ZTC

Izrekom Zatulil je antonjski rog, počel je Pust označeno je tzv. peto godišnje doba, doba maškara koje nisu potpune bez dobro znanih zvončara. Tatjana Udović mag. cult. bavila se izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara te je tu tradiciju i tradiciju Halubja zabilježila u slikovnici i filmu. S obzirom da su Halubajski zvončari ponos Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, jer oni su hrvatsko kulturno nematerijalno dobro i kao takvi su uvršteni na UNESCOvu listu, riječka spisateljica Tatjana Udović došla je na ideju da tu tradiciju kroz slikovnicu približi najmlađima. Zanimljivu priču popratila je simpatičnim šarenim ilustracijama Alena Udović-Korutaro, a dokumentirala fotografijama Aleksandra Jurdana.

U dječjoj priči „Halubajski zvončari“ srce prati ritam veselosti u doba maškaranja koje vuče korijene primorskog kraja i čakavskog dijalekta. Priča se plete u obiteljskom okruženju s koljena na koljeno, objavljujući tradicionalnim puhanjem u rog, u čast Sv. Antona, da je vrijeme Antonje i maškaranog ugođaja. Djeca našeg primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila“, piše recenzentica T.Jedriško-Pančelat.

Halubajski zvončari su užanca do ke se drži na područje Halubja radi očuvanja halubajskega identiteta“, zaključila je Tatjana Udović na kraju slikovnice.

Slikovnicu se može kupiti po cijeni od 40,00 kn.

Izvor: PR

Kancelarija bar