Grad znanja: Kava, kolač, edukacija s Natashom Kathleen Ružić
G

Natasha Kathleen Ružić ima bogatu radno iskustvo na raznim područjima u Australiji, Engleskoj i Hrvatskoj. Započela je kao učiteljica, a zatim je prešla u obrazovni menadžment u kojem završava svoj prvi magisterij u ovom području. Nakon toga prelazi u polje primijenjene lingvistike s interesom za učenje uz pomoć računala te je u tom području doktorirala u sklopu istraživačkog projekta na Fakultetu za poslovanje i pravo na UniSQ u Australiji.

Uz to je vodila i manje projekte poslovnog savjetovanja u ICT-u i obrazovanju. Nakon doktorata preselila se u Hrvatsku. Tijekom prvih nekoliko godina radila je kao konzultantica za nastavne planove i programe za Australiju i bila je angažirana u pisanju udžbenika, te je isto tako i radila kao brokerica u Hrvatskoj. 2018. počela je raditi na Hrvatskim studijima kao viša stručna savjetnica i predavačica te je 2021. godine prešla u Institut za migracije i narodnosti gdje radi kao viša stručna savjetnica s obavezama u istraživanju te nastavlja predavati na Fakultetu.

Aktivna je u aktivnostima organizacija civilnoga društva gdje je predsjednica udruge Domovinska i iseljenička zajednica

Kako je sve krenulo?

Glavnina karijere vezana je za edukaciju i znanost i to je moje osnovno područje interesa koje sam onda širila. Radila sam u menadžmentu, ITu gdje sam istraživala projekt menadžer koji me jako profesionalno razvio i te vještine primjenjujem i danas u radu. Nakon dolaska u Hrvatsku osnovala sam svoju firmu i udrugu. Rad u udruzi uvelike me veseli povezujem ljude u integraciji. Aktivirali samo teško zapošljivu skupinu žena kroz projekt Zaželi uvijek mi je drago kada mogu pomoći i tako pridonijeti zavoju kvalitete našega društva.

Vaš rad u IMIN-u?

Na Institutu za migracije i narodnosti moji istraživački interesi uključuju računalno potpomognuto učenje, metodologije i prakse migracije i integracije, jezičnu politiku za migrante, umjetnu inteligenciju i upravljanje virtualnim timovima. Moje trenutno istraživanje u IMIN-u usmjereno je na razumijevanje ključnih čimbenika uspjeha uspješnih povratnika, poteškoća s kojima su se suočavali i sličnosti u njihovim osobinama ličnosti. Također se fokusiram na obrazovnu politiku i praksu za povratnike, njihovu djecu i migrante općenito s ciljem poboljšanja našeg obrazovnog sustava s ciljem najbolje prakse.

Vaš rad u udruzi Domovinska i iseljenička zajednica?

Predsjednica sam udruge Domovinska i iseljenička zajednica. Ciljevi Udruge su promicanje i produbljivanje suradnje između članova i udruga i drugih organiziranih oblika u domovini i iseljeništvu koji promiču srodne aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja hrvatskog iseljeništva i povratnika u domovini. U ovom trenutku povukli smo bespovratna sredstva osigurana iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.026.799,15 kn te iz Državnog proračuna 357.670,44 kuna za potporu projektu Djeca i STEM za budućnost. Naši partneri su Fakultet elektrotehnike i računarstva, Hrvatski institut za migracije i integracije, Osnovna škola Jakovlje,

Osnovna škola Ante Kovačića i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića. Cilj projekta „DJECA I STEM ZA BUDUĆNOST“ je ojačati kapacitete organizacija civilnoga društva i povećati broj aktivnosti za uključivanje djece u popularizaciju STEM-a te unaprijediti suradnju organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visokoobrazovnih institucija. Radimo i na projektu Inter-CRO s ciljem potpore integraciji hrvatskih povratnika u hrvatsko društvo. Ovaj projekt nudi niz društvenih, jezičnih i integracijskih aktivnosti za pomoć povratnicima te drugoj i daljnjoj generaciji Hrvata i njihovim obiteljima koji su se preselili  tj. vratili u Hrvatsku. Ovaj projekt financijski podupire Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme volim provoditi sa svojim sinovima, igrajući biljar i šah, gledajući filmove i zajedno kuhajući. Uživam otići na kavu i piće s prijateljima, putovati i istraživati ​​Hrvatsku i Europu. Jako sam sretna što su naše granice sada ponovno otvorene za to slobodno. Izuzetno mi je drago kako su se moja djeca integrirala u Hrvatsko društvo i stekli *life time friends*.

Vizija

Planiram nastaviti živjeti i raditi u Hrvatskoj, razvijati svoje područje istraživanja, poslovne interese i društveni rad. Vjerujem da Hrvatska kao zemlja ima mnogo potencijala i veselim se njegovu kontinuiranom rastu!

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Magdalena Štibohar

Prethodni tekst – Grad znanja: Kava, kolač, arhivistika Marinka Vukovića

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci