NaslovnicaKOLUMNEGRAD KOJI KREIRAGrad znanja: Kava, kolač,...

zadnje objave

Grad znanja: Kava, kolač, dermatologija Ines Brajac

Prof.dr.sc. Ines Brajac znanstvenica je koja nakon završene srednje medicinske škole 1982. upisuje Medicinski fakultet. Diplomirala je 1987. godine, a specijalizaciju iz dermatovenerologije završila 1998.godine. Danas je redovna profesorica u trajnom zvanju, znanstveno područje biomedicina i zdravstvo, znanstvena grana dermatovenerologija, na Katedri za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Na Klinici za dermatovenerologiju KBC-a Rijeka radi od 1991. godine, predstojnik je Klinike od 2005. godine. Aktivno sudjeluje na brojnim kongresima i simpozijima, autor je i koautor brojnih stručnih i znanstvenih članaka, poglavlja u udžbenicima, knjigama i znanstvenim monografijama. Voditelj je programa specijalističkog usavršavanja iz dermatologije i venerologije, predsjednik ispitne komisije za specijalističke ispite iz dermatologije i venerologije, član Povjerenstva za dermatologiju i venerologiju pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH. Član je više stručnih udruženja: Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog dermatovenerološkog društva, Europske Akademije za Dermatovenerologiju (EADV). Dopredsjednica je Hrvatskog društva za estetsku medicinu (HDEM).

Kako je sve krenulo?

Ne znam kako je sve krenulo, ali znam da nikad nisam razmišljala niti o znanosti niti o medicini. Zapravo sam upisala studij psihologije, a medicinu kao plan B ako upis na željeni studij ne uspije. Zašto sam se predomislila, ne znam ni dan danas ali svakako je bilo u zadnji čas jer se sjećam da sam upis na Medicinski fakultet obavila „5 do 12“ na opće zgražanje moje okoline i uz komentare „pa zar ćeš gledati najtužniju stranu života?!“. Sve je nakon toga neka klasična priča, osim ljubavi prema dermatologiji na prvi pogled tijekom vježbi na 3. godini medicine i čvrste odluke da ću jednog dana biti upravo dermatolog. Moju ljubav prema dermatologiji potaknula je dr. Jadranka Markušić koja je bila specijalist na Klinici u to vrijeme i koja je svoj posao radila ozbiljno i strastveno. Svidjelo mi se što vidim te sam htjela biti upravo takav liječnik.

Rad danas?

Danas, u svojstvu profesora u trajnom zvanju moja je uloga primarno obučavanje mladih liječnika na Klinici, te potpora njihovom znanstvenom i stručnom radu s obzirom na to da sam i voditelj specijalističkog usavršavanja. U kontinuitetu zajedno s kolegama dermatolozima radim na unaprjeđenju rada na Klinici jer su pacijenti i njihova dobrobit na prvom mjestu. Naime, Klinike za dermatovenerologiju je od 2005. Referentni centar za liječenje psorijaze pri MZRH, te smo uključeni u edukacije liječnika i uvođenje novih metoda liječenja. Uz rad s teškim bolesnicima i kroničnim bolestima, moje je drugo područje rada kozmetologija, kojoj pripadaju bolesti kose i estetika. To je lijepa i kreativna subspecijalizacija, koja već ionako zdrave i lijepe ljude čini još ljepšima. U ovu sferu dermatologije pripadaju razna „čuda“ 21.stoljeća poput botoksa, filera, kemijskih pilinga, needlinga i raznih kozmeceutika.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme trudim se ne raditi ništa! Tome sam jako posvećena, smatram da je to velika umjetnost. U tom ugodnom ljenčarenju čitam isključivo „šund“ literaturu koju u mekom uvezu kupujem na kioscima Tiska. Ponekad odlunjam i u antikvarijat na velikoj placi pa nešto i tamo nađem. Usput popijem kavu u obližnjem kafiću i kupim hrpu nepotrebne hrane jer lijepo izgleda.

Introvert sam po prirodi, majstor male forme. Više od rada, manje od riječi. Ionako, motivacija i misli koje nas vode kroz život jako su promjenjive prirode. Ono što sam smatrala jako važnim prije samo nekoliko godina, danas smatram u potpunosti nevažnim.

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Nikolina Filipović

Hvala Studentski centar Rijeka

ZADNJE OBJAVE

PRATITE NAS

24,000ObožavateljiLajkaj
10,000PratiteljiSlijedi
108PretplatniciPretplatiti

Ne Propusti

POPULARNI TAGOVI

POPULARNE KATEGORIJE