ZTC

Marinko Lazzarich nakon srednje škole, Centra za kadrove u obrazovanju i kulturi, upisuje Pedagoški fakultet u Rijeci. Stekavši diplomu profesora Hrvatskoga jezika niz godina predaje u osnovnoj i srednjoj školi profiliravši se kao vrstan praktičar. Svoje iskustvo u području odgoja i obrazovanja nadograđuje istraživačkim radom upisujući poslijediplomski studij Književnost i društveno-humanistički kontekst. Obranom disertacije stječe doktorat u području humanističkih znanosti, polju filologije. Trenutno u zvanju izvanrednoga profesora predaje na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Njegovi su znanstveni interesi usmjereni kroatistici, metodici hrvatskoga jezika i književnosti te suvremenoj hrvatskoj povijesti. Autor je četiriju knjiga i brojnih znanstvenih radova, dobitnik Državne nagrade ¨Ivan Filipović¨i Godišnje nagrade Grada Rijeke.

ZTC
Marinko Lazzarich

Kako je sve krenulo?

Budući da sam odmalena bio živahan, bavljenje sportom postala je moja redovita (tjelesna) aktivnost, dok je književnost ispunjavala duhovnu i emotivnu dimenziju moga bića. Ne začuđuje, stoga, da sam među učiteljima zapažao svoje prve životne uzore. Dvojeći između sporta i prosvjete u izboru životnoga poziva odabrao sam ovaj drugi, razmišljajući kako se sportom uvijek mogu baviti i u slobodno vrijeme. Nakon dugogodišnjega rada u osnovnoj i srednjoj školi htio sam svoje praktično iskustvo nadograditi istraživačkim radom, pa sam upisao poslijediplomski studij i obranom disertacije odškrinuo vrata u svijet znanosti. Mislim da je to prirodan put sazrijevanja sveučilišnoga nastavnika, pogotovo u području odgoja i obrazovanja.

O želji za poučavanjem…

Učionicu sam oduvijek doživljavao živopisnim scenskim prostorima, mjestom nepredvidive svakodnevne dinamike u kojem nikada nije monotono i dosadno. Djeca nisu opterećena međuljudskim odnosima i dnevnopolitičkim problemima, stoga suradnja s mladim ljudima obogaćuje. Međusobno povjerenje temelj je kvalitetnih odnosa. Oni se uspostavljaju ljubavlju prema djeci i razumijevanjem za njihove potrebe. Učitelj mora doprijeti do svakog učenika, treba biti strpljiv i imati vremena za svako dijete. O sebi volim reći da sam ¨učitelj od glave do pete¨ i nikada se nisam umorio od te uloge.

Učitelji su danas u teškom položaju?

Parafrazirajući Maksima Gorkog mogu se našaliti premisom: Učitelj, kako to gordo zvuči! Prošli mjesec su učitelji više boravili na Markovu trgu u Zagrebu nego u svojim učionicama. Osim ljubavi prema pozivu svojim studentima nastojim osvijestiti važnosti samopoštovanja i preuzimanja odgovornosti za vlastiti status u društvu. Oni se sami moraju izboriti za svoja prava, to za njih neće učiniti nikakve agencije ni ministarstva.

Što za vas znači knjiga i književnost?

Nerijetko sam se u učionici osjećao kao manični ulični propovjednik (Manic Street Preacher, op. a.) koji mladima propagira lektiru i čitanje u vremenu nesklonom knjizi i tiskanome mediju. Katkad mi se činilo da se borim s vjetrenjačama, ali želim vjerovati da su učenici prepoznali žar s kojim sam pristupao interpretaciji književnih djela.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

Osim ljubavi prema literaturi, glazba i sport su sastavni dio moga bića. Neko vrijeme bili su mi izvor zarade budući da sam aktivno igrao nogomet, istovremeno svirajući gitaru i gažirajući s bendovima i samostalno. Trenutno nemam previše vremena za bavljenje glazbom i gitara, nažalost, skuplja prašinu u kutu sobe jer je njezino mjesto zauzelo računalo, ali još uvijek s dečkima zaigram mali nogomet što me posebno veseli. Nastojim spojiti ugodno s korisnim, pa ljubav prema sportu izražavam i u spisateljskom radu, istražujući povijest nogometa u našem gradu. Ovih je dana iz tiska izašla knjiga Neka bude Orijent, povodom stote godišnjice sušačkoga kluba. Rad na knjizi bio je zahtjevan, ali je i zadovoljstvo njezinom objavljivanjem veće. Život nam ništa nije poklonio bez velikoga truda, a mene pisano stvaralaštvo ispunjava i predstavlja mi pravo zadovoljstvo. Baveći se kreativnim poslom i radeći ovo što volimo ostajemo vitalni i u zrelim godinama. Još samo preostaje okružiti se dragim ljudima i tada kročimo sunčanom stranom ulice.

Ovim putem pozivam na promociju knjige Neka bude Orijent koja će se održati u subotu 30. studenog 2019. u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci, s početkom u 19,00 sati.

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Deny Balaban

Hvala slastičarnica Cacao

Kancelarija bar