Grad koji kreira: Kava, kolač, plesna šipka Ivane Bartice Lončarek
G

Ivana Lončarek poznatija kao Bartica trenerica je Pole Dancea u Studiu Carolina u Rijeci zadnjih 10 godina. Svoju avanturu započela je krivim gumbom na daljinskom, a danas ima položene brojne certifikate i vodi treninge na kojem je redovno prati 70ak polaznica. Više o Ivani i Pole Dance Carolina možete saznati na:

Facebook: Pole Dance Carolina

Kako je sve krenulo?

Sve je zapravo krenulo dok sam ljenčarila pred TV-om, između nekih reklama prebacila sam program i krajičkom oka uhvatila Shellu Kelly. Tada naravno nisam znala tko je ona ali bila je to iznimno gipka i snažna žena koja je izvodila pokrete koje se do tad moglo vidjeti samo u striptiz klubovima i to pretpostavljam nekim boljima. Tad je promovirala S Faktor, egzotični i seksipilan ples koji ženama omogućuje da se osjećaju dobro u svom tijelu, a istovremeno im prekrasno oblikuje mišiće. Do tad zapravo nisam nikad ništa trenirala, jedini sport bio je mijenjanje programa na TV-u i eto, jedan klik koji mi je promijenio život. Taj klik bio je prije nekih 13 – 14 godina. Nakon toga sam se malo raspitala i saznala da je Fitness Centar Unix upravo uveo treninge plesa na šipki. Tada se nije baš moglo pronaći na internetu i Facebooku informacije, više manje je sve išlo od usta do usta ali ja sam imala sreće da je tamo radila jedna moja prijateljica koja mi je javila čim je čula. Tamo sam prvi put sudjelovala na treninzima a kasnije sam ih jedan kraći period vremena i vodila.

I onda si krenula i u solo vode, otvorila si studio?

Zapravo nisam u solo vodama, vodim treninge u Fitness Centru Carolina zadnjih 10 godina. U međuvremenu sam položila tečaj za instruktora grupnih treninga uz muziku, tečaj za instruktora pilatesa, tečaj za instruktora yoge te tečaj za instruktora plesa na šipci za prvi i drugi stupanj. Naravno, nije se to sve desilo odjednom već postepeno.

Plesati na šipci je dakle sport i to nimalo jednostavan kako izgleda!

Pa ovo je sport s brojnim predrasudama, jako ga se povezivalo sa striptiz klubovima i najstarijim zanatom na svijetu ali ovo je zapravo jedna vještina. Trebalo je puno vremena da maknemo tu stigmu s ovog sporta, nekad je bilo teže, nekad lakše ali izdržali smo i danas konačno uživamo status sporta koji se shvaća ozbiljno. Nekad su reakcije na „treniram ples na šipci“ bile: „treba ti dodana lova?“, „mogu dobiti ples u krilu“, „dakle, ti si striptizeta?“. Danas je to više „svaka čast, to izgleda jako teško“, „ajme fora, znam par cura koje treniraju“, „vidio sam na supertalentu onu što je plesala….nisam znao da se to može“.

Tko su sve plesačice Pole dance tj plesa na šipci?

Imamo početnu, srednju i naprednu grupu za Pole dance gdje treniramo ples na šipkama i razne elemente prema mogućnostima polaznica. Upravo zato smo podijeljeni na grupe kako bi mogla svakome individualno pristupiti i pomoći da ostvari svoj maksimum. Pored Pole Dancea imamo klasične treninge, mi ih nazivamo Workout. U zadnje vrijeme glavni rekvizit nam je pilates lopta uz koju radimo aerobne vježbe i vježbe koje oblikuju duguljaste i vretenaste mišiće. Kako je riječ o polaznicama, često nam je fokus upravo na mišićima gluteusa za lijepe guze, na nogama jer nam se bliži vrijeme kratkih hlačica i naravno, neizbježni „core“ iz dva razloga. Jedan je jer nam to jako olakšava neke od pokreta na šipkicama, a drugi jer želimo ravne i lijepe trbuščiće! Osim workouta, tu je i stretch gdje je fokus na istezanju i stvaranju fleksibilnosti. Danas svi više manje radimo sjedilačke poslove i stretch je jako dobar za sve one koji se žele malo razgibati, poboljšati cirkulaciju i tako poboljšati držanje. Imamo nekoliko polaznica koje zapravo, unatoč našem imenu „Pole dance Carolina“ uopće ne treniraju pole dance već samo dolaze na treninge snage i istezanje kako bi razbile svakodnevnu rutinu tako da pozivam sve željne dobrog društva i motivirane da unaprijede svoje životne navike da nam se pridruže. A tu je i tzv. Exotic dance koji je zapravo Ruski stil plesa na šipci koji uključuje puno elegantnih pokreta koji graniče s gimnastičkim elementima tako da, iako izgleda jednostavno, a zapravo je dosta zahtjevan. Tu često plešemo i u posebnim cipelama na petu i on djeluje mnogo senzualnije od samog plesa na šipci. Ovo bi preporučila da probaju svim ženama koje žele podignuti svoje samopouzdanje i zaljubiti se u svoje tijelo i njegove mogućnosti.

Polaznice Pola Dance osvojile su i brojne nagrade!

Ono što mi svaki put potvrdi da sam izabrala ispravan poziv je taj što polaznice s treninga odlaze oduševljene i vraćaju se s prijateljicama koje isto upisuju treninge. Osim toga, moram spomenuti da smo imali mnoge službene uspjehe s onim curama koje su se htjele okušati na natjecanjima. Tako je jedna od naših polaznica – Ana Goja osvojila 1. mjesto na državnom natjecanju plesa na šipci u Zagrebu 2010. godine. Par godina kasnije polaznica Sandra Fabijanić osvojila 1. mjesto na državnom natjecanju i 8. mjesto na međunarodnom natjecanju koje se odigralo isti dan. Jelena Sekulić osvojila je 1. mjesto na Pole Freaks natjecanju u Zagrebu. Maja Kolak osvojila je 6. mjesto na državnom natjecanju, a moji najveći uspjesi bili su 3. mjesto na državnom natjecanju u profesionalnoj kategoriji te 4. mjesto na međunarodnom natjecanju u Sloveniji. Sve djevojke koje se žele okušati na natjecanjima su dobrodošle i uz našu podršku ali i puno treninga i odricanja svakako će zablistati na pozornici natjecanja.

Za kraj…

Želja nam je da u našem prostoru omogućimo treninge svih „aerial“ sportova poput plesa na šipci, akrobacija na visećem obruču, aerial yoga, balet i naravno standardne treninge koji jačaju tijelo i naše samopouzdanje. Najvažnija vizija da nas treninzi nastave uveseljavati i ispunjavati kao što čine iz dana u dan. Nisam mogla ni sanjati kakve ljude ću upoznati i želim se ovim putem zahvaliti svim polaznicama što su bile ili jesu dio moje životne avanture i nadam se da će dio svega ovoga postati još brojni drugi jer mislim da mogu reći da je Carolina Pole Dance jedna obitelj pored naših pravih obitelji.


Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Deny Balaban

Zahvala: Mon cafe

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci