želju za promjenom, jer ona je jedina koja na kraju čini stvarnu razliku.

Motivacija i rad dovode do čudesnih rezultata.

Koliko je bitno imati stručnu podršku na putu promjene životnog stila?

Stručna podrška je ključ uspjeha.  Ono što smo kroz prijave kandidata iščitali je da svi žele biti zdravi, žele biti mršaviji i pokretniji, ali kod većine nedostaje samopouzdanje i zapravo im treba taj dodatni poticaj.

Prijatelji i obitelj sigurno su pokušali utjecati, ali uglavnom to ne bude dovoljno. Kod osoba koje su dugi niz godina nezadovoljne vlastitim izgledom, kvaliteta života dodatno opada, a s time i razina samopouzdanja. Time su motivacija i vjera u sebe i u korjenitu promjenu svakim danom sve manje i manje.

I upravo u ovom trenutku bitan je zaokret koji je jedino moguć uz stručnu pomoć tima stručnjaka.

Zato smo sretni što  imamo priliku učiniti sve kako bi naše kandidatkinje krenule u svoj novi početak.

I doista je tako, uz stručno vodstvo i podršku okolinu moguće je okrenuti život u toliko željenom smjeru. Prvi korak je uvijek na pojedincu, to je odluka. Drugi korak je odabrati pravi tim, to je onaj koji odlikuje stručnost, profesionalnost i odgovornost, to je tim koji vam kroz ovaj projekt predstavljamo.

POGLEDAJTE PRVI PRILOG I INTERVJU S KANDIDATKINJAMA PROGRAMA “NOVI POČETAK”:

 

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci