Grad znanja: Kava, kolač, laboratorij Natalije Bede
G

Natalija Bede odrasta i pohađa osnovnu školu u Ozlju. Nakon završetka Opće gimnazije u Karlovcu upisuje Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Odmah po završetku studija se na istom zapošljava te ujedno nastavlja daljnje školovanje upisom poslijediplomskog sveučilišnog studija Građevinarstvo. U sklopu doktorskog istraživanja boravila je na Institutu za građevinske materijale Sveučilišta u Stuttgartu. Tamo se bavila istraživanjem građevinskih materijala i betonskih konstrukcija prvo ispitivanjima u laboratoriju a zatim i računalnim modeliranjem istih.

Natalija Bede

Danas radi kao docentica na Zavodu za računalno modeliranje materijala i konstrukcija Građevinskog fakulteta u Rijeci gdje predaje predmete Struktura i svojstva materijala, Inženjerski materijali, Teorija i tehnologija betona te Teorija elastičnosti. Cilj navedenih predmeta je osvijestiti buduće mlade inženjere na važnost pravilnog izbora materijala u građevinarstvu, upoznati s tradicionalnim materijalim kao što su drvo, staklo, opeka i beton, sa specijalnim vrstama betona, kao što su laki beton ili pak mikroarmirani beton te potaknut na upotrebu i razvoj novih materijala poboljšanih svojstava kao što su kompoziti. Kako je tokom znanstvenog rada velik naglasak dan na istraživanje materijala primjenom eksperimenata od 2017.g obnaša i dužnost voditeljice Laboratorija za materijale. Od zaposlenja na Građevinskom fakultetu u Rijeci do danas sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima te radionicama radi unapređenja nastavničkih kompetencija. Kao suradnica trenutno je uključena u tri istraživačka projekata: HRZZ projekt i UNIRI projekti 2018 pod vodstvom prof. Ivice Kožara te UNIRI projekti 2018 pod vodstvom doc. art. Dražena Vitolovića s Akademije primijenjenih umjetnosti.

Kako je sve krenulo?

Još kao dijete zanimalo me sve što ima veze s brojkama, računanjem, jednadžbama, zagonetkama, crtanjem, stvaranjem. Već u osnovnoj i srednjoj školi sam primijetila da uživam u predmetima kao što su matematika i kemija. Također veliku zaslugu u tome imaju i moji roditelji koji su to prepoznali i poticali me. Pretpostavljam da se već tu rodila ljubav prema znanosti i istraživanju. Ljubav prema građevinarstvu se rodila kasnije u srednjoj školi kada sam počela shvaćati da je ono spoj kreativnosti, umjetnosti i tehnike. Ipak, na kraju, presudno za to da se danas bavim znanošću su zaslužni moji današnji kolege profesori koji su prepoznali moje afinitete i ponudili mi da ostanem raditi na fakultetu, a posebno pojedinci prof. Željko Arbanas i prof. Gordan Jelenić koji su mi uputili riječi ohrabrenja za prihvaćanje tada za mene velikog izazova.

Tvoj posao…

Moj opis posla ugrubo se može podijeliti na tri dijela koji se neprestano međusobno isprepliću: znanost, nastava i laboratorijska ispitivanja. Građevinski fakultet u Rijeci je od 2015. godine opremljen modernom laboratorijskom opremom koja nam je omogućila da provodimo vlastita ispitivanja kako u nastavi tako i u znanosti i struci. Zato osim predavanja, na većini predmeta održavam praktičnu nastavu u obliku eksperimentalnog rad u Laboratoriju za materijale gdje studenti imaju priliku rukovati različitim mjernim uređajima, ispitivati cement, agregat ili pak samostalno umiješati beton. Ovakav dio praktične nastave, osim što je izuzetno zabavan način podučavanja, neprocjenjiv je i za mene i studente jer nam omogućava razumijevanje temeljnih načela i razvoj inženjerskih vještina. Tokom doktorskog studija u više navrata sam boravila na Sveučilištu u Stuttgart (IWB i MPA), sveukupno u trajanju od godine dana. Tokom boravka bilo mi je iznimno zadovoljstvo biti dio tima koji su činile kolege prof. Joško Ožbolt, dr. Josipa Bošnjak, dr. Marina Stipetić, dr. Filip Oršanić, Jun. prof. Akanshu Sharma i dr. Baris Irhan. Osim konstantne prilike za učenjem, bogatog iskustva i brojnih poslovnih poznanstava taj studijski boravak mi je dao temelj i smjernice za sva moja daljnja istraživanja. Većinu vremena moj istraživački rad se bazirao na računalnom modeliranju i laboratorijskom ispitivanju materijala (pretežno beton). Osim toga, iskustvo koje sam stekla tijekom dva mjeseca boravka u laboratoriju Sveučilišta u Stuttgartu gdje sam uglavnom učila o ispitivanju različitih sustava pričvršćenja u betonskim elementima (kao što su vijci, sidra i slično) bilo je izuzetno zanimljivo i korisno. Nakon toga, 2017. godine sam na Građevinskom fakultetu Rijeka samostalno provodila laboratorijska ispitivanja različitih sustava pričvršćenja za ovješene fasade u visokogradnji. Ispitivanja su uspješno obavljena u suradnji s vrsnim stručnjacima iz tog područja prof. Joškom Ožboltom i dr. Philippom Grosserom iz tvrtke Hilti, a kao rezultat toga izdali smo znanstveni rad te je fakultet dobio novi istraživački projekt na kojem je danas zaposlen poslijedoktorand. Na kraju, mogu reći da me moj posao u potpunosti ispunjava jer ispred mene svakodnevno stavlja izazove koji zahtijevaju nove vještine i znanja a istovremeno su spoj i teorije i prakse u građevinarstvu.

Ova godina bila je puna uzbuđenja i poslovnih izazova!

Drago mi je što mogu reći da sam tokom ove godine ostvarila uspješnu suradnju s nekoliko kolega s fakulteta. Rezultat toga je i zajedničko sudjelovanje na jednoj od značajnijih međunarodnih konferencija u području razvoja materijala (RILEM SMSS2019). Od suradnje na projektima izdvojila bi dva meni posebno zanimljiva. Kolegica doc. Paulina Krolo i ja u suradnji s gospodarstvom provodile smo laboratorijska ispitivanja mehaničkih svojstava dijelova panela koji će služiti kao konstruktivni elementi za proizvodnju tzv. pasivnih kuća. Također, veliki izazov i posve novo iskustvo je bio i projekt s kolegom doc. Igorom Ružićem gdje sam se bavila ispitivanjem sedrene barijere iz NP Plitvička jezera. Budući da kao krajnji produkt ova dva projekta smo već krenuli u izradu nekoliko znanstvenih radova očekujem uspješni nastavak daljnje suradnje te nove zajedničke poslovne projekte.

Baviš se i sportom!

Osim znanstveno-istraživačke suradnje na fakultetu promičemo i sportski duh. Od 2016 godine redovito sudjelujemo na Poslovnoj utrci B2B Run Rijeka te nižemo zavidne rezultate. Moj najbolji rezultat na koji sam vrlo ponosna je 1. mjesto u konkurenciji zaposlenica srednjih poduzeća 2016. godine.

Be strong. The beginnings to great things are always the hardest.

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Deny Balaban

Hvala slastičarnica Cacao

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci