Grad koji kreira: Kava, kolač, nakit Sanje Modrić Žižić
G

Sanja Modrić Žižić profesorica je likovne kulture. Dolazi iz Rijeke gdje je rođena, odrasla, završila osnovnu i srednju školu, a potom i filozofski fakultet. Sa suprugom i dvoje djece (12 i 16) trenutno živi u Zagrebu. Zbog nemogućnosti pronalaska posla, profesorica likovne umjetnosti odbila je očajavati, motivirano je krenula u realizaciju svojih ideja pa je tako osmislila liniju nakita od naočalnih leća pod imenom Si&Eter Jewelry.

Sanja Modrić Žižić

Njezin nakit izazvao je veliki interes i pažnju medija, pa  ćemo tako izdvojiti činjenicu da je prestižni časopis Vanity Fair u studenome prošle godine predstavio mlade dizajnere svijeta, a u tom biranom društvu našla se i Sanja sa svojim nakitom. Više o Sanji i njezinom Brendu Si&Eter možete saznati na

Facebook: :http//www.facebook.com/SiEter 

Instagram: www.instagram.com/sieterjewelry

Web: http//www.sieter-nakit.com.hr

Kako je sve počelo?

Priča je počela još u studenskim danima gdje sam radila u jednoj optici /poliklinici u Rijeci i gdje sam se po prvi puta srela s materijalom naočalnih leća s dioptrijom. Na prvu me privukla prozračnost, laganoća i raznovrsnost materijala. A ideja o izradi nakita s dioptrijom se rodila još prije 10-tak godina gdje sam prvi put iz čiste radoznalosti izradila nešto za sebe, iako sam u tom trenutku bila zadovoljna prvim izrađenim uzorcima i par prijateljica oko mene su pohvalile ideju, nisam otišla korak dalje i ostalo je sve na nekoliko uzoraka za mene osobno. I onda se desila 2015 godina gdje sam u nemogućnosti da nađem posao, intenzivno počela razmišljati što i kako dalje.

Vratila se ideja o izradi nakita s dioptrijom, ali za razliku od prvog pokušaja sad sam otišla korak dalje i posvetila sam se nacrtima raznih oblika u kombinaciji sa materijalom.  Isto tako sam bila svjesna da uz sam proizvod moram ponuditi i nešto više, tako sam osmislila cijeli paket koji uključuje logo proizvoda, web stranicu,  poklon kutijicu, krpicu za čišćenje nakita, potvrdu autentičnosti na HR/ENG jeziku i poklon vrećicu. Svjesna da imam unikatan proizvod kojeg nitko ¨na svijetu¨ barem po Google-u ne radi, kvaliteta i prezentacija samom proizvoda mi je u samom startu bila jako bitna, tako sam što se tiče lančića i kopčica odlučila raditi sa čelikom a ne bižuterijom koja je puno jeftinija, ali i nekvalitetnija.

Kako izgleda proces izrade nakita?

Proces proizvodnje kreće sa skicom oblika i kao što se vidi po kolekciji nakita držim se jednostavnih oblika, minimalizma, kombiniram prozirni sa tamnim, foto ili mirror materijalom. Nakon skice slijedi izrada oblika na plastificiranom papiru,koji treba pomno obraditi,tu mislim na rubove koje treba  precizno obraditi, a  zatim sljedi strojna obrada materijala, ručno finiširanje (poliranje rubova, kantiranje oštrih rubova) i na kraju ručno sastavljanje kopčica i lančića.

Radiš i foto nakit…

Da, foto nakit je posebna priča jer kad ste vidjeli da komad bilo kojeg nakita mijenja boju kad izađete na sunce a u zatvorenom prostoru je apsolutno proziran. Znači na suncu je taman, a bez utjecaja sunca je proziran čak se boja prilagođava intenzitetu sunca što znači da će ogrlica potamniti samo 40% ako sunce nije jako ili će potamniti samo 20% a ako je sunce intenzivno ide i do 80%. U pravilu radim sa 4 različita materijala (sve sa dioptrijom): Prozirni, izvorni materijal naočalnih leća; Tamni, obojani u raznim bojama ali najćešće sivi, zeleni i smeđi; Foto nakit koji mjenja boju (kao fotosenzibilne naočale); Mirror ili zrcalni materijal; Dodala bi bitnu informaciju,nakit se ne izrađuje od starih naočalnih leća kako mnogi misle 🙂 već otkupljujem industrijski višak.

Brend Si&Eter u budućnosti?

Ulažem puno napora i truda u svoj rad i nadam se da će jednog dana Si&Eter nakit biti prepoznat kao hrvatski brand nakita koji će kao takav biti prepoznat  i van Lijepe naše. Nedavno sam krenula u izradu i druge linije nakita od acetatne plastike, od istog materijala se izrađuju i najkvaliteniji okviri kako za sunce tako i za dioptriju.

Pripremila: Maja Vizjak

Hvala Corto Maltese

Fotografija: Deny Balaban

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci