NaslovnicaINSPIRACIJAHRVATSKI KREATIVCIDoris Farac osmislila je...

zadnje objave

Doris Farac osmislila je slow fashion brend Portico koji čini razliku

Portico je slow fashion Brand koji počiva na filozofiji poštivanja prirode i slavljenja zajednice. Svi Portico komadi izrađuju se u malim limitiranim serijama, lokalno i po principima francuskih salona s početka 20. stoljeća.

Glavna kreativna snaga iza Portica je Doris Farac koja nam je otkrila:

Nakon završenog Tekstilno – Tehnološkog fakulteta i rada u kompaniji brze mode shvatila sam koliko moda ima razoran utjecaj na prirodu, ljude i Planetu Zemlju. Cijeli život znam da zelim biti modna dizajnerica no u jednom trenu sam se pitala da li želim biti dio sustava koji donosi uništenje. Sve dok nisam shvatila da ako želim vidjeti promjenu u industriji da moram početi od sebe. Odlučila sam pokrenuti svoj brand i u njega dodati sve vrijednosti u koje vjerujem. Tako je nastao Portico, slow fashion brand koji stavlja naglasak na kvaliteti izrade, materijalima i zajednici.

Materijale koje nabavljam su vrhunski i prirodni. Prve materijale sam nabavila u Hrvatskoj od tekstilnih firmi koje vise ne postoje, ali su još uvijek imale zalihe materijala po raznim skladištima. Kada sam iscrpila tu opciju pronašla sam tzv stockista u Italiji koji otkupljuje tekstilne viskove od kuca Visoke Mode. Radi se o materijalima koji su ostaci tekstilne industrije u Europi, a koristili su se na revijama visoke mode.

Neki dizajner za haute couture ili pret-a-porter kolekciju naruči 500 m vrhunskog materijala, a potroši 410m, preostalih 90 m spada u tekstilni visak koji potom otkupljujem od stokista za svoje kolekcije i na taj način taj tekstilni visak ne završava na otpadu.

Ako pak kupujem novo proizvedene materijale svakako moraju imati certifikat. Tako npr radimo samo sa GOTS certificiranim novo proizvedenim pamukom jer mi GOTS (General Organic Textile Standard) jamči da nije bilo nikakve eksploatacije ni ljudi ni prirode u procesu nastanka tkanine.

Ljeta provedena kod bake na Korčuli i ljepota Mediterana nadahnuli su Portico i novu kolekciju koja je posebna po vise stvari. Radi se o Pinasa kolekciji koja obuhvaća dvije torbe i nekoliko odjevnih komada. To je kolekcija dizajnirana posebno za platformu Kickstarter gdje će biti predstavljena.

Kolekcija nosi utisak mora. Željeli su svoju ljubav prema moru i Mediteranu pretočiti u odjevne predmete i aksesoar.

Torbe su napravljene od PINATEXA i morskog jedra. Pinatex je materijal nalik na kožu koji se dobiva prešanjem listova ananasa, a materijal jedra je izdržljivi i super dugotrajni dacron. Odjevni komadi su napravljeni od već spomenutog GOTS pamuka i talijanske mješavine lana i viskoze.

Naglašavamo kako su sve Pinasa torbe ručno rađene, u malim manufakturama u vlasništvu i pod upravom žena, dok će naše odjevne komade proizvesti socijalna zadruga iz Čakovca Humana Nova.

Na ovaj način stvaraju u simbiozi sa zajednicom, a to im je oduvijek bilo bitno: da iskoriste talente i ljepote koje ih okružuju.

Krajnja misija branda je sudjelovati u stvaranju nove budućnosti modne industrije odnosno stvaranje mode koja je sigurna ne samo za one koji ju nose, već i za one koji je izrađuju, baš kao i za naš planet. Posjetite Instagram stranicu Portico.

Prethodni članak – HRVATSKI KREATIVCI: S.FRESH JE ODLIČAN BREND PARFEMSKIH ELIKSIRA

Foto: Portico

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE