Travel preporuka by: Tanja Lukin o obiteljskom putovanju u Istanbul
T

Putovanja se ne možemo zasititi i posebno uživamo planirajući ih i kasnije istraživajući. Ono što nam odlično dođe je i nečija preporuka – tako ‘igramo’ na sigurno i znamo iz prve ruke ‘šta i kako’.

U našoj rubrici Travel preporuka ovog puta smo razgovarali s Tanjom Lukin, istarskom poduzetnicom i vlasnicom Lunika Store beauty salona. Bila je na obiteljskom putovanju u Istanbulu i otkrila nam sve detalje!

Prepustit ćemo Tanji da se sama predstavi i da ju upoznate….

U suštini mogu reći da sam vlasnica beauty salona. A što sam? Eeee tu leži zec!  Ponekada to i samu sebe pitam, s obzirom da volim puno svega. Ponajprije volim život, ljude, životinje i jogu. S time uključena sam u mnogobrojne aktivnosti. Mogu reći da sam dobar organizator eventa te  uz svoj posao  gledam  djelovati  i humanitarno.

Svestrana sam i energična… Možda i previše, no rutina i konstanta rastužuju me na neki način, s time gledam povremeno unijeti u svoju “rutinu” neki novitet.

Tako da s poslovne strane odlazim na edukacije i strankama nudim novitete, a obiteljski volim putovati, istraživati nova mjesta i družiti se koliko stignem (pretežno nedjeljom). Za prijatelje baš i nemam vremena van posla, no s vremena na vrijeme posjećujemo se, haha.

O obiteljsko putovanju u Istanbul…

Upravo vratili smo se sa 7-dnevnog putovanja iz Istanbula. Ovo nam je bio prvi let avionom, s time smo prilikom dolaska na aerodrom bili svi malo u strahu. Što od samog leta, što od snalaženja na aerodromu prilikom chekiranja.

No kroz naše putovanje pratila nas je Ensi Paladin kojoj sam se i obratila kako bi ona za nas rezervirala smještaj, kupila karte i savjetovala nas za sve ostalo. Detaljima o prtljagi, osiguranju, mjestima za posjetiti itd. Također, mnoge moje stranke pomogle su mi kao kompas orijentacije po Istanbulu. S mnogo korisnih informacija i kontakata krenuli smo na put.

Uz poznate znamenitosti, poput Plave  Džamije i Aja Sofije,  posjetili smo i  Sulejmanovu palaču, Galata i Camlica tower,  Cisternu Bazilika te najveću džamiju u Istanbulu u koju stane čak 30 000 ljudi.

Nezaboravno iskustvo drugačije kulture…

Sta reći? Predivni vidikovci sa svih strana te nezaboravno iskustvo njihove kulture. Istanbul spremno dočekuje turiste znajući da većina poput i mene nije prikladno odjevena za ulazak u džamije,  s time na samom ulasku u džamiju dijele šalove i dugačke suknje.

Osobno, i po ovom svom prvom iskustvu posjeta, smatram da se Turci bar u ovom dijelu poštuju međusobno, veliki su vjernici i radnici. Kod njih djeca uključena su u obiteljski posao i mlađi slušaju starije. Mislim da tamo vlada veće “strahopoštovanje” prema starijima  negoli kod nas. Većinom rade muškarci. Žena sam vidjela malo i to po buticima i drogerijama. No muška populacija većinom trguje i konobari.

 O nezaobilaznom Bazaru… 

Obišli smo poznati Bazar sa odjećom, obućom i torbicama te Egipatsku tržnicu začina, no moram priznati da smo se uspjeli zadržati svega 20-ak minuta s obzirom da su trgovci prenaporni.

Čim se malo usporiš u hodu i nešto pogledaš hvataju te doslovce za rukav. A cijene su na bazaru duplo skuplje negoli po trgovinicama uokolo Bazara. Tako da smo mi odličan shopping obavili oko  1km udaljeni od Bazara. Roba je ista, a ponavljam duplo jeftinija. Za shopping je grad dušu dao.

E da…morate se cjenkati do IZNEMOGLOSTI! Bez srama. Oni kao da su na to i navikli. I to za bilo šta osim ulaska u muzeje.

Krstarenje Bosporom poseban je doživljaj

Mi smo sa 100 eura po osobi spustili na 35 eura krstarenje Bosporom uz večeru i trbušne plesačice te ludo se proveli plešući na brodu.

Program traje 3-4sata i nezaboravno nam je iskustvo koje toplo preporučam svakome tko se odluči posjetiti Istanbul.

Hotel nam je bio čist i svakodnevno su nam mijenjali ručnike i posteljinu te spremali i sve naše osobne stvari. I to me oduševilo.

Turska hrana?

Doručak nam je bio obilat uz švedski stol, a što se hrane po Istanbulu tiče, oduševio nas je ISKENDER KEBAB i večera kod poznatog Nusreta (Salt bea), te burek kod Karakoy Gulloglu.

Fini su i pereci koje prodaju po cesti pa ti ih namažu sa topljenim sirom te sendviči sa ribom ispod mosta Galate. Hrana im je podosta začinjena i prevladavaju ljuti okusi. No interesantna je i šarena. Baklava nije masna kao što sam ju ja navikla ovdje jesti. I vrlo je mala kockica iste ili pak sa pistacijom. Ima više vrsti baklava i sve su slatke i zasitne.

Istanbul je veliki grad, no sa jednim redom. Oduševila me briga koja se vodi za životinje. U biti psi i mačke slobodno ulaze u hotele, trgovine. Nitko ih ne tjera a po gradu imaju aparate za hranjenje i zdjelice vode. Grad je čist i vlada dobra organiziranost. Savjet svima koji idu je da si besplatno nabave ISTANBUL CARD, uz pomoć te kartice za samo 2.80kn možete se voziti tramvajem, metroom ,brodom i autobusom, tako da vam taxi nije potreban. Uzmete si kartu grada i s lakoćom se krećete.

Grad u koji se Tanja rado vraća! 

Oni vole slatko, i uslužuju slatko te imaju i izreku: “Jedi slatko, pričaj slatko”. Ovo putovanje bilo je za nas jedno prekrasno iskustvo i od srca svima preporučam posjetiti Istanbul, a mi ćemo se potruditi vratiti!

Fotografije: Tanja Lukin Lunika

Prethodni tekst- TRAVEL PREPORUKA BY TAMARA PEIĆ: KRK KAO NEISCRPNA INSPIRACIJA

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci