Grad znanja: Kava, kolač, mikroskop Ivne Kavre Piltaver
G

Ivna Kavre Piltaver znanstvenica je koja nakon završene osnovne i srednje škole na talijanskom jeziku upisuje studij fizike i matematike na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Nakon stečenog naziva magistar edukacije fizike i matematike upisuje poslijediplomski studij na Fakulteti za matematiko in fiziko, Sveučilišta u Ljubljani gdje je doktorirala 2014. godine. Tijekom i nakon doktorskog studija usavršavala se i sudjelovala na raznim seminarima i konferencijama u Hrvatskoj i svijetu (Rim, Edinburgh, Beč, Lyon,…). U svrhe znanstvenog rada posjetila je više puta sinhrotrone Elettra u Trstu i National Synchrotron Radiation Research Center u Hsinchu na Tajvanu. Trenutno je zaposlena kao docentica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci i Centru za mikro- i nanoznanosti i tehnologije. Znanstvena istraživanja obavlja u Centru za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, a od 2018. je voditeljica Laboratorija za pretražnu elektronsku mikroskopiju. Uz znanstveni rad sudjeluje u sveučilišnoj nastavi i na području popularizacije znanosti. Više o Ivni i njezinim znanstvenim dostignućima možete saznati na njezinom portfelj profilu.

Kako je sve krenulo?

U osnovnoj školi sam imala izvrsnu učiteljicu matematike, Mariellu Velenderić koja mi je usadila ljubav prema matematici. Ona nije bila samo učiteljica, ona je bila prvenstveno čovjek,  za svakoga je imala lijepu riječ i mnogo strpljenja. Nije bila kao neki učitelji ili profesori koji inzistiraju na rješavanju zadataka na način koji se učio u školi, ona je potencirala samostalno razmišljanje i nagrađivala „kreativnost“ u rješavanja zadataka. U osnovnoj i srednjoj školi natjecala sam se iz matematike. S vremenom sam zavoljela i fiziku. Uvijek sam bila fascinirana činjenicom da svijet koji nas okružuje možemo objasniti jednostavnim znanstvenim jezikom. Iako sam upisala pedagoški smjer fizike i matematike, na posljednjoj godini fakulteta imala sam priliku upoznati onaj pravi „znanstveni svijet“. Naime, prof. dr. sc. Mladen Petravić me uključio u znanstveni rad svoje grupe i omogućio mi je sudjelovanje u mjerenjima na sinhrotronu na Tajvanu. Iz tih mjerenja proizašao je moj diplomski rad i moj prvi znanstveni članak. Tada sam shvatila da želim upisati poslijediplomski studij i nastaviti sa znanstvenim radom.

U životu je potrebno i malo sreće, odnosno Ivna kao znanstvenica…

Godine kada sam diplomirala, na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci nažalost, nije bilo slobodnih asistentskih mjesta. Sasvim slučajno sam saznala za slobodnu poziciju za teorijsku fiziku u Ljubljani. Iako sam oduvijek težila eksperimentalnom radu, svejedno sam se prijavila na raspisanu poziciju i već idući dan dobila poziv na intervju. Nakon razgovora s prof. dr. sc. Primožem Ziherlom saznala sam da su otvorene dvije pozicije – jedna za teorijsku fiziku, a druga za eksperimentalnu. Isti dan sam obavila i drugi razgovor, s doc. dr. sc. Dušanom Babičem, koji je kasnije postao i moj mentor. Naime vrlo brzo sam dobila potvrdnu informaciju da su me primili kao kandidata za doktorski studij u sklopu prestižne Marie Skłodowska-Curie actions za eksperimentalnu fiziku (COMPLOIDS). Zahvaljujući toj „stipendiji“ za vrijeme doktorata bavila sam se isključivo znanstvenim radom, što je omogućilo da završim doktorat relativno brzo. Sreća mi se osmjehnula i drugi put, kada se otvorila pozicija za poslijedoktoranda na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci svega par mjeseci nakon obrane doktorata. Odmah sam bila uključena u projekt Stjecanje Istraživačke i Znanstvene Izvrsnosti u Funkcionalizaciji biomedicinskih materijala, SIZIF, pod vodstvom prof. dr. sc. Mladena Petravića. U sklopu projekta sam bila na dvomjesečnom obrazovanju u Ljubljani vezanom za rad na pretražnom elektronskom mikroskopu. Ubrzo nakon toga sam postala docentica i voditeljica Laboratorija za pretražnu elektronsku mikroskopiju.

Ivna kao nastavnica…

Moj se posao sastoji od znanosti, ali i nastave. Uživam u radu sa studentima jer se i kroz podučavanje može jako puno naučiti, ne samo o materiji koju se podučava nego i o sebi samome. Naime stalno učim i pokušavam unaprijediti svoje metode kako bih na što jednostavniji i zanimljiviji način približila određeno gradivo studentima, a ujedno ih potakla na kritičko razmišljanje. U suradnji s kolegom Velimirom Labincem smo odlučili napisati udžbenik koji na sustavan i jednostavan način prati gradivo kolegija Fizika 3: Valovi i optika koji se izvodi na preddiplomskom studiju Fizika Odjela za fiziku, Sveučilišta u Rijeci, za kojega smo oboje držali vježbe. Nadamo se da ćemo udžbenik uspjeti objaviti sljedeće godine.

Ivna kao majka…

Petog prosinca 2018. godine dobila sam i novu ulogu u životu, onu najvažniju – postala sam majka. Trenutno sam još uvijek doma i svo vrijeme posvećujem sinu i obitelji. Nekada se smatralo da žena može biti ili dobra majka ili imati uspješnu karijeru. U današnjem modernom vremenu većina žena pridaje veću vrijednost zaposlenju i karijeri nego ulozi majke i supruge i upravo je to razlog zašto žene postaju majke sve kasnije. Smatram, da uz dobru organizaciju i volju, žena može biti oboje – i dobra, odnosno izvrsna majka i imati uspješnu karijeru. Važno je samo ne zapostaviti ono do čega nam je stalo.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?!

Slobodnog vremena imam jako malo. I kada se ne bavim znanošću, nađem nešto za raditi. Oni koji me doista poznaju kažu da iako sam mirna i povučena, da „pucam energijom“. Za mene ne postoji „prazan hod“. Uvijek sam u pokretu i uvijek nešto radim. Volim putovati i otkrivati nova mjesta i nove kulture. Kada vrijeme dopusti volim planinariti i osvajati vrhove. Moja majka je umjetnica u duši i od nje sam preuzela ljubav za ručni rad. Opušta me izrađivanje nakita, a u zadnje vrijeme šivanje i izrađivanje ukrasa za dom. Ove godine smo odlučile predstaviti naše radove na dvije izložbe koje će se održati početkom prosinca u Lupoglavu i Opatiji.

Jedan mudar čovjek – moj nono – mi je rekao „Što više znaš, to više vrijediš“ i ja se držim toga…konstantno učimo.

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Deny Balaban

Hvala slastičarnica Cacao

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci