Istra iznjedrila još jedan dragulj, ekstra djevičansko maslinovo ulje Fameja!
I

Istra je iznjedrila još jedan maslinarski dragulj, ekstra djevičansko maslinovo ulje Fameja. Ovaj boutique brend maslinovog ulja iznimne kakvoće je na tržište izašao u limitiranom izdanju od svega 100 boca. Iza naziva Fameja, melodiozne rakljanske riječi za obitelj, stoji OPG Teković iz Raklja. Riječ je o tri generacije velike i radišne obitelji koja već cijelo desetljeće proizvodi ovo mirisno ulje. Sve do sada, isključivo za svoje potrebe.

Mate Balota, također Rakljanac, u svojoj knjizi Tijesna zemlja spominje zemlju „debelicu“ rakljanskog Podanka kao iznimno kvalitetnu zemlju tog kraja. Baš na toj zemlji, svojoj djedovini po lozi Vickovih, obitelj Teković je zasadila svoje maslinike. Prve masline su posadili 2000. godine, a nasade su širili 2005. i 2008. U maslinicima uzgajaju sorte: Istarsku bjelicu, Leccino, Pendolino, Oblicu i Bužu.

Nazive dvaju ulja kojima su se predstavili, Mati i Šći, našli su opet u rakljanskom govoru: mati je rakljanska riječ za majku, a šći za kći. Fameja Mati je sortno ulje dobiveno od Istarske bjelice. To snažno ulje harmonizira naizgled nespojive osobine: gorko je i slatko, voćno je i pikantno, sve u istoj kapi ulja. No, takva je i svaka mati u Fameji: odlučna i čvrsta, a istovremeno osjećajna i puna ljubavi. Mati je ulje inspirirano stvarnim snažnim ženama.

Ulje Fameja Šći je lagano i iznimno aromatično, slatki spoj sorti Leccino i Pendolino. To mirisno ulje je, kao i svaka mladost u našoj Fameji, vedre, vesele i zaigrane naravi. Šći je voćno i travnato ulje inspirirano svim Famejinim kćerima, čistom srećom i zvonkim smijehom. Najljepša oda radosti života.

U Fameji kažu da su masline počeli saditi kako bi ih briga o maslinicima povezala za cijeli život i kako bi se više i češće viđali. Žive u različitim gradovima, zasnovali su obitelji, ostvaruju karijere, imaju svatko svoje hobije i interese, ali se i dalje redovito viđaju, rade i druže i to smatraju svojim uspjehom. Maslinik je donio dodatnu radost u širu obitelj, postao čvrsta spona i omiljena zajednička tema.

„Sadnja maslinika je, iz današnje perspektive, jedna od najboljih stvari koju smo uopće mogli napravili za sebe. Maslinik znači puno vremena u prirodi, fizički rad na zemlji, energiziranje i na suncu i na buri te redovito druženje s famejom kroz cijelu godinu. Druženja uvijek začinimo smijehom i dobrom hranom, a u periodu berbe sve još zalijemo i mladim uljem u koje smo svi redom zaljubljeni. Taj osjećaj, neka mješavina ljubavi i ponosa, je neprocjenjiv.“– rekao je Alberto Teković, Famejin spiritus movens.

Na Famejinom brendiranju je radila jedna od najboljih hrvatskih agencija, zagrebački Alert, a u nalaženju pravih riječi im se pridružila i Famejina članica Ines Teković iz Čarobnih riječi. Fameju ćete lako vizualno prepoznati. Intenzivna zelena boja profinjenog bisernog sjaja na crnoj mat podlozi za Mati i intenzivna zelena boja profinjenog bisernog sjaja na bijeloj mat podlozi za Šći. Logo predstavlja stilizirani prikaz ulja koje se izlijeva iz grla boce, ali u njemu je moguće izmaštati i stablo masline i krug ljudi koji, držeći se za ruke, obgrljuje maslinu.

„Ovdje je sve autentično, a to je zapravo najveći uspjeh u našem poslu. Kad dobro ispričaš istinu riječima i slikom ona i na papiru i na etiketi i na licu naših klijenata zasja jednakim sjajem. S ljubavlju smo zaokružili priču o ljudima koji rade s ljubavlju. Volimo takve angažmane.“ – izjavila je Lana Bedeković Rosandić, Alertova managerica.

U Fameji su uspjeli očuvati bliskost iako su odavno odrasli ljudi. Uvijek imaju još nešto za reći, još jednu granu za otpiliti, još jednu sortu za posaditi. U moderno vrijeme kada čovjek većinu vremena provodi sjedeći u zatvorenim prostorima, rad u masliniku je poseban i rijedak užitak. Tako odrasta i Famejina treća generacija, sve redom gradska djeca koja su kroz igru i učenje u masliniku zavoljela prirodu, selo i rad na zemlji.

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci