Grad znanja: Kava, kolač, poezija i zvijezde Rajke Jurdane-Šepić
G

Rajka Jurdana-Šepić nakon srednje škole, Centra za kadrove u obrazovanju i kulturi, upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci. Stekavši diplomu profesorice matematike i fizike, nastavlja magistarski i doktorski studij iz područja atomske i molekulske fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U zvanju je redovite profesorice na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, istražuje promjenljive zvijezde i autorica je brojnih znanstvenih radova u najvrsnijim međunarodnim publikacijama iz astrofizike. Dugogodišnju znanstvenu suradnju ostvaruje na Sveučilištu u Padovi i Sveučilištu Harvard.  Aktivna je popularizatorica znanosti i dugogodišnja predsjednica organizacijskog odbora Festivala znanosti Rijeka te članica državnog organizacijskog odbora Festivala znanosti. Predsjednica je Hrvatskog astronomskog društva i udruge Zlatni rez Rijeka. Od studentskih dana je suradnica HR Radio Rijeke, začetnica i urednica tjedne znanstvenopopularne emisije Baltazar te svakodnevne čakavske poetske minijature Puntape koje se u programu HR Radija Rijeke emitiraju kontinuirano od 2009. Autorica je dviju samostalnih i urednica četiriju zbirki čakavskih pjesama među kojima je i zbirka čitane poezije. Zastupljena je u dvije antologije čakavske poezije. Dobitnica je Nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci (2005.), Godišnje nagrada Grada Rijeke i Godišnje nagrade Primorsko-goranske županije (2011.), Godišnje državne nagrade za znanost za popularizaciju prirodnih znanosti (2014.) te triju Nagrada za nastavnu izvrsnost Sveučilišta u Rijeci (2017., 2018., 2021.).

Više o njoj možemo saznati na:  http://www.phy.uniri.hr/~jurdana/   

                                                    https://portal.uniri.hr/portfelj/473

Kako je sve krenulo?

Krenulo je s čitanjem, kažu da sam s nepunih pet glatko čitala novinske tekstove. Prve stihove sam napisala u jedanaestoj godini inspirirana događajima iz djetinjstva, djedom i bakom. Izražajne sposobnosti su se otkrile od najranijih dana, otkad sam stala pred publiku na školskim priredbama nije me nikad više napustilo javno obraćanje, govorenje pred publikom i mikrofonima, kazivanje poezije. Moj odabir nastavničke profesije je bio povezan s osjećajem ugode i kreativnosti prilikom obraćanja ljudima i osjećajem i povratnim informacijama da je ono uspješno. U izražavanju na čakavštini sam imala veliku podršku svojih nastavnika u OŠ Matulji, koji su iznimno aktivno s nama radili na očuvanju autentičnih vrijednosti i kulturnog identiteta. Učili su nas da je naš materinji čakavski govor autentična dragocjenost, sve veća rijetkost i vrijednost kojom se trebamo ponositi i koju trebamo čuvati.  Istodobno, bila sam kroz cijelo školovanje izvrsna u matematici, a ako će se to nekome učiniti neobičnim podsjetit ću na riječi jednog slavnog prirodnjaka – matematika jest jezik. Njime je napisana knjiga prirode. Za studij matematike i fizike odlučila sam se zadnji čas, pred maturu. Prije sam mislila da ću u smjeru književnosti ili povijesti koja mi je stara ljubav. Najprije sam odlučila da želim biti profesor, a tek onda – čega. Tu su malo utjecali i prijatelji, vršnjaci, kojima sam često pomagala oko matematike i fizike. Tada bi rekli „Pa odi to studirati kad ti odlično ide i kad tako dobro objašnjavaš!“. Tako sam za svoj životni put  odabrala onaj dar, one svoje sposobnosti koje su rjeđe – matematika i fizika –  strah i trepet svake zbornice. Budući da sam bila među najboljim studentima, došao je krajem studija i prijedlog o poslijediplomskom studiju i bavljenju astrofizikom. Meni je to bila i jest, i tada u doba studija kao i danas, najljepša i najuzbudljivija od svih fizika. Kao što reče Mali Princ: Bilo je to tako tajanstveno i neshvatljivo da nisam smjela odbiti.

Raznovrsne aktivnosti

Moji su interesi od djetinjstva široki, strastvena sam i lako se oduševim, poput djeteta, a imam i transferni potencijal i mogućnost prenošenja te energije na ljude. Primijetila sam i da funkcioniram po principu akumulatora: znanstvene, nastavne i medijske aktivnosti izmjenjujem tako da svaku od njih koristim za punjenje akumulatora, jedna aktivnost mi je odmor od druge. Čak i kućanske poslove doživljavam kao relaks, posao za vrijeme kojeg mogu isprazniti glavu. A to je vrlo važno za kreativnost, imati u glavi „prostora“ za refleksiju, za ideje. Znanstveni rad je tihi, filigranski posao za kojeg treba puno strpljenja, a nastava i medijske aktivnosti su komunikacija za koje treba puno energije. S godinama se, međutim, nakuplja sve više administrativnih obaveza, tablica, izvješća, obrazaca… u kojima još nisam naučila naći zadovoljstvo.

Najava nekih budućih projekata ili aktivnosti.

Jedna od novijih aktivnosti koja me trenutno zaokuplja je započeta u 2020. i to je angažman na internetskoj platformi Novinet, gdje uređujem i vodim čakavsku emisiju Ča bi reć. Zamišljena je kao talk show, povedalnica – reklo bi se na čakavštini. Ideja emisije je ugostiti zanimljive i aktivne ljude svih područja djelatnosti i po domaći porazgovarati o njihovom radu, aktivnostima, razmišljanjima… Takav gost i takav razgovor je dokaz i oprimjerenje čakavštine kao živog jezika, živih govornika, aktivnih i obrazovanih ljudi, znanstvenika, umjetnika, kulturnjaka, a ne samo jezika naših pranonića za kojim uvijek samo plačemo kako se gubi i zbaštarduje. Dolazi i vrijeme za treću zbirku pjesama, ali još se moram prije malo sretati sa svojom muzom.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?!

Volim čitati, ljeti kad imam više vremena sam u knjižnici svaka dva-tri dana s dugačkim popisom. Moje društvo s kupanja zna da je na mojemu šuvamanu uvijek knjiga. Volim ples, muž i ja smo trenirali standardne i latinoameričke plesove više godina. Rado sjednem za klavir, za svoju dušu. Protiv previše sjedenja borim se hodanjem i bicikliranjem. Verde que te quiero verde, zeleno volim te zeleno,  kažu mi kćeri i sumještani da imam zeleni prst, opušta me vrtlarenje uz okućnicu.

.. pusti da cijelog tebe prođe blaga svjetlost zvijezda

i pazi da ni za čim ne žališ kad se budeš

zadnjim pogledima rastajao od zvijezda.

(A. B. Šimić)

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Tiffany Gašparini

Hvala Studentski centar Rijeka

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci