”Iako sam išla poznatim stazama, umjetnost se uvijek pronašla na putu” Lana Ožbolt, Koshmar design
"

Da ovaj rujan započnemo u stilu i da bi se povratak u rutinu i obaveze bio što lakši, svaki dan započinjemo omiljenim toplim pićem – bilo da je čaj ili kavica. Ti mali jutarnji rituali u kojima u miru, sami sa sobom, isplaniramo dan i posvetimo se sebi, boostaju nas za nove radne pobjede!

Kako bi ti rituali bili dodatno slađi, i da bi napitak bio još finiji, moramo si napraviti jedno slatko okruženje, a počinjemo od jedne posebne – šalice!

Posebna je priča kada je ta šalica s hrvatskim potpisom, ručni rad, i kada je u nju utkana ljubav. Čaj ili kava iz te šalice je posebno fina. Donosimo priču o Koshmar designu!

Tko stoji iza brenda Koshmar i krasnih keramičkih proizvoda?

Moje ime je Lana Ožbolt i stojim iza branda Koshmar design. Smjer mog obrazovanja bio je, da tako kažem, klasičan i ne baš previše kreativan – srednja ekonomska, a zatim i ekonomski fakultet, smjer marketing. Nakon završetka fakulteta zaposlila sam se u Erste banci te tamo radila šest godina.

Iako sam uvijek išla poznatim stazama, umjetnost se na ovaj ili onaj način uvijek našla na putu. Oduvijek sam voljela izrađivati nešto rukama – bilo da je to nakit, okvire za slike, oslikavanje zidova, izrada razno raznih  poklona te u slobodno vrijeme sam i plesala jazz dance.

Rekla bih da sam tako nalazila ravnotežu u sebi, s jedne strane taj poslovni ozbiljni dio, a s druge strane opušten  i zaigran svijet umjetnosti.

 

Kako je došla ideja o osnivanju brenda? Kada je to umjetnost ‘stala’ na put i rekla – ne ide bez mene? 

Ideja o samom nazivu branda Koshmar design nastala je puuuno prije nego što sam mislila da će bit posvećen isključivo keramici. Naime, kako sam oduvijek stvarala nešto rukama sanjala sam i o tome da imam svoj design store gdje bi ja sve to mogla prodavati te bi to bilo mjesto gdje bi se mogla u potpunosti artistički predstavljati. No, kako sam se s vremenom pronašla u lončarstvu i izradom predmeta od gline shvatila sam da je Koshmar design idealan naziv za sve moje ideje koje ću moći modelirati koristeći glinu kao materijal.

Rad u banci donio mi je mnoga iskustva i draga poznanstva, te sam po završetku rada shvatila da je sad trenutak kad ću donijeti THE odluku. Odluku koja će definitivno promijeniti moju komfor zonu, moju radnu okolinu i zapravo sve što poznajem i čini sigurno tlo pod nogama, no ujedno to će biti ono što ja istinski želim raditi. Svakodnevno raditi s rukama, te stvarati predmete od gline koji će jednom krasiti nečiji dom, a ja mogu biti dio tog cjelokupnog kreativnog procesa – od izrade, pečenja, prodaje pa i marketinga i fotografiranja.

Što sve možemo pronaći u vašoj kolekciji?

Započela sam priču sa šalicama jer od tuda je krenula zapravo ljubav prema lončarstvu. Osnove izrade sam naučila koristeći valjčiće gline, no uvijek me vuklo to lončarsko kolo. Nakon što sam nabavila svoje prvo kolo, cilj mi je bio napraviti funkcionalne šalice te sam vježbala sate i sate kako bi postigla željeni oblik. Malo po malo, došla sam do šalica s kojima sam zadovoljna i koje želim ponuditi svijetu. Zatim sam razvijala nekoliko stilova u samom izgledu šalica, a potom i u oslikavanju i glaziranju. Osim šalica, dio mog asortimana su i svjetiljke, pladnjevi te nakit.

Frida kolekcija nam je baš fora. Kako ste se odlučili na baš taj motiv?

Tko god se bavi bilo kakvom umjetnošću sigurno mu je i Frida Kahlo barem jednom  zapela za oko. Što zbog svog artističkog izričaja, a što zbog načina života i pogleda na isti. No, zapravo ona je u moj Koshmar došla sasvim slučajno kao zanimljiva narudžba ljubiteljice Fride koja je htjela šalicu i zdjelicu s njenim motivom. Nekoliko skica dalje, napravila sam prototip koji je ubrzo postao krajnji proizvod te, koliko vidim, zadivio sve ljubitelje Fride. Danas u ponudi imam i svjetiljke s njenim motivom koje se odlično mogu uklopiti u svaki interijer.

Osim Fride, koje sve motive imate?

Od šalica, meni najdraži je TIĆ – šalica koja svojim izgledom decentno podsjeća na ptičicu. Zatim je sasvim slučajno, kao narudžba došla i Frida te se ugodno smjestila među ostalom ponudom.  Način na koji se glina ponaša u mojim rukama dok završavam šalicu, ponukala me da isprobam njeno kretanje kad ju stisnem dok je u „leather hard“ fazi – tako je nastala kolekcija TAČ, kao dodir. Dekorativne svjetiljke kojima izrađujem i oslikavam postolje, a zatim ih dovršavam sa žaruljom, grlom te kablom.

Teško mi je zaustaviti se na samo jednoj vrsti proizvoda (zato je Koshmar idealno ime) i moja ponuda se širi dalje – izrađujem personalizirane poklone za rođenje djeteta te personalizirane šalice za djecu zatim pladnjeve za posluživanje, a u pripremi je još nekoliko home decor ukrasa. Također, kako volim nakit i često sam ga sama i radila, tako me i sad glina zaintrigirala te ponukala da vidim što se može s njom napraviti. Trenutno u ponudi imam naušnice, a sljedeće se bacam na izradu prstena.

Nakit obožavamo i jedva čekamo vidjeti što si nam pripremila! A osim nakita, planiraš li još nešto uvesti u ponudu? 

U svom proširenju planiram se fokusirati na home decor gdje ću u ponudi imati osim šalica i svjetiljka, dekoracije za stol, držače za zavjese i vaze neobičnog izgleda.

Vjerujem da će se kroz moj svakodnevni rad s glinom, štošta toga promijeniti, modelirati i zapravo na neki način prilagoditi meni ali i tržištu na koje izlazim. Future Lana će sigurno imati mnogo toga za primijetiti i kritizirati ali svjesna sam da je to sve dio mog puta i kreativnog procesa.

Malo o materijalu 

Svaka šalica i zdjelica izrađene su na kolu te su zatim dodani detalji dok je šalica u fazi “čvrstoće kože” (leather hard). Prilikom izrade se koristi stoneware glina ili kamenina na hrvatskom. Ona je pečena dva puta na visokim temperaturama ovisno o tome s kojom glinom radim. (950° i 1080°/ 1220°)

Korištene glazure su sve food safe, što znači da da možete bezbrižno jesti i piti iz njih!

Svo posuđe se može prati u mašini za suđe, ali se uvijek preporuča da se malo pripazi prilikom pranja.

Reci nam, gdje crpiš inspiraciju? Kako se istaknuti u moru kreativaca? 

Iako “oči pasem” divnim rukotvorinama na Pinterestu ili Instagramu, volim se i odmaknuti od svega toga jer sam shvatila da, koliko god mi proširuje vidike, toliko me i ograničava u mom stvaralaštvu jer moram pazit da nisam pod utjecajem tuđeg rada. Zato mi je najbolje stvoriti atmosferu u prostoru u kojem radim i prepustiti se stvaranju.

Glina je tako zanimljiva jer se u svakoj njenoj fazi nešto mijenja, dok je vlažna ona je podatna i klizi kroz ruke, ostavite li ju duže na zraku ona će postati kompaktna i moći ćete ju oblikovati kako želite. Zapravo je ona ta koja me inspirira na stvaranje i mogućnosti što se sve može napraviti s njom. A tek onda ide glaziranje i spektar mogućnosti u bojama i efektima i to je stvarno u svakom smislu riječi – kemijanje.

Neminovno je da se barem u nekom dijelu uspoređujem(o) s drugim kreativcima, ali zapravo svatko ima svoj način izražavanja.

Cilj je zaviriti u sebe i vidjeti što to čuči u  nama i želi izaći van.

Jedino na taj način ćemo bit originalni i pokazati svima s kojim naočalama mi gledamo svijet.

Vjerujem da se onda takvo stvaralaštvo i prepozna u gomili i stvori krug ljudi koji cijene ono što radiš, za što se zalažeš, kojim putem ideš i žele biti barem dio tog puta.

Poruka za kraj?

Nekad je potreban skok u nepoznato da vidiš gdje će te odvesti. Naravno, moraš imati plan i cilj, ali bez skoka to će sve ostati u tvojoj glavi ili na papiru. A onda samo hrabro i nježno prema sebi.

Za sve koji vole kreativce i nešto drugačije, mogu moje putovanje pratiti i na Instagramu (koshmar_design) gdje ujedno i pišem o mojim poduzetničkim koracima i s čime se na tom putu susrećem.

Draga Lana, hvala ti puno na razgovoru, definitivno te pratimo!

Fotografije: Gle Fotka Studio

Prethodni tekst – Volite torbe? Sestre Zorica i Katarina Jukić otkrivaju sve o Luviss Bags!

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci