NaslovnicaLIFESTYLEIstražili smo: Na koje...

zadnje objave

Istražili smo: Na koje prepreke nailaze domaći dizajneri na putu do uspjeha?

 

U posljednjih nekoliko godina primjećujemo sve veći broj mladih i perspektivnih dizajnera koji pokušavaju izboriti svoje mjesto u modnoj industriji te se probiti kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Nije tajna da je put do zvijezda često strmovit i nimalo lak, no s kakvim se točno preprekama suočavaju i koje izazove nadilaze odlučili smo istražiti iz prve ruke. Odgovori su raznoliki, no lako je uočiti i zajedničku točku. Naši sugovornici redom su ispostavljali nedostatak informacija, poteškoću nabave materijala, te samo realizaciju ideje kao neke od prepreka koje su se pronašle na njihovom putu do stvaranja uspješnog, samostalnog modnog brenda u Hrvatskoj.

Također, u razgovoru s mnogim dizajnerima saznali smo da kao jedan od glavnih izazova vide u činjenici kako jest poziv modnog dizajnera često “one man show”, odnosno da uz svakodnevno kreativno stvaralaštvo moraju se baviti s još cijelim nizom poduzetničkih i poslovnih pothvata koji u konačnici čine uspješan brend. Izdvojili smo nekoliko odgovora različitih dizajnera i dizajnerica koji su nas pustili u svoj kreativni svijet.

Marko Burić, vlasnik brenda Marburi, istaknuo je kao svoju najveću prepreku te ujedno onu koju i dalje nadilazi – kapital.

Pojedinačno izrađivanje kreacije je jako skupo, unatoč društvenim mrežama koje su veliki plus, ponekad je jednostavno nemoguće prodati određenu kreaciju. U konačnici su novac i marketing najveća prepreka. Također, naše tržište je malo, ljudi i dalje zaziru od kupnje preko interneta, ipak mogu reći da sam tu prepreku na neki način nadišao jer se moja odjeća trenutno prodaje upravo preko mojih društvenih mreža. Konkurencija je velika i predivan je osjećaj kada uspiješ prodati haljinu i osjetiš da netko prepoznaje ljubav koju si uložio u izradu iste. Također, još je jedna prepreka da većina fashionistica voli uniformiranost zbog čega se unikatne kreacije slabo cijene. – Marburi

Novac, kapital, marketing, riječi često isplivaju na površinu u razgovoru s mladim dizajnerima. Zanimljivo je kako nitko ne ističe nedostatak ideja ili kreativnosti, već upravo onu drugu “poslovnu stranu” koja se često stoji snovima na putu. Oku laika često se posao dizajnera čini nadasve  zabavnim i lagodnim. No, postoji strana mode koju ne vidimo, sati i sati rada iza kulisa, od osmišljavanja ideje do same realizacije gdje često prođu i dani i tjedni dok proizvod ne ugleda svjetlo dana.

Marijana Hero, dizajnerica poznatog hrvatskog brenda Hero4Heroes, je istaknula upravo samu izvedbu te provedbu smišljene ideje u djelo kao najveću prepreku s kojom se susretala na početku karijere.

Nekako sam se od početka do danas najviše borila sa samom izvedbom odnosno transformacijom iz crteža u proizvod, pogotovo pri izradi cipela i torbica. Kako da konačni proizvod budi čim bliže osmišljenoj ideji? – Hero4Heroes

Također, Božena Bratović Smolić, dizajnerica brenda Becha ističe kao jednu od prvih prepreka na koju je naišla nedostatak informacija te neupućenost u sam posao. Osobno smatra kako je jedini način da bi se isto i nadišlo, uložiti puno truda i vremena u posao. 

Za kraj, dizajnerica nakita BijouxDiva, Antonela Ožić Bašić, kao prepreku je istaknula nabavu materijala.

Sve što sam željela jednostavno nije postojalo u Hrvatskoj odnosno na ovim područjima. Općenito je vrlo teško pronaći odgovarajuće materijale koji zadovoljavaju sve standarde, a s druge strane opravdavaju cijenu. – BijouxDiva

Prepreka je mnogo, no s puno uloženog truda i vremena prepreke postaju izazovi te nas motiviraju da izvučemo svoj maksimum i radimo još napornije. Za uspjeh je prije svega potreban izniman talent i kreativnost, no dopunjavaju ih i brojni faktori koji su ponekad u našoj moći, a ponekad ne. Predanost poslu, neprestano učenje i usavršavanje definitivno su potezi koji dugoročno gledaju doprinose rastu prepoznavnosti, odnosno razvoju posla.

Našim dizajnerima želimo puno sreće i čim više izazova, a ne prepreka te ostvarenje snova na svakoj razini.

Pripremila: Katja Grubiša

Photo: Facebook stranice navedenih brendova, Eni Brušnjak

 
 

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000SljedbeniciSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE