Grad znanja: Kava, kolač, pokret i knjiga Vilka Petrića
G

Vilko Petrić docent na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci nositelj je kolegija vezanih uz kineziološku edukaciju i pri Centru za istraživanje djetinjstva. Svojim se radom profilirao u jednog od najboljih stručnjaka u znanstvenoj grani kineziološka edukacija te pokazao zavidan znanstveni potencijal u ovom području. Njegova kvaliteta potvrđena je izborom za najboljeg mladog znanstvenika u Europi 2015. godine. Voditelj je znanstvenog projekta koji financira Sveučilište u Rijeci i suradnik na više međunarodnih znanstvenih projekata koji se provode u organizaciji Hrvatskog kineziološkog saveza i Hrvatske zaklade za znanost.

Vilko Petrić

Autor je vlastite knjige, nekoliko poglavlja u međunarodnim knjigama te više od sto znanstvenih i stručnih članaka, a svoj rad redovito prezentira i na međunarodnim konferencijama diljem svijeta. Više o Vilku možete pronaći na

Facebook: https://www.facebook.com/vilko.petric.35

LinkedIn: https://hr.linkedin.com/in/vilko-petric-16a1a5163?trk=people-guest_profile-result-card_result-card_full-click

Kako je sve krenulo?

Tijekom odrastanja, pokret je uvijek bio u središtu moje svakodnevnice. Iako sam stalno bio u treningu, nikad nisam kineziologiju doživljavao isključivo kao sport. Meni je predstavljala puno više od toga, a posebno u smislu edukacije. S vremenom sam shvatio da pokret treba prije svega biti usmjeren kao sredstvo koje potiče motoričku pismenost, kulturu kretanja, rast i razvoj, održavanje i unapređenje motoričkih sposobnosti treba biti usmjeren prema ZDRAVLJU. Osim pokreta, kroz život me konstantno pratila i velika potreba za znanjem. Kada bih danas morao jednom riječju opisati svoj život, bila bi to riječ OBRAZOVANJE. Potajno sam uvijek tražio načina kako spojiti svoje dvije velike ljubavi, kretanje i učenje. Platon je jednom rekao „ukoliko želite postići savršenstvo u životu, morate podjednako ulagati u tjelesnu aktivnost i obrazovanje“. Shvatio sam da je u meni cijelo vrijeme aktivna tajna života, iako sam  još daleko od savršenog!

Tvoj edukativni rad…

Ubrzo mi je u životu postalo jasno da se želim baviti kineziološkom edukacijom, odnosno na jedan drugačiji način predstaviti kineziologiju prvenstveno djeci i mladima u odgojno – obrazovnom sustavu. Posebno me dotakne kada vidim da djeca sve manje borave na otvorenim prostorima, da ne znaju trčati, da gotovo ne poznaju igre u pokretu, već su uglavnom usmjereni na klizanje prstima po malim ekranima. S druge strane, bavljenje sportom iziskuje sve veće materijalne izdatke te su danas redovne kineziološke aktivnosti u vrtiću i školi velikom broju djece jedina prilika za bavljenje organiziranim tjelesnim vježbanjem.

Tvoj znanstveni rad…

Znanstveni sam rad usmjerio na integraciju kineziologije (pokreta) u svakodnevni život djeteta, a posebno tijekom boravka u vrtiću i školi. Voditelj sam istraživačkog međunarodnog projekta čiji je cilj uspostaviti suvremeni sustav praćenja tjelesne aktivnosti djece u odgojno – obrazovnom sustavu. Vjerujem da rezultati mogu značajno promijeniti način rada i funkcioniranja vrtića i škola. Posebno me veseli što je stručna javnost prepoznala kvalitetu moje knjige Kineziološka metodika u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju čija je temeljna poruka da pokret treba biti način funkcioniranja te daje jasne smjernice kao to postići. Knjiga je u samo dva mjeseca gotovo u potpunosti rasprodana što mi daje za pravo vjerovati da sam na pravom putu. Trenutno pripremam literaturu i edukativne radionice vezane uz integrirano učenje uz pokret. Doista uvijek pokušavam osluškivati potrebe prakse te kao znanstvenik doprinijeti kvaliteti neposrednog rada stručnjaka od kojeg će u konačnici najveću korist imati prije svega djeca.

Kada svoj posao živite cijelim svojim bićem, vrlo je teško odvojiti poslovno i privatno. Trudim se u tome uspjeti i svaki slobodan trenutak posvetiti obitelji, mojoj najvećoj podršci u životu, supruzi Kristini i kćerkicama Lorni, Dori i Sari.

Misija…

Pokret ne smije nikako biti samo trend i nešto čega ćemo se sjetiti samo kada nas neke, uglavnom negativne životne situacije na to podsjete (npr. bolest). Pokret bi trebao biti dio svakodnevnog života, zapravo trebalo bi ga prihvatiti kao način funkcioniranja. Priroda je odlučila da nam je kretanje biotička potreba poput: vode, hrane i kisika. Jasno je da smo svi stvoreni za kretanje te ukoliko želimo uspješan, kvalitetan i zdrav život, moramo tražiti i hvatati pokret u svakoj životnoj situaciji.

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Deny Balaban

Hvala slastičarnica Cacao

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci