Riječanka Ines Delić preživjela je moždani udar. Osnažujuću priču odlučila je ispričati na stranicama Stiluete.
R

Nedavno smo obilježili javnozdravstvenu akciju ‘Dan crvenih haljina’. Akcija se obilježava u gradovima diljem Hrvatske a cilj je informiranje podizanje svijesti o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Dok su dojmovi s akcije još uvijek friški, donosimo jednu priču iz naše Rijeke, o ženi, koja je, na žalost, doživjela moždani udar. Ines nam se javila u želji da ispriča svoju priču kako bi doprijela do drugih žena. Naravno da smo odmah pristali.

Upoznajte Ines Delić.

Predstavite nam se – tko ste, što ste čime se bavite?

Ines Delić, po struci magistrica ekonomije, odnedavno sveučilišna specijalistica financija s dugogodišnjem iskustvom u financijama i bankarstvu, a kasnije u sektoru kulture.

Zaljubljenica sam u putovanja, planinarenje, kazalište i ples, a najdraža uloga mi je biti majka predivne djevojčice Ene.

U petak smo obilježili Dan crvenih haljina. Na žalost, i sami ste preživjeli moždani udar.

Nažalost, u prosincu 2020. godine doživjela sam hemoragijski moždani udar, koji nije bio uzrokovan začepljenjem krvnih žila ili stvaranjem plaka, kao što je to najčešće, već je došlo do puknuća malformiranih krvnih žila u mozgu.

Odlazeći s posla iz riječkog kazališta, uhvatila me strašna glavobolja. Na sreću sam ugledala poznanika, koji me otpratio do obližnje privatne klinike, gdje sam bila uz stručno osoblje dok ne dođe hitna pomoć.

Osjećala sam da mi je mozak prazan, bilo mi je mučno i počela sam povraćati. Mislila sam da će mi glava eksplodirati. Dolaskom hitne pomoći, utvrdili su da imam krvarenje u mozgu, odvezli su me u bolnicu i stavili u induciranu komu.

Prebačena sam u KBC Rebro, gdje je izvršen zahvat kojim su se rupturirane krvne žile ispunile embolizacijskim sredstvom, kako bi se zaustavilo krvarenje. Bilo je neizvjesno hoću li moći hodati, vidjeti i čuti.

Dvanaest dana inducirane kome prošlo je kao u nekom paralelnom svemiru. Ljudi misle da kad si u komi nisi ničeg svjestan, ali tada si u najgoroj noćnoj mori iz koje se ne možeš probuditi. Kada sam se konačno probudila, nisam znala gdje sam. Uslijedio je oporavak na jednici intenzivnog liječenja.

Koliko je trajao oporavak?

Ubrzo je bio neophodan radiokirurški zahvat gama zrakama, a radi se o milimetarski fokusiranim zrakama kojima se tretiraju tumori i lezije u mozgu. Oporavak je bio različitog intenziteta i trajao oko tri godine.

Moram priznati da sam imala sreće jer je i taj faktor neophodan da uz pravilnu prehranu, redovite lagane vježbe te dovoljno sna i odmora, uspijemo osigurati normalan život. Teško je bilo usporiti ritam jer sam živahna osoba koja je živjela i radila punim plućima, ali od tada mi jedan glas stalno šapće kako treba usporiti.

Koje ste simptome imali?

Prije samog moždanog udara nisam imala glavobolje, povremeno bi me zabolio vrat, ali nisam tome pridavala pažnju jer sam smatrala da je to zbog posla koji zahtijeva svakodnevno sjedenje.

Kako prevenirati moždani udar? Što možemo napraviti sada i odmah?

Za prevenciju moždanog udara važno je promijeniti životne navike, a ukoliko udar nastupi, vrlo je važno prepoznati simptome i reagirati odmah pozivom hitne pomoći.

Radi se o utrci s vremenom, stoga ukoliko zapazite da vi, ili netko od vaših bližnjih, ima simptome poput otežanog govora ili nemogućnosti podizanja ruku, uz povraćanje ili mučninu, promptno i brzo reagirajte.

Priča li se dovoljno o moždanom udaru kod žena, jesmo li dovoljno svjesne? Na koji način to promijeniti?

Još uvijek se nedovoljno priča o moždanom udaru kod žena, iako se zadnjih godina primjećuje pozitivan trend zastupljenosti navedene teme. Obilježavanje javnozdravstvene akcije „Dan crvenih haljina“ pomaže da se građani upoznaju sa znakovima moždanog udara, mjerama prevencije i liječenja.

Dobro je poticati što više ovakvih akcija, kako bi se educiralo građane o prevenciji, dijagnostici i liječenju moždanog udara.

Nedavno ste se vratili i na posao i obranili završni rad na poslijediplomskom specijalističkom studiju. Prije svega čestitamo! Recite nam nešto o tome. Kako je vratiti se na posao i svakodnevne obaveze?

Nedavno sam se vratila na posao, uspostavljam radni ritam uz posljedične glavobolje koje se i danas povremeno javljaju. Uz veliki napor i borbu sa fokusom i koncentracijom, uspjela sam završiti poslijediplomski specijalistički studij na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.

Nije bilo lako vratiti se na posao, niti privesti kraju specijalistički studij, ali važno je ne posustati i pokušati se vratiti u avanturu života što više možemo.

Ovoga puta pristupam određenim situacijama malo opreznije, jer kad u životu uspijemo dobiti drugu priliku, prihvatimo je sa zagrljajem.

Draga Ines, hvala na razgovoru i inspirativnoj priči. Svima nam ponekad treba da zastanemo, no često puta zanemarimo naše zdravlje. Nadamo se da će ovaj intervju naše čitateljice potaknuti da ne idu preko svojih granica i da sačuvaju zdravlje i kada osjete da – zastanu.

Zahvalne smo i počašćene što ste odlučili svoju životnu priču ispričati na stranicama Stiluete. 

Fotografije: Ines Delić

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci