13.8 C
Rijeka
Utorak, 9 ožujka, 2021

STILUETA LIVING ROOM – Kristjan Staničić: Ljubav prema turizmu od malih nogu do važnih uloga

U goste nam je došao Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice koji nam je na samom početku otkrio kako se nakon užurbanog radnog tjedna...

Grad koji kreira: Kava, kolač, scenarij Denija Sankovića

Deni Sanković nakon završene Prirodoslovne gimnazije u Rijeci, upisuje preddiplomski studij Glume i Medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci pod mentorstvom Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Nikada nije mislio da će biti glumac, priznaje. Poziv za glumu desio se zapravo na kraju srednje škole. Od malena se vidio na nekoj pozornici. Iskustva sa glumom i nastupima prije završetka srednje škole nema, osim što je kaže; sam sebi stvarao pozornicu gdje je htio. Obožavao je plesne i pjevačke nastupe i imao veliku strast prema njima jednako kao i dan danas. Onda je sve djelovalo neizvedivo, ali kad nešto zaista želiš i ideš srcem u to, ostvarit će se! I u cijeloj toj bujici umjetničkog izražaja pojavila se gluma koja je otvorila vrata mašti i uz koju zaista njeguje sve što je htio.

Studij glume bazira se većinom na praktičnome radu, tako da Deni ima već iza sebe šest predstava. Jedna od njih je Cabaret imena BertCabaret, Dobri Čovjek iz Sečuana je predstava koja je igrala ove godine na Brijunima u teatru Ulysses. U teatru Ulysses također, već na prvoj godini studija imao je priliku glumiti u Shakespearovim ljetnim noćima – varijacije. Plesao je i u Labuđem Jezeru u režiji genijalnog Staše Zurovca, čija je premijera bila ove godine u HNK I.pl.Zajca u ulozi Grofa i Labuda, a plesao je i španjolski ples. Osim navedenih predstava sudjelovao je i u predstavi Bez Subjekta odnosno Foliot Liberte Mišan i u predstavi *Where is Alice?* od Carry Lee-Hent gdje je glumio Mad Hattera odnosno Šeširdžiju iz Alise u Zemlji Čudesa.

Deni Sanković

Facebook: Deni Sanković      https://www.facebook.com/deni.sankovic

Instagram: deni_sankovic    https://www.instagram.com/deni_sankovic/

Uvijek na početku propitkujem umjetnike kako je sve krenulo pa tako ću i tebe. Želim da i drugim mladim ljudima pred kojima stoji odabir nastavka školovanja približimo što je nas, danas već gotove umjetnike ili tik do diplome nagnalo poći u taj divan, ali nimalo lagan poziv?!

Sjećam se zadnje godine srednje škole i pitanja koji fakultet sada upisati? Nije me previše toga zanimalo, možda psihologija, ali ništa dovoljno da bi u potpunosti bio sretan s izborom. I tada sam naišao pred zid koji bi nazvao *šta sada?!*. Sjećam se u jednom periodu da sam pokušavao naći bilo kakvu radionicu, školu ili sl. koja će me upoznati s glumom u Rijeci. Prijateljica Lara iz razreda izvadi mi pod satom letak *Škola Glume Ri Teatra u Kalvariji* i tako je sve počelo. Pohađajući tu školu, prvi put sam čuo da u Hrvatskoj uopće postoje akademije na kojima se može studirati gluma! *Wow,pa Deni gdje ti živiš?* završivši školu Glume u Kalvariji nastavio sam se napokon kretati u tom smjeru i pripremati za prijemni ispit.

Ali i prije tog kobnog flyera postojale su pretenzije?

Oduvijek sam imao veliku strast prema pjevanju i plesu. Da nisam glumac, vrlo vjerojatno bi plesao ili se bavio gimnastikom. Trenirao sam sve i svašta, ali izdvojio bi gimnastiku koja mi je obilježila veliki dio života. Trenirao sam je osam godina i nikada neću prestati žaliti da nisam nastavio. Taman kad sam trebao uči u reprezentaciju desila mi se automobilska nesreća nakon koje pola godine nisam smio trenirati te je nakon toga uslijedio kraj treniranju. Mislim da je to jedan od najboljih sportova koji djeca mogu upisati kako bi upoznali svoje tijelo i postali svjesni ljepote njihovih pokreta i mogućnosti koje tijelo ima. Kao djeca smo vrlo fleksibilni i jako brzo učimo. Ponekad se poželim vratiti u to jer tijelo pamti i nikad nije kasno, ali na žalost teško je sve to staviti u raspored studiranja glume. Ipak ne mogu reći da gluma ne njeguje mogućnosti pokreta koje mi je donijela gimnastika. Kroz nju i dalje radim na sebi u tom pogledu.

Denis u društvu novinarke Maje Vizjak

Studij glume mi je sve sažeo u jedno, gdje mogu razvijati sve od navedenoga ali i dao mi je ono najljepše, priliku da upoznam glumu i samoga sebe.

Kako izgleda studirati glumu?

Svako toliko se rastaviš i ponovno sastaviš. Studirati glumu definitivno znači odreći se većine slobodnog vremena u životu i u potpunosti se posvetiti studiju. Rekao bih vrlo iscrpljujuće ali isto toliko i oslobađajuće. Iz cijelog tog umora nekad se rode najkreativnije stvari koje te samo čine spremnijim. Kroz studij glume sam se upoznao s mnogo čime. Prvenstveno sa svojom klasom, svojom drugom obitelji. Stvarno ne znam kako ih opisati drugačije. Naime, 14 potpuno različitih ljudi koji savršeno funkcioniraju u jednom. Svi dijelimo jednaku ljubav i to je ono što nas drži. Jedna velika iskra puna elana, volje, želja i ideja! Imam veliku ljubav i poštovanje prema njima i najljepše mi je što neprestano jedni druge podržavamo. Na akademiji imamo prilike raditi sa izvrsnim glumcima, koreografima i profesionalnim umjetnicima koji dolaze iz različitih regija, ali i dijelova svijeta. Imati iskustvo rada sa tako kreativnim umovima stvarno je neprocjenjivo. Svake godine radimo na novim tekstovima i autorima od čega napravimo predstavu. Do sada smo radili na djelima velikana poput Čehova, Shakespeara i Brechta. Velika je čast biti netko tko izgovara riječi i rečenice iza kojih stoje tako veliki umjetnici. Uvijek se pitam što je točno autor imao u glavi u trenutku kada je napisao baš tu riječ ili tu rečenicu. Studirati glumu ne znači samo učiti kako glumiti već doslovno učiti o životu kroz druge ljude, likove, priče. Učiti o svijesti koja je nekoć postojala ili koja postoji danas. Učiti kako prenijeti nečiju priču, kako doprijeti do ljudi, dotaknuti ih. Na tome sam najzahvalniji.

Vizija, što nakon?

Naravno, postoji želja i otići vani negdje i upoznati se sa svijetom, nastaviti sa studiranjem, ali još uvijek istražujem. Još uvijek se upoznajem i trenutno čekam što će donijeti zadnja godina studija. Velika mi je želja, kao i mojoj klasi, da se u Rijeci osnuje novi teatar u kojem bi mi, mladi umjetnici mogli surađivati s drugima, stvarati i nastaviti s radom na novim predstavama i projektima. 

Kako je Rijeka EPK 2020. mislim da je sada pravo vrijeme za to, a Rijeci kao gradu kulture jako potrebno. Krajem listopada održavat će se festival Mladi Glumci Gradu Rijeci – Mi smo tu. Otvorenje festivala je 25.10. u EXPort drvu, a zatvaranje 31.10. Program se sastoji od nekoliko predstava studenata preddiplomskog i diplomskog studija glume, izložbi studenata APURI, ali i koncerta iznenađenja na samom zatvaranju festivala i neka je ono svojevrsna pozivnica!

Denija slušam i guštam sve mi je tako poznati, a opet novo. Poveznica studiranja na akademijama je očita, a to je da smo svi došlo ondje velika srca i iskrene otvorene duše. Ljubav je ono što nas povezuje sve umjetnike!

Bez nje teško je, ma nemoguće živjeti i stvarati umjetnost!

Foto: Nikki Vancaš

Zahvala: Vintage bar Trsatska gradina

Pripremila: Maja Vizjak

 

ZADNJE OBJAVE

Donosimo priču o ADENA NATURA proizvodima iza kojih stoje dvije prijateljice!

Ana Gjergja Sekulić i Adrijana Tomičić prijateljice su već četrnaest godina. Njihovi supruzi prijatelji su od srednjoškolskih dana, a sada ove dvije hrabre žene...

Peti Salon pjenušavih vina Zagreb održat će se u lipnju u hotelu Esplanade

Peti Salon pjenušavih vina Zagreb održat će se u petak,11. lipnja u hotelu Esplanade, od 15-21h,   u skladu s epidemiološkim mjerama na snazi. Osim središnjeg...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Jeste li čuli za pero®? Otkrivamo sve o uspješnoj poduzetničkoj priči iz Matulja!

Nešto je posebno u obiteljskim firmama koje ujedine snage kako bi osvojile tržište i predstavile nešto novo, svježe, posebno. Posebna je strast u pojedincima...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Rock Filius: nova hrvatska modna priča Dejana i Davora Lovrena te Matije Mišića!

Rock Filius je novi hrvatski modni brend o kojem iako se ne zna još puno za čas je osvojio srca mnogih. U svojoj ponudi...