“Vidjela sam prostor gdje mogu ujediniti fotografiju i grafički dizajn u jednom paketu”, Helena Balaž
"

Neke od naših zadnjih intervjua uljepšale su fotografije Helene Balaž. Neposredna, topla, draga.. Helena je na nas ostavila super prvi dojam, a nakon ovog intervjua ne sumnjamo da će se i vama svidjeti ova zanimljiva fotografkinja i grafička dizajnerica!

Iz Čakovca u Rijeku! Kako počinje tvoja riječka štorija, što te dovelo u Grad koji teče?

Sve je počelo kada sam gledala opcije za fakultete zadnju godinu u srednjoj Graditeljskoj školi u Čakovcu. Prijavila sam se na prijemni ispit na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer primijenjena umjetnost, grana grafički dizajn. Bila mi je velika želja studirati na Akademiji, i uspjelo je. Živjela sam 5 godina u studentskom domu što je bilo odlično iskustvo uz studiranje. Svakim danom sve mi je više Rijeka prirastala k srcu, iako sam rekla da nikada neću živjeti na moru (jer nama kontinentalcima je more godišnji odmor).


Na fakultetu počinješ  s grafičkim dizajnom i fotografijom. Koje su sličnosti, a koje generalne razlike te dvije djelatnosti?

Tako je. Tijekom studiranja sam počela raditi grafički dizajn preko studentskih i autorskih ugovora, isto tako i fotografirati. Najčešće su to bili studentski kongresi za koje sam radila dizajn plakata, akreditacija…, i fotografirala na dane kongresa. Velika je razlika između tih dviju djelatnosti, no jedna drugu upotpunjuju. Ako dizajner ne dobije kvalitetnu fotografiju, teško je napraviti upečatljivi marketinški materijal. Kvalitetna fotografija koja je usklađena s brendom poslovnog subjekta, može stvoriti vizualno privlačan materijal koji će ostaviti snažan dojam na gledatelje, i svakako dati profesionalan štih cijeloj priči.

Danas si vlasnica, ovaj dio „putujući“ super zvuči studija za fotografiranje i dizajn. HBstudio je putujući studio za dizajn i fotografiju koji pruža usluge izrade vizualnih rješenja za promociju vaših proizvoda i usluga. Na koji način studio funkcionira, radiš li isključivo projekte za koje trebaju obje usluge?

Uz izradu vizualnih rješenja, studio nudi i savjetovanja za one koji su na početku svog poslovanja, s ciljem da im se približi bitnost kvalitetnog vizualnog sadržaja koji predstavlja njihov poslovni subjekt. Paketi usluga prilagođeni su Startup tvrtkama i malim poduzetnicima gdje se uklopila potreba putujućeg studia. Kroz godine rada sam od klijenata čula različite probleme koje su imali.

Posebno su mi zapeli za uho problemi; kada nema direktne komunikacije između dizajnera i fotografa (što sam i sama doživjela), pa se produžuje rok završetka nekog projekta zbog dodatnih fotografiranja, i problem sa slanjem lomljivih proizvoda ili veče količine proizvoda u fotografski studio, što obično završava slomljeno u transportu ili bude preskupo. Tu sam ja vidjela prostor gdje mogu ujediniti fotografiju i dizajn u jednom paketu. A putujući studio, nakon kalkulacija, ispao je odlična opcija za većinu klijenata, a meni je donijelo to da kombiniram rad u uredu i na terenu, što mi je oduvijek želja.

Trenutno, na mjesečnoj bazi, radim s jednim Startupom iz Ljubljane, Dispo Market kojima radim dizajn i fotografiju, i isto tako s jednom novom poduzetnicom iz Senja koja je otvorila suvenirnicu ČAgod. Ostali klijenti su trenutno još i oni kojima trebaju jednokratne usluge fotografiranja i grafičkog dizajna što me često razveseli jer je uvijek novi izazov.

Danas je svijet mali, tržište veliko. Fotografije je vrlo širok pojam i obuhvaća različite segmente. Što najviše voliš fotografirati, želiš li se u budućnosti specijalizirati za određeni vid fotografije?

Sada mogu reći da mi je najdraže fotografirati proizvode sa studiom na terenu. Kroz godine sam fotografirala svašta, ali mi je najveći gušt uvijek bilo fotografirati proizvode uz neku improvizaciju na terenu. Velika mi je želja specijalizirati se baš u toj grani fotografije i uklopiti to sa svojim putujućim HBstudiom.

Svi mi volimo pomicati svoje granice u poslu. Što tebe motivira, u čemu se želiš još usavršavati?

Veliki dio motivacije trenutno proizlazi iz 14. generacije Start-up Inkubatora Rijeka. Ekipa smo koja si međusobno pomiče granice i pomaže u počecima poduzetništva. Osam mjeseci ovog programa olakšalo je i kristaliziralo početak poslovanja, što se činilo nemoguće. A za usavršavanje ima puno zanimljivih smjerova, no trenutno je na vrhu liste usavršavanje u sastavljanju plana i obrazaca za lakše dogovore s klijentima, kako bi što bolje i efikasnije došla do konkretnih informacija o njihovim idejama i željama za vizualne sadržaje.

Fotografi moraju biti jako dobri psiholozi, iz moje perspektive. Slažeš li se?

Možda čak ne toliko psiholozi koliko trebamo biti empatični i smireni kako bi drugoj strani bilo ugodno da se čim prije opusti. Ja uvijek svima kažem da nismo na streljanju, što ih uvijek nasmije.

Postoji li neki projekt, neka suradnja, neka fotografija, neki dosadašnji mikro
ili makro uspjeh na koji si posebno ponosna?

Naravno da ima, i to jedan projekt koji me vratio u studentske dane. Posebno zadovoljstvo mi je bilo kada me kontaktirala Zajednica Talijana Rijeka koji su u Circolu pronašli stare linoreze umjetnika Romola Venuccija i tražili su grafičara koji bi to otisnuo. Grafike prikazuju Rijeku prije više od 70 godina. Zbog starosti linoreza, trebalo je ručno otiskivati grafike. Nakon otiskivanja 17 grafika, otiske su digitalizirali i organizirali izložbu, a u sklopu tog projekta snimljen je i kratak video gdje sam prvi puta bila sama ispred kamera. Jedno nezaboravno iskustvo.

Što je najljepši dio tvoga posla, a što ti predstavlja najveći izazov?

Pa rekla bi da je baš taj izazov najljepši dio mog posla. Prvo je bio izazov krenuti raditi za sebe, a sada je izazov sagraditi posao do prave razine. Ali nema ljepšeg osjećaja od toga kada sa klijentom dođem do točno onog rješenja koje je on želio, a da sam ja potpuno zadovoljna s isporučenim materijalima.

Sve je krenulo od studenskog posla, danas si u poduzetničkim vodama.
Kako je biti poduzetnica?

Sada odlično! Kada sam počinjala bilo je jako puno novih informacija i dodatnih poslova koje treba odraditi da bi sve funkcioniralo sa kojima nikada nisam imala doticaja. Srećom, pa još od studentskih dana ima nekoliko klijenata koji periodično imaju potrebu za fotografiranjem ili grafičkim dizajnom, što me je malo smirivalo kroz cijeli proces. Također, da nije bilo Start-up Inkubatora u Rijeci, i cijele ekipe iz 14. generacije, sve bi bilo puno teže. Sada sam jako zadovoljna sa trenutnim stanjem, no tu ima još puno prostora za usavršavanje u poslovanju.

Vjerujem da brojne čitateljice vole lijepo ispasti na fotografijama, ali imaju tremu kad ih se fotka. Može neki savjet od žene koja je iza kamere?

Jedan jedini savjet. ”Budite svoje i nasmijte se iz srca!

I za potrebe intervjua i ti si stala ispred objaktiva našeg Ivora. Kakav je osjećaj biti „na drugoj strani“?
Ovo je najteže pitanje. Pa moram priznati da nisam baš ona koja se voli fotografirati (to skoro svi fotografi kažu), osim kada treba biti glavna dvorska luda pred kamerom.

Nisam često bila ispred objektiva, no Ivor je bio samnom točno onakav kakva ja želim biti sa svojim klijentima. Smiren, konkretan sa savjetima kako pozirati, tu i tamo neka šala da se opustim i sve je bilo brzo gotovo.

 I za kraj, Helena dok ne fotka. U čemu uživaš, koja mjesta na Kvarneru voliš?
Uživam otići na zborsku probu Vokalnog Studia Rijeka u kojem pjevam s fenomenalnom ekipom, a još veći gušt je s njima odraditi nastup. Pjevanjem se bavim odkad znam za sebe i ne mogu zamisliti život bez toga. U kojem god dijelu svijeta ću biti, uvijek ću naći vremena za zbor.

A Kvarner, oduševljena sam najviše s time što unutar sat vremena možeš bit na prekrasnoj plaži ili na planini u šumi. Izvor Rječine je svakako favorit mjesto za otići prošetati i opustiti se.

Helena, hvala na predivnom razgovoru i fotografijama koje radiš za sebe, i za nas! Lijepo je imati te u timu! Sretno i dalje, pratimo se!

Fotografije: Ivor Mažar

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci