13.8 C
Rijeka
Nedjelja, 17 siječnja, 2021

Pronašli smo savršeni kruh sa začinima s potpisom Kulinarskih razglednica

Nakon svih blagdana i obiteljskih okupljanja, teška i kalorična je hrana iza nas. Iako volimo sve te slane i slatke blagdanske delicije, nakon Nove...

Grad koji kreira: Kava, kolač, mozaik Matka Kezelea

Matko Kezele nakon srednje upisuje Scuola mosaicisti del Friuli u talijanskom Spilimbergu od 2000 do 2003 godine. To je mjesto s dugogodišnjom tradicijom izučavanja mozaika i venecijanskih teraca, terrazzo alla veneziana. Danas stvara u ateliju u sklopu coworking prostora „KIWI“, čiji je i voditelj, zajedno s drugih 6 umjetnika.

Imao je više samostalnih izložbi po Istri, Krku, Splitu te u suradnji sa udrugom MOSAIZM iz Francuske čiji je ujedno i član, izlagao je u Francuskoj i u Italiji. Od 2004. godine redovito izlaže u Beogradu na skupnim izložbama mozaika. U 9. mjesecu planira izložbu u Sesvetama u sklopu međunarodne suranje sa kolegicom mozaičarkom iz Beograda u prostoru Muzeja Prigorija. U etno hotelu *Balatura* pored Triblja, trenutno je izložena serija malenih kamenih skulptura u kombinaciji sa mozaikom pod nazivom *Tragovi*. Serija skupltura nastala je na motivu primorskog krajobraza gdje su obala i otoci prošarani suhozidima.

STILUETA

Maja Vizjak, Matko Kezele

Više o radu Matka možete saznati na: MATKO KEZELE 

Po završetku školovanja počeo si svoj umjetnički put, kako?

U početku, nakon školovanja, bavio sam se postavljanjem industrijskog mozaika u privatnim kućama pošto umjetnička forma mozaika još nije bila zastupljena u tolikoj mjeri. Istovremeno sam radio na promociji mozaika kroz svoj umjetnički rada izlažući u galerijama većinom na području Istre, Kvarnera i Dalmacije. Promociju mozaika ostvario sam i kroz organizaciju projekta Biennale mozaika Rijeka koji je u 12. mjesecu 2016. godine doživio svoje treće izdanje. To je izložba s popratnim kulturnim programom na kojoj umjetnici iz raznih umjetničkih sfera imaju priliku izložiti svoje radove, propitajući kroz tehničke metode realizacije mozaika i njegove primjene u suvremenoj umjetnosti. Spletom okolnost pronašao sam se i u restauraciji mozaika. U početku su to bili oni na riječkom području iz austro-ugarskog perioda, a nakon toga na mozaicima druge polovice 20. stoljeća. Najviše iskustva stekao sam restaurirajući antičke, rimske mozaike na istarskom području.

S kojim materijalima radiš mozaik?

Klasični materijali za izradu mozaika su oni prirodni kako kamen, mramor, cigla ili oni umjetni, kao staklo, zlato ili keramika. Međutim, danas je sve dozvoljeno pa se mozaik može izraditi i od drva, plastike, ogledala. Ovisno o namjeni, crtežu, tehnici ili formatu odabirem materijal s koji ću dobiti najbolji finalni efekt.

Na seriji radova „INK“, koristio sam reciklirano crno staklo za kuhinjske elemente. Sa tim staklom, osim intenzivne crne boje dobio sam i realniji efekt kapljice tinte.

Na čemu trenutno radiš?

Trenutno razvijam ciklus pod nazivom *Raspadanja* gdje koristim motiv paške čipke, ali u procesu nestanja tj raspadanja, gdje se crtež gubi. To je svojevrsna kritika na očuvanje i brigu za kulturnu baštinu. Paška čipka je uzeta kao tema jer je njena izrada slična onoj mozaiku.

Ona je minuciozna i strpljiva, ali isto tako je i pod UNESCO-vom zaštitom kao nematerijalno dobro. Upravo iz tog razloga paška čipka je uzeta kao svjetski prepoznati artefakt no na lokalnoj razini ne daje joj se dovoljno pažnje i ne prenosi se dalje ta vještina izrade na nove generacije. Iz tog razloga u mojim radovima se crtež čipke gubi, gubi se identitet stoljetne tradicije.

Čujem da ne voliš kavu. Ma je li to mogće?! Umjetnici su poznati kao veliki fanovi i konzumenti kave?!

Nisam fan kave. Volim popiti onu dječju s puno mlijeka jer to me podsjeća na djetinjstvo kada sam za doručak imao bijelu kavu i suhe bakarske baškote. Živjele divne osamdesete!

Gdje te se može sresti, neki tvoj đir po gradu?

Trenutno radim u Rijeci na jednom projektu resturacije mozaika za Hrvatski resturatorski zavod. Njihov sam vanjski suradnik već dugi niz godina pa sam na taj način i zavolio restauraciju. Nakon toga dane i noći ću provoditi u ateljeu kako bi spremio radove za izložbu u Sesvetama u 9. mjesecu.

Za neku dnevnu šemu volim otići u Samovar koje je pravo osvježenje u Rijeci, ako ne onda Cukar, a na večer Nemo, Tunel ili Život. Kako živim na Pećinama, Pajol na plaži Grčevo je česta meta za otići na piće, bez posebnog razloga, s društvom ili bez. Uvijek dobra atmosfera i lijepi pogled.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U rubrici *Grad koji kreira* ugostila sam mnoge svoje kolege s akademije, a preko njih dobila preporuke za druge umjetnike. Prva preporuka išla je prema Matku s opaskom njega zaista moraš predstaviti javnosti jer tip radi genijalno. Tako je i bilo, ne samo da radi divne stvari on je jedan on onih s kojima se brzo i jednostavno uspostavlja komunikacija. Uvijek imam svojevrsnu tremu i bojazan tko mi to dolazi u susret i hoće li se desiti obostrana komunikacija te uroditi plodom. Srdačno i ugodno prošao je susret i nastalo prijateljstvo!

 

Pripremila: Maja Vizjak

Foto: Iva Kjaer photography

ZAHVALA: RICA

 

ZADNJE OBJAVE

Bili smo na snimanju kampanje novih proizvoda s potpisom Dr Vivian branda

Dr. med. dent. Vivian Jurković specijalizirala se za kozmetičku anti-aging medicinu. Dugo kliničko iskustvo na tom području omogućilo joj je da razvije Dr. Vivian...

Trenirke koje osvajaju domaće tržište i inspirativna priča pokrenuta prošle godine – Vela Design

Ina Vela Madžarević – ime za koje smo sigurni da će se sve više čuti i pojavljivati na modnoj sceni. Ina stoji iza branda...

PRATITE NAS...

22,125ObožavateljiLajkaj
7,910SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

Pogledajte kako je bilo na modnoj reviji Fashion Room Rijeka Night

Jesen je u Rijeci krenula vrlo dinamično, uz brojne projekte i događanja, Grad koji teče postao je grad koji se budi i iznimno nas...

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Foto, šminka, frizura i nakit – ovaj bajkovit vjenčani editorijal ima sve!

Mladenke su vječna inspiracija, započinje ovu priču Iva Bruketa koja je u razgovoru s vlasnicom frizerskog Studia Kate, Kate Brozinčević došla na ideju za...