Hrvatski kreativci: Petra Sopić ljubav prema prirodi usmjerila u brend Green Sunday
H

Proteklih godinu dana mnogi su se okrenuli zdravijem životu, uveli neke bolje navike, okrenuli sebi, zdravlju, prirodi. Počeli smo više saditi kako biljke tako i usađivati neke bolje vrijednosti!  A svima onima koji vole zelenilo i prirodu danas serviramo jedan poseban intervju!

“Ja sam Petra Sopić, imam 36 godina i dolazim iz Svete Nedelje.  Od malena sam vezana za prirodu; Imam veliko dvorište, vrt, voćnjak, životinjice..  Obožavam kopati, uzgajati, saditi i puno slobodnog vremena provedem u svom vrtu.”

Tako svoju priču počinje Petra koje se krije iza brenda Green Sunday te dodaje:

“Cijeli život uzgajam biljke i pomislila sam kako bi bilo super posaditi ih u zanimljive tegle. Inače volim industrijski dizajn, održive, dugotrajne materijale i htjela sam zamijeniti ružne plastične tegle nečim puno ljepšim i ekološki prihvatljivijim. Prve tegle sam napravila prije tri godine od gipsa uz pomoć plastičnih posudica od sira i vrhnja. Od gipsa sam brzo odustala i prebacila se na beton. Prvi pokušaji nisu baš bili reprezentativni, ali s praksom sam postajala sve vještija što mislim da se vidi na mojim radovima. S praksom je raslo i moje samopouzdanje te sam prošle godine odlučila plasirati svoje proizvode na tržište pod nazivom Green Sunday.”

 

Najljepše priče uvijek počinju s nekim iskrenim težnjama, Petra otkriva i kako je osjećaj kada nešto stvori vlastitim rukama neopisivo dobar. Misli da će to moći potvrditi svi kreativci. “Meni se miješaju osjećaj straha i ponosa. Strah da se moj rad neće svidjeti drugima, a opet ponos kada gotov proizvod izvadim iz kalupa i vidim kako je super ispao.  Kada stvaram pustim si muziku i ne mislim na ništa drugo osim na radnje koje moram izvesti kako bih dobila gotov proizvod. I to zapravo djeluje kao terapija jer ne mislim o nikakvim problemima, o obavezama koje imam kroz dan.. Doslovno pustim mozak na pašu.”

Upravo to i je smisao. Svatko od nas u sebi nosi neki poziv i tako se osjeća kad mu se pusti i prepusti. “Veselim se svakoj narudžbi bilo da je iz susjedstva ili daleke nam Amerike. Nadam se da će moj predmet razveseliti osobu koja ga je kupila i da će uživati u njemu koliko sam ja uživala dok sam ga izrađivala.”

Ipak najljepše je kad jedni druge podržavamo. Svatko može pronaći neki svoj način, a zamolili smo Petru da nam otkrije i rad kojih domaćih kreativaca joj se posebno sviđa.

 

“Spomenut ću one koje osobno poznajem i u čiji rad vjerujem. Antonija Štengl koja ima predivan brand Happy Benedikt; Antonija šiva lutkice, dekice, jastučiće, ukrase za bor i ostale divne stvari za djecu, a nekad i za odrasle. Ivana Koškanac i njezin Miris prirode; mala radionica sapuna divnih mirisa, veselih boja i zanimljivih oblika. Mia Dolibašić sa brandom MiaMo koji je još u nastajanju, ali nadam se da će izaći vrlo brzo. Mia radi igračke za djecu a glavni lik u njenim pričama je ljama Mimi. Matea Ormuž Leopold i njen suprug Tomislav Leopold; Matea radi predivan nakit od srebra, drveta, raznih metala, a Tomislav je grafički dizajner zaslužan za moj predivan logo. Tu je Daniel Novak i njegov Lapis Nox; Daniel radi svijećnjake, uljne lampe i nakit od kamena. Vanesa Librić i njena Crtica; Vanesa je dizajnerica koja me osvojila originalnim printevima na majcama.. Pratim puno malih domaćih brandova, ali ih je teško sve nabrojati. Svaki dan otkrijem nekog novog.”

Tako i mi, svaki dan otkrijemo nekog novog i vrijednog pažnje! Zanimalo nas je i gdje naša draga sugovornica crpi inspiraciju…

“Ideje dolaze same od sebe. Vidim neki poluraspadnuti zid i pomislim kako bi bilo super napraviti teglu slične teksture. Vidim ju kako stoji u nekom skrivenom kutku vrta pokrivenu mahovinom, a iz nje raste predivna paprat. U trgovini vidim neku posudu zanimljivog oblika i pomislim kako bi to bio super kalup za teglu. Često ideje dolaze iz nekih propalih pokušaja. Krenem raditi jedno, a ispadne nešto sasvim deseto. Ali definitivno najbolje ideje dolaze prije spavanja. Onda mozak radi  300 na sat. Pola ideja doduše ispari s vremenom, ali neke se stalno vrte po  glavi. Nadam se da ću kroz skorije vrijeme uspjeti i sve izrealizirati.”

 

Ne sumnjamo u to! Petra ističe da ima puno želja što se posla tiče i stalno kuje neke planove. Uz svoje tegle htjela bi u budućnosti ponuditi i pripadajuće biljke. To je djelomično uspjela sa sukulentima.

“Vezano uz tu želju je i izgradnja većeg studia u kojem bi imala proizvodni dio povezan lijepim staklenikom, odnosno uzgojnim dijelom. Želja mi je i u potpunosti izbaciti plastiku iz pakiranja. 90% mog pakiranja sastoji se od  razgradivih i reciklirajućih materijala. Htjela bih u skorije vrijeme organizirati kreativne radionice izrade tegli i edukacije o zaštiti okoliša za djecu i odrasle. Ima toga još dosta, ali mislim da sam najbitnije stvari nabrojala.”

I za kraj umjesto našeg zaključka kratka  jezgrovita poruka naše kreativke:

“Podržite male poduzetnike, razmišljajte zeleno, reciklirajte i ako imate dobru ideju nemojte dopustiti drugima da vas od nje odgovore.

Više o brendu Green Sunday pronađite na FACEBOOK STRANICIINSTAGRAM PROFILU.

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci