Inicijativa koju volimo: Violeta pokazala kako se čuva okoliš
I

Violeta, regionalni lider u proizvodnji i razvoju robe za higijenu kućanstva, odlučila je svojim primjerom predvoditi promjenu u pristupu razvoju i oblikovanju pakiranja proizvoda na našim prostorima. Imajući u vidu utjecaj robe široke potrošnje na okoliš i održivost životne sredine, Violeta je odlučila biti lider na našem tržištu kada se razmišlja o ekološkoj održivosti ambalaže pakiranih proizvoda.

Po zadnjim dostupnim podacima Eurostata, prosječni građanin EU godišnje svojom potrošnjom proizvede čak 169,7 kg otpada, koji se generira samo od odbačene ambalaže i bespotrebnog pakiranja proizvoda robe široke potrošnje. U ukupnim bi brojkama ovo značilo  da građani EU proizvedu preko 80 milijuna tona otpada samo zbog loših, nefunkcionalnih ili nemarno osmišljenih pakiranja proizvoda.

Violeta ove brojke shvaća ozbiljno te je odlučila, koliko god je moguće, uložiti dodatne napore  u dizajn i oblikovanje novih proizvoda, s ciljem da oni minimalno štete našoj životnoj sredini.

Ovih dana, police svih dućana u Hrvatskoj pune se prvim Violetinim proizvodom osmišljenim radi očuvanja životne sredine. Radi se o WC papiru, proizvodu koji nam je svima potreban i o kojem previše ne razmišljamo. Violeta je svoj novi WC papir odlučila pakirati u ništa manje nego u iskoristivu vreću za otpad.

Razmišljanje je vrlo jednostavno, kada već bacamo ambalažu zašto je ne bismo iskoristili kao vreću za smeće.

Pakiranje Violetinog novog WC papira dizajnirano je u cijelosti kao i svako drugo pakiranje ovog prizvoda, osim što u sebi ima integriranu i tipičnu vezicu za zatvaranje kakve smo navikli koristiti na kupljenim vrećama za odlaganje otpada. Ova mala intervencija na pakiranju rezultirala je zbilja velikim proizvodom  – proizvodom s misijom.

Novi Violetin WC papir sa pakiranjem s dvostrukom namjenom, ima potencijal smanjiti ukupnu proizvodnju otpada na godišnjoj razini za 10.552,36 kg. To je možda mali korak, ali je prvi u odgovornom smjeru.

Na razvoju ideje i samog dizajna pakiranja od početka je sudjelovala i hrvatska agencija Saatchi&Saatchi. Saatchi je umjesto standardnog brandinga i komunikacijske kampanje, kakve se redovno rade prilikom lansiranja novih proizvoda, predložio da pakiranje bude glavni komunikacijski kanal.

“Ovom prilikom nismo željeli koristiti standarde metode brandinga, osmisliti zgodno ime i složiti još jedan logo s “eko” ilustracijom ili vrckavi hipsterski slogan, već smo shvatili važnost i različitost ovog proizvoda jer se razlikuje od svih drugih na našem, a i svjetskom tržištu. Odlučili smo pokušati stvoriti brand s misijom podizanja svijesti javnosti  a i naše industrije o utjecaju robe široke potrošnje, pa i samih brandova na životnu sredinu”. – izjavili su iz Saatchi-ja.

Istovremeno, iz Violete najavljuju da je ovo tek prvi od niza planiranih proizvoda koji će jedan za drugim raditi na tome da se ta svijest javnosti poveća.

Pakiranja i ambalaže osuđene su na to da završe u smeću, ako je to tako zašto ih onda i mi sami ne bismo iskoristili kao vreće za odlaganje otpada. Nadamo se da će ovaj primjer iz Violete potaknuti i druge proizvođače da počnu razmišljati o utjecaju njihove ambalaže na okoliš, a potrošače da razmišljaju o iskoristivosti svake ambalaže kao sredstva za odlaganje otpada, jer  takvih mogućnosti ima na pretek.

Izvor: PR

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci