NaslovnicaLIFESTYLEAKTUALNOU najmanjem gradu na...

U najmanjem gradu na svijetu otvoren Musem of Hum Aura!

Dvije su godine bile potrebne od ideje do realizacije. Prošlost Istre – običaji, zanati, tradicija – život satkan u 11 tematskih cjelina sada se konačno mogu i doživjeti u Museum of Hum Aura i Distillery bar Aura obitelji Mišela Sirotića. Mjesto radnje je Hum, najmanji grad na svijetu. Ujedno i koljevka stvaranja i središte glagoljaštva – utvrda starohrvatske kulture kakva muzeju i priliči.

Stalni postav Museum of Hum Aura čini gotovo 1500 eksponata pomno raspoređenih u 11 tematskih prostorija. Svaka cjelina predstavlja neizostavan segment života predaka i dominantnih zanatskih radnji u posljednjih 150 godina. Muzej tako predstavlja staru apoteku, školu, poštu, trgovinu, destileriju, postolara, stolara, krojača, mlin, freskoslikarsku radionicu i tematsku prostoriju posvećenu glagoljici.

Interaktivan muzej

Pet je prostorija interaktivno pa se tako u staroj školi može ispisati razglednicu na glagoljici, a u pošti poslati na kućnu adresu. Biti autor vlastite kreme – i to je moguće! Apoteka nudi sve potrebne sastojke za izradu. Od davnine vrijedi uzrečica da ljubav ide kroz želudac – ima li boljeg kruha od netom samljevenog kukuruznog brašna?! I za kraj, istančana se nepca u Museum of Hum Aura & Distillery bar Aura časte kultnom biskom iz stare destilerije i drvene bačve.

Museum of Hum Aura i Distillery bar Aura smješteni su u jednu od prvih građevina humskog predgrađa, srednjovjekovnu nastambu, kasnije kroz stoljeća Gradsku ložu u kojoj se biraju  župani, donose najvažnije odluke, te u Fontiku (žitnici). Desetljećima praznu humsku kuću Mišel kupuje u želji da strast za starinom trajno ostavi u naslijeđe budućim generacijama.

Poznati po Aura rakijama, likerima i džemova

Inače, Mišel Sirotić i njegova obitelj začetnici su brenda Aura, poznatog po proizvodnji 25 vrsta ekskluzivnih tradicionalnih rakija, likera i džemova od samoniklog bilja te divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu, ali i dva gina filtrirana kroz aktivni ugljen. Obitelj se diči s 24 zlatna odličja na europskim i svjetskim natjecanjima. Poduhvat u Humu njihov je novi iskorak u brendiranju sjevera Istre i valorizaciji naslijeđenog.

Otvaranjem Museum of Hum Aura & Distillery bar Aura obitelj Sirotić nastavlja trasirani put započet 70-ih godina prošloga stoljeća kada je pokrenuta revitalizacija Huma. Tada je u Aleji glagoljaša postavljeno 11 spomenika, obnovljen je prastari pučki običaj u kojem 11 žudiga (sudaca) bira novog župana na leto dan. Danas je zahvaljujući obitelji Sirotić najmanji grad na svijetu dobio prvi muzej s 11 tematskih cjelina o životu i običajima.

Obitelj Sirotić je otvaranjem Museum of Hum Aura & Distillery bar Aura učinila znatan iskorak u očuvanju i valorizaciji povijesne jezgre Huma i identiteta zajednice sjeverne Istre. Gradska loža osim što dokumentira bogatu kulturnu baštinu postaje i njezin novi održivi kreator. Prošlost sjevera Istre postaje sadašnjost.

Više o Aura likerima, rakijama i džemovima pročitajte na poveznici.

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

25,000PratiteljaLajkaj
11,000PratiteljaSlijedi

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE