Travel preporuka by Kruzovi: Island je drugi svemir!

Vraćamo se rubrici Travel preporuka by u kojoj predstavljamo i putoholičare i destinacije u kojima su posebno uživali. Ukoliko pratite riječku travel scenu, obitelj koju ćemo vam predstaviti zasigurno znate – Kruzovi.

Lara, Adriana i Vedran – mala obitelj u velikom svijetu. Putujemo kad god mogu, a kada su doma pišu o putovanjima na blogu www.kruzovi.com. Kada se nađu novinarka i fotograf, oboje zaljubljenici u putovanja, stvari se nekako poslože same od sebe, rekli su nam.

Jedno klasično pitanje za zagrijavanje – kako ste se zaljubili u putovanja?

Putovanja su u mom životu nekako prisutna oduvijek. Kao mala sam s roditeljima obilazila hrvatsku obalu, a kasnije se nastavilo sa samostalnim putešestvijama. Plus, tu je onaj nezaobilazni crvić u, da prostite, dupetu koji ne da mira. Vedran je oženio putnicu pa nije imao puno izbora, a Lara putuje od kad zna za sebe, također nije imala izbora.

Ali zato zajedno stvaramo najljepše uspomene i zaista uživamo zavirujući u svaki kutak naše zemljice.

Posjetili ste Island. Koliko dugo je trajalo putovanje i kako ste se odlučili da ćete baš tamo?

Island je godinama bio ogromna želja. Preferiramo prirodu više nego gradove, a iskustva ostalih putnika uvijek su bila ista – priroda na Islandu je fantastična. Zaista, možemo potvrditi da je Island drugi svemir. Bili smo tamo 4 dana. Uspjeli smo obići Golden circle, južnu obalu i Rejkjavik.

U četiri dana smo se kupali u geotermalnim bazenima, hodali po krateru vulkana, plivali u Plavoj laguni, vidjeli gomilu vodopada, hodali između dvije tektonske ploče. Zaljubili smo se u plavetnilo ledene špilje, stajali na crnoj plaži okruženi komadima leda. A nismo propustili ni ples zelene dame. Aurora je nešto nevjerojatno.

Pratimo te na Instagramu, i dugo si se pripremala za putovanje, otkrij nam tri savjeta za pripremu puta na Island.

– Isplati se otići i na 4 dana. Nemojte da vas itko uvjeri da je to malo i suludo.

– Obucite se slojevito i vodonepropusno. Kažu da na Islandu nema lošeg vremena, ima samo loše odjeće.

– Iznajmite auto, zemlja je stvorena za road trip. Skinite aplikacije koje prate vrijeme i promet (vedur.is i road.is) jer vrijeme na Islandu nije šala.

Na blogu si napisala da kada si došla na Plavu lagunu ti se velika želja ostvarila. Reci nam kako si se osjećala i što se sve tamo nudi?

Pa čudno je to kad ti se ostvare neke želje za koje si mislio da se neće ostvariti.

Hodala sam okolo i govorila „ne mogu vjerovati da sam ovdje“.

Eto, tako sam se osjećala. Predivno je, zaista. Ostali smo u laguni oko dva sata. U paketu koji smo odabrali na raspolaganju smo imali tri različite maske za lice i piće, a cijeli je doživljaj čak puno bolji nego što sam očekivala. Plava laguna su svojevrsne toplice. Tamo dolazite uživati u nestvarnoj okolini i mliječno plavoj vodi bogatoj silicijem, mineralima i algama. Općenito, kupanje u vodi temperature 38 stupnjeva dok je vani jedva 6 je odličan osjećaj. Postoje i paketi koji uključuju masaže, tamo se nalazi i restoran ali taj dio nismo isprobali.

Što ste sve na Islandu posjetili? 

Izdvojit ću neke najvažnije…

Golden circle – Krug koji se prođe u jednom danu, a obuhvaća Thingvellir nacionalni park (ovdje se razdvajaju Sjevernoamerička i Euroazijska tektonska ploča), slapove Gulfoss (ogrmna sila prirode) i Geysir (veliki gejzir iz kojeg voda izbija svakih 6 – 8 minuta). U blizini je i Kerid crater unutar kojeg se nalazi smaragdno jezero.

Vodopadi – na Islandu ih je više od 10 tisuća, a mi smo obilazeči južnu obalu stali kod Seljalandsfossa iza kojeg možete prošetati i Skogafossa, kao jednog od najvećih…

Vik – simpatično selo u čijoj se blizini nalazi poznata crna plaža Reynisfjara. Ovdje smo pojeli odličnu lava juhu u Soup company, a preporuka ide i za Skool Beans kafić smješten u žuti školski autobus.

Yoda cave – u blizini Vika je i špilja koja iznutra gledano neodoljivo podjseća na Yodu

Jokulsarlon – laguna glečera. Ovdje smo se divili ogromnim santama leda koje se odvajaju od Vatnajokulla, najvećeg europskog glečera. Plutaju dalje prema moru, a komade leda more izbacuje i na obližnju plažu nazvanu Diamond beach.

Ice cave – ovo je baš posebno iskustvo koje je dostupno samo tijekom zimskih mjeseci. Ture počinju od polovice listopada uglavnom. Rijel je o prirodno stvorenim špiljama. Oblikuje ih voda nakon što se led s glečera topi u ljetnim mjesecima.

Rejkjavik – presladak glavni grad u kojem živi više od 60 posto stanovništva

Hrunalaug – jedan od brojnih prirodnih geotermalnih izvora u kojem se možete kupati, bez obzira na vanjsku temperaturu. Doživljaj je jedinstven.

Aurora Borealis – vidjeli smo je dva puta iz aviona (na putu za Island morate sjediti na desnoj strani, u povratku na lijevoj) i dva puta dok smo bili tamo. Ne trebaju vam za to organizirane ture. Dovoljno je pratiti aplikacije poput Hello Aurora i vremensku prognozu. Uz solarnu aktivnost trebate nebo bez oblaka. Kada se zvijezde poslože, odmaknite se od svjetlosnog zagađenja (to na Islandu nije teško) i ako je na nebu, vidjet ćete je. Nestvarno.

Je li bilo naporno sve to obići za 4 dana? Ima li nešto što si htjela vidjeti,a nisi stigla na Islandu?

Nismo imali uopće naporan tempo. Ceste su odlične, vožnja je vanserijska jer je oko tebe, jelte, Island. Mrak je padao oko 18 sati tako da bi tada završili s razgledavanjem pa smo imali puno vremena za odmor. Jedan od smještaja je imao i jacuzzi na terasi pa smo večer proveli u vodi. Opet. To preporučam svima.

Ovaj dio Islanda koji smo obišli je možda najatraktivniji dio, ali svakako je u planu vratiti se i proći sjeverni dio.

Pretpostavljam da karte za iduće putovanje već imaš, zanima me o kojoj je destinaciji riječ?

Uskoro nas čeka jedan lijepi city break, ide se u London na 3 dana, a proljetne praznike provodimo na road tripu po Jordanu. Moram li reći da ne mogu dočekati…

Fotografije: Kruzovi

Prethodni tekst – TRAVEL PREPORUKA BY ANA IVANĆIĆ – JORDAN!

novosti

povezani članci