Hrvatski kreativci: Slike Larise Ravnjak za ugodne i lijepe interijere!

Nastavljamo s intervjuima s našim Hrvatskim kreativcima. Ovog puta smo imali priliku razgovarati s Larisom Ravnjak koja stoji iza brenda Larisart i posebno lijepih umjetničkih djela koja krase dom.

Larisa je rođena i živi u Koprivnici. U rujnu prošle godine završila je Pravni fakultet u Rijeci. Za vrijeme fakulteta, zbog razno raznih obveza, zanemarila je u svakom pogledu bilo kakav oblik umjetničkog izražavanja. S obzirom da je iznenada nastupila ‘Corona time’ bila je primorana vratiti se u Koprivnicu i zadnja dva semestra završiti od kuće. Koliko god joj je bilo žao s jedne strane što je fakultet završila unutar svoja četiri zida, ta situacija je urodila plodom jer je konačno počela ponovno slikati.

Ideja za Larisart

Krenula sam s objavljivanjem svojih radova na osobnom profilu na Instagramu što je iznenađujuće rezultiralo velikom količinom podrške i interesa od meni dragih ljudi. Stoga se s vremenom u meni rodila ideja da svoje radove podijelim i sa širom publikom. Što se tiče imena, tko bi rekao da ću na Instagramu punih sat i pol tražiti ime za novootvoreni profil? Naime, sve moje ideje o zanimljivom imenu su propale jer su bile zauzete! Zato mi nije ništa drugo preostalo nego poigrati se riječima i tako je nastao LarisART.

Predivno crtaš. Kada si otkrila svoj talent?

Crtam, odnosno slikam i volim sve što je kreativno još od malih nogu, a školske bilježnice su mi uvijek bile nalik slikovnicama. Nisam sigurna ima li kakve veze ovaj talent s genetskim predispozicijama, ali imalo bi smisla jer i moje dvije mlađe sestre zaista fenomenalno slikaju, iako se time uopće aktivno ne bave.

Iako su mi kroz odrastanje davali do znanja da mi leži umjetnost, mislim da do prije godinu dana nisam uopće bila svjesna niti sam ikada razmišljala o tome da zaista posjedujem svojevrstan oblik talenta. Sada shvaćam da je to zaista nešto posebno i nema mi većeg zadovoljstva od toga da tu svoju sreću i ljubav u onome što radim mogu podijeliti i s drugima.

Kojom tehnikom slikaš/crtaš? I gdje si ih naučila? 

Obožavam kombinirati različite medije i ustvari nemam striktno određeni stil izražavanja. Sviđa mi se što se ne pridržavam neke rutine i istih materijala pa mi uvijek bude zabavno isprobavati nove tehnike. Doduše, najviše radim s akrilnim i vodenim bojama, a zadnjih par mjeseci veliki sam obožavatelj alkoholne tinte koja je trenutačno i najtraženija.

Od mog formalnog ‘likovnog obrazovanja’ jedino mogu izdvojiti kratko pohađanje škole crtanja u jednoj lokalnoj likovnoj umjetničkoj organizaciji i to za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja.

Većinu toga naučila sam sama vježbajući na papiru, osim za tehniku slikanja alkoholom tintom koja mi je predstavljala totalnu enigmu. Prije nego što sam uopće pristupila ovoj tehnici, godinu dana čitala sam razne članke, proučavala videe na YouTube-u kako bi uopće polovila neke osnove.

Inspiracija je svugdje oko mene 

Inspiraciju pronalazim baš svagdje. Inače sam svestrani tip osobe i sve me živo zanima. Koliko god je to dobra osobina jer mi nikada nije dosadno i uvijek nađem neku zanimaciju, nekad tih ideja imam i previše pa se borim sama sa sobom u dva ujutro želim li pošpricat sliku sa zlatnom ili srebrnom bojom umjesto da zaspim. (*grozno haha)

Dakle, izvor mašte je prvenstveno u mojoj glavi, ali volim pronalaziti inspiraciju i na društvenim mrežama. Mislim da nisam jedina kojoj je Pinterest glavni porok u traženju inspiracija, pogotovo ako želim nešto urediti u stanu.

I koliko god to neobično zvučalo, vjerojatno najveću inspiraciju pronalazim u dizajnu interijera. Tako da ću se prije poslužiti slikom neke dnevne sobe u koju bi voljela smjestiti sliku koju ću tek izraditi, nego nekim već gotovim primjerom umjetničkog djela.

Koja je prva slika koju si napravila? Postoji li neka fora priča iza nje?

Prve slike koju sam ikada napravila se ne sjećam, ali znam koja je moja ‘slika povratka’ u umjetnički svijet s obzirom da sam prestala slikati na fakultetu. Uzela sam spontano jedan dan u Lidlu akrilne boje i najjeftinije kistove, a potom i najveće platno u hobby dućanu sa zamišlju da naslikam nešto što odaje dojam tapete. Nisam imala konkretan plan, nego sam radila svaki motiv zasebno kako mi je padao na pamet. Na toj slici radila sam punih tri mjeseca koliko mi je vrijeme dozvoljavalo jer sam istovremeno radila i pisala diplomski rad. Upravo zbog količine uloženog vremena i truda htjela sam da ta slika ostane u obitelji pa sam je poklonila mlađoj seki koja ju je izložila u svoj stan.

Slikaš i po narudžbama. Je li ti se desilo da si dobila narudžbu za koju nisi znala hoćeš li moći iz realizirati?

Naravno, ali u tome i je čar umjetnosti. Najzahtjevnija i najrizičnija, moram priznati, bila je narudžba auta. U aute se uopće ne razumijem, odnosno doživim totalni ‘shutdown’ dok netko počne pričati o autima. Iako je krajnji rezultat stvarno bio uspješan, ta narudžba poslužila mi je kao ogledni primjer da je ipak nekad dobro postaviti granice svog interesnog područja jer mi se činilo više kao da sam dobila domaću zadaću koju moram napraviti, a ne nešto što zaista želim.

Koje su ti omiljene bolje koje koristiš u slikanju?

Dovoljno je da samo bacite oko na moj profil i vidjet ćete da prevladavaju plava, zelena i zlatna što vjerojatno ima veze s činjenicom da mi je i stan preplavljen tim bojama, a sudeći po narudžbama samo sam jedna u mnoštvu obožavatelja ovih hladnijih tonova.

Što se tiče slikanja akrilnim bojama opet naginjem hladnijim tonovima, a crno platno mi je još uvijek draže od bijelog. S obzirom da sam već navela da su mi jedan od izvora inspiracije interijeri, kod ovakvih slika na platnu, u praksi ću zamisliti neku staru vilu s visokim stropovima i tamnim baršunastim zastorima kraj kojih zamišljam baš takvu sliku. Neobično, znam, ali mašta stvarno radi svašta.

Planiraš li prošiti svoju ponudu?

Naravno da želim proširiti svoju ponudu i toplo se nadam da ću to i ostvariti u skoroj budućnosti. Ideja mi ne manjka, ali želim svakom sljedećem koraku pristupati polako i promišljeno.

Za kraj, živjela si i studirala u našoj Rijeci. Gdje si voljela provoditi slobodno vrijeme? Što ti se najviše svidjelo u Rijeci? 

Stalno sam radila ili učila pa sam najviše vremena provodila u gradskoj knjižnici. Knjižnica mi je predivna i drago mi je da postoji takvo mjesto za učenje. Isto tako, prekrasna mi je Riva za šetnju, a još ljepši Trsat i Gradina.

Hvala kreativnoj Larisi na ugodnom razgovoru. Želimo joj što više inspiracije i vremena za realiziranje svojih krasnih umjetničkih djela. Te, da nam još koji put svrati u grad koji teče. 

Posjetite Instagram stranicu – larisart_homestudio

Volite rubriku Hrvatski kreativci? – Vlatka Omazić o La Mendula torbicama od recikliranih materijala

novosti

povezani članci