ZTC

Tko još nije primijetio da se nešto posebno sprema u jednom od omiljenih riječkih kafića, Cukarikafe baru? Prvo renoviranje, a potom tajnovite objave na društvenim mrežama. Nedugo je trebalo da Riječani krenu nagađati i pretpostavljati što to skriva njihov Cukar.

ZTC

I sami smo nestrpljivo pokucali na vrata šarmantnog lokala i već na samome ulazu zastali pred veličanstvenim kreativnim zidom s čak 16 pipa – 16 točenih, neisprobanih, selekcioniranih craft piva. “Ovo je vrijedilo čekati!”, misli su nam rojile glavom dok je pogled skakao sa jednog do drugog neobičnog naziva piva: “Lepi dečki”, “Lupulus Blonde, “Sierra Nevada” – ovo je nešto stvarno posebno!

Nismo puno dvojili, naručili smo svoju pivu i upustili se u razgovor sa kreativnim Cukrovim timom.

Craft revolucija doista jest započela u hrvatskoj, ali raspon stilova mnogo je širi nego što imamo prilike vidjeti u kafićima. Vrste piva koje mi ovdje trenutno nudimo ne možete pronaći u radiusu od 500 km. Ovo je naš “edukacijski zid” i ujedno ostvarenje sna, vrhunske craft pive po pristupačnim cijenama napokon su dostupne u Hrvatskoj i to u Rijeci! 

U ponudi je i nekoliko hrvatskih craft piva, poput one simpatičnog naziva “Lepi dečki”. Cilj je promoviranje domaćeg crafta, ali uz pomno selekcioniranje Zvonimira, beer someliera, koji osobno isprobava i ocjenjuje svaku pivu prije nego je kušaju gosti.  Naime, prosječan čovjek ne može procijeniti radi li se o  kvalitetnoj pivi ili ne, zato je stručnost osoblja Cukar i kafea od iznimne važnosti. Možete biti sigurni da uživate u  posebnoj, kvalitetnoj pivi, po prihvatljivoj cijeni.

Ono što ćete odmah primijetiti jest i pažnja koja se pridaje točenju pive, ali i održavanju, te higijeni. Uz to, svakom gostu pružena je pažnja i vrijeme kako bi odabrao pivu koja odgovara baš njegovom ukusu. No, istini za volju, saznali smo da su Riječanke i Riječani prilično hrabri i otvoreni prema novim okusima, stoga nerijetko samouvjereno naručuju bez puno potpitanja – znaju što žele i u tome uživaju!

Dobili smo i nekoliko preporuka: Za one koji nisu klasične “pivopije” savršen je odabir Marston’s English Cide i Lindemans Kriek, a najveća trenutna avantgarda u Cukru Omnipollo Leon. Pa ipak, sve su pive potpuno različite stoga ih je teško uspoređivati. Zajednička im je bogata aroma i punina okusa. Jedno je sigurno, ostat ćete pozitivno iznenađeni i poželjeti isprobati još!

 A što ako vam kažemo da ovo nije kraj iznenađenjima u Cukru? Vjerujte nam najbolje tek slijedi, ali pssst!

 

Pripremila: Katja Grubiša

Photo: Eni Brušnjak

Kancelarija bar