Inspirativna žena: Sara Zadnik
I

U Sloveniji postoji jedna tvornica, tvornica koju mnogi obožavaju, a mi ćemo vam reći i zašto. MySpirit je slovenska tvornica parfema gdje nude izvrsne muške i ženske prave parfeme visoke kvalitete i pomno odabranih sastojaka po prihvatljivim cijenama. Imali smo sreće i same se  uvjeriti u autentičnost ove priče i bio je dovoljan jedan mirisni tren za onaj wow efekt! Sada je MySpirit dio naše beauty rutine, a znatiželjne kakve jesmo odlučile smo saznati više o ovom zanimljivom poduzetničkom pothvatu.

Ovakva priča nas je naravno zaintrigirala i stoga smo odlučili razgovarati sa Sarom Zadnik, voditeljicom projekta, majstor marketingašicom te 100% pozitivnom šeficom. Sara je diplomu stekla na području građevine, ali sebe je pronašla u svijetu malih posebnih bočica dragocjenog sadržaja. Pozitivne energije i riječi motivacije joj ne nedostaje, barem tako kaže njezin tim. Sara neprestano osmišljava i vodi MySpirit na novu i višu razinu, a brine se i da uvijek ponude nešto drugačije te nerijetko odgovara na pitanja i druži s vama na društvenim mrežama. Kako izgleda proces izrade parfema, koji su im najveći izazovi ali i čime se još bave otkrila nam je u razgovoru.

Sara Zadnik

Obožavamo parfeme, a priča o vašim parfemima se čini jako zanimljivom, drugačijom… Možete li nam reći kako je sve počelo?

Dan D i lansiranje brenda parfema MySpirit, bio je 10.1.2014. Prije toga, smo naravno uložili u sam razvoj proizvoda, ogromno vremena, ali i novaca. Glavna djelatnost obiteljskog poduzeća je kemija, a pošto imamo čak tri stručnjaka na području kemije i farmacije, smo već pred 12 godina razvili interes, te postepeno učili o ovome području. Od samih početaka smo sudjelovali s najvećim francuskim dobaviteljima kvalitetnih sastojaka za mirise i parfeme. Ozbiljna ideja da razvijemo svoj brend se razvila prije 7 godina. Vidjeli smo potencijal, jer na slovenskom trgu ne postoji proizvođač koji bi nudio kvalitetne, a istovremeno cjenovno pristupačne proizvode. Napravili smo opsežno istraživanje tržišta i razvili vlastiti „know how“ proizvodnje..  Na ovaj način možemo biti dio svakog koraka nastanka parfema – od nabave sastojaka do proizvodnje, punjenja bočica, etiketiranja i skladištenja – nudim najvišu kvalitetu pravih parfema. Najviše nam naravno znači kada dobijemo pozitivnu povratnu informaciju naših kupaca.

U timu  s Vama su  još četiri osobe, Miha, Zala, Blaž i Katja i svaki od njih vrlo je važan, no kako ste se spojili,  koja je vaša priča?

Miha je kao stručnjak na području parfumerstva  jedan od najvažnijih članova naše ekipe. Brine se za razvoj proizvoda i zakonodavne procese koje prate svaki korak. Za našu web stranicu te cjelokupni vizualni izgleda brenda se od samog početka brine naša grafična urednica Zala, zajedno sa Blažem, stručnjakom za analitiku i statistiku. Sami provodimo sve aspekte prodaje, marketinga, veleprodaje itd. Stvarno smo bili sretni kada nam se nedavno pridružila i Katja. U našu je ekipu donesla svježe ideje, drugačije poglede i mladost, a postepeno je preuzela i Hrvatski trg. Osobno sam uvijek povezivala ekipu, planirala sve popratne procese koje možda ne vidite J, te  vodila marketing i prodaju.

Uvijek nas je zanimalo kako izgleda proizvodnja jednog parfema, možete li nam ukratko opisati proces?

Prije nego što opće započnemo proizvodnju, potrebno je napraviti razvoj parfema. Drugim riječima, biramo proizvode, provjeravamo odgovaraju li zakonskim propisima, testerima proizvod, biramo ambalažu te osmišljavamo „priču““ našeg proizvoda. Nakon toga sastojke naručujemo te započinje proces proizvodnje parfema. Puno ljudi zamišlja taj proces kao pojedinačnu pripremu i točenje svake bočice, no u stvarnosti to izgleda nešto drugačije. : Da bismo dosegli prihvatljive cijene kod dobavitelja sastojaka, za naše konačne kupce uvijek proizvodimo veće količine. Postupak proizvodnje se započinjem miješanjem sastojaka te stvaranjem posebnih formulacije, nakon toga razdoblje maceracije te na koncu filtracije. Nakon toga se pune bočice, etiketiraju, dodaju ambalaže te pohranjuju u primjeren prostor.

Koji parfem ili parfemi su najviše zaintrigirali klijente, primjećujete li uopće da možda neki miris privlači više od drugog? Koji je Vaš najdraži parfem?

Glavni pokazatelji kvalitete našeg rada su nam uvijek zadovoljstvo naših kupaca, prodaja parfema te odlično iskustvo kupnje koje želimo omogućiti svakome. Naši najprodavaniji ženski parfemi su  Povocation, By Rebeka Klasik i By Rebeka št. 3. Ono što im je zajedničko jest opojan sladak, pomalo pudrast miris s daškom vanilije i orijentalnih začina. Kod muških parfema  su to definitivno Golden bar in Smocking, iako je riječ o potpuno različitim mirisama. Prvi je vrlo sladak i moćan, drugi je svježiji drvenast miris. Osobno, meni najdraži parfem je Madam. S njim sam uvijek prepuna samopouzdanja, vrlo je ženstven i poseban miris za svaki dan.

MySpirit je ime vaše tvrtke, koliko ju je teško bilo osnovati, što bi izdvojili kao svoj ili vaš timski najveći izazov?

Na samome početku je najveći izazov bio razviti vlastiti know-how proizvodnje parfema. Nakon toga nam je bila potrebna strategija ulaska na tržište- brending, web stanica, kanali prodaje, oglašavanje…. Osobno mi je najveći izazov predstavljao manjak znanja. Danas s ponosom mogu reći, da smo razvili vlastite sisteme u proizvodi, formulacije ali i web stranicu, oglašavanje, komuniciranje s kupcima, društvene mreže…ali na početku nam definitivno nije bilo lako. Previše smo novaca ulagali u podizvođače koji se jednostavno nisu iskazali, zato smo odlučili svaki korak usvojiti i provesti sami, unutar svoje ekipe. Rekla bih da upravo to i jedan od glavnih razloga za naš uspjeh. Zato se iskreno želim zahvaliti cijeloj ekipi koja je sa mnom od samih početaka.

Osim parfema bavite se i nekim drugim stvarima poput nakita i kozmetike, što nam možete otkriti o vašem poslovanju?

Asortiman proizvoda od samog početka prilagođavamo željama naših kupaca. Zato se trudimo svake godine ponuditi nešto novo.  Na početku smo započeli s kozmetikom i nastavili s parfemskim nakitom koji je trenutku postao hit. Radi se o proizvodu koji  predstavlja odličan modni dodatak, a istovremeno je i vrlo učinkovit način nanošenja mirisa  za osobe koje su recimo alergične na klasične parfeme. Pripremamo još mnoštvo novosti, no zasad ostaju poslovna tajna.. 

Jeste li ikad bili u situaciji ste jednostavno naišli na prepreke koje su se činile nemogućim za prijeći, što vas motivira za nastavak?

Ufff. Takvih izazva je puno. Recimo, jedan su bile spomenute parfemske ogrlice kojih smo se dosjetili nakon povećanih upita od strane korisnica s kožom koja je preosjetljiva za direktno nanošenje parfema. Novi proizvod – nakit, za nas je još jednom predstavljao ulazak na ponovno nepoznato područje. Pojavila su se nova pitanja o samim materijalima i sigurnosti proizvoda – tražili smo nakit koji je hiperalergenski te bez štetnih materijala, potrebno je bilo osmisliti dizajn, pronaći dobavitelja… Sve su to koraci koji se nisu dogodili preko noći. Drugi najveći izazov je za nas predstavljala veleprodaja, posebice za starije generacije kupaca su sve više izražavale želju da naše parfeme kupuju u fizičkim trgovinama, a ne na internetu. To nam je definitivno predstavljalo jednu od najvećih prepreka, pošto sami parfemi na početku nisu bili osmišljeni na odgovarajući način za prodaju u trgovinama – nedostajala im je propisana ambalaža, a potrebno je bilo i razmisliti o transportu većih količina proizvoda. Da bismo ostvarili ovaj korak, trebalo nam je dosta vremena, no uspjeli smo. Osmislili smo nove kutijice, novi način etiketiranja, pripremili smo novi sistem skladištenja. Ključno je bilo prepreku percipirati kao izazov, kojeg se nismo uplašili već smo zajedničkim snagama dobili najbolje rješenje. Možda zvuči kao klišej, no stvarno nas prije svega motiviraju zadovoljni kupci. Nema ljepšega od riječi pohvale za proizvod koji si osmislio sam. Danas shvaćam da nije sve u novcu, prije svega je riječ o stvaranju pozitivnog iskustva za svoje kupce.

Edukacija i učenje su vrlo bitne za razvitak, u to se često i sami uvjerimo, ulažete li i vi u edukacije i napredak i koliko vam je to važno?

Pri bilo kojem biznisu su najbitnije četiri stvari:  konzistentnost, obrazovanje, planiranje i  pravi mindset. Bez konstantnog obrazovanja na svim područjima našeg poslovanja, danas ne bismo bili tu gdje jesmo. Poslovanje čitavog brenda kontroliramo sami, zato imamo vrlo malo podizvođača, a posljedično i troškova. Pratimo trendove, stalno planiramo nove poslovne poduhvate i trudimo se uvijek biti korak pred konkurencijom. Vrlo je bitan i pozitivan duh te potencijalne probleme vidjeti kao ambiciozne izazove iz kojih ćemo naučiti nešto novo. Od svega je najbitnije nikada ne odustati – korak po korak i napredak je zajamčen.

Koliko parfem otkriva o osobi koja ga nosi, čak i prije nego progovori?

Parfem je na prvi pogled nevidljiv, no istovremeno i neprocjenjiv ženski dodatak. Daje nam samopouzdanje, postaje naš prepoznatljivi znak, na svačijoj koži se drugačije razvije te na taj način postaje nikad. Parfum vam daje identitet, stavlja točku na i osobnom stilu.

Velika Coco Chanel izjavila je: Parfem o ženi kaže više no njezin potpis. Slažete li se s tom izjavom?

Apsolutno se slažem. 10 različitih žena može nositi isti parfem i na svima će mirisati drugačije. Upravo ta mogućnost parfema da se prilagodi koži svakoga je apsolutno nevjerojatna. Uz odgovarajući parfem ćete pustiti utisak kod svakoga, mirisi stvaraju uspomene koje nikada ne blijede…

I za kraj, kakve su vam želje za budućnost?

U budućnosti želimo MYSPIRIT predstaviti i u inozemstvu. Pored hrvatskog tržišta, trenutno ulazimo i na Rusko te bismo htjeli nastaviti u istome tempu. Pripremamo novu kolekciju parfema koja će zadovoljiti i one „najzahtjevnije kupce“, tražimo dugoročna sudjelovanja s novim ambasadorima… Sve su to velike projekti, tako da trenutno imamo pune ruke posla.

Foto: privatni arhiv

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci