Grad koji kreira: Kava, kolač, krojačke škare Petre Perković
G

Petra Perković završila je Građevinsku tehničku školu u Rijeci smjer Dizajner unutrašnje arhitekture. Nakon završene srednje škole upisuje modni dizajn na Učilištu Profokus u Zagrebu, te se potom vraća u rodnu Rijeku gdje počinje stvarati u svom ateljeu pod imenom ‘Pepa Design’. Njezina prva revija održala se u 4. Opatijska cvijeta u Opatiji, zatim u Colosseumu, Jungle-u na Krk-u,  Ljubljani, reviji City 45 20,  na brodu Nina, na 3. rođendanu Stiluete, te 2014.  kao haljina grada Rijeke. Više o Petri možete saznati na

Facebook: Pepa design by Petra Perkovic

Instagram: Pepa design

Kako je sve krenulo, šivala si za lutkice od malena ili htjela biti *drugačija*?

Od svog ranog djetinjstva bila sam kreativna,obožavala sam crtati tlocrte kuća željeći postati arhitektica, međutim, život me odveo u drugom smjeru. Kreativnost se počela izražavati temeljitije u Osnovnoj školi. Svaku večer sam pažljivo birala novu odjevnu kombinaciju koju bi odjenula naredni dan. Moja majka se bavi slikarstvom, dakle tu umjetničku crtu sam naslijedila od nje. Krajem srednje škole počela sam se baviti kreacijama koje su zaista bile unikatne jer je iznimno bitan individualni pristup. Svaka žena je različita, a ta različistost se preslika u dizajn namjenjen baš “njoj”! To je zaista izazov koji me oduševljava!

Tvoj kreativni proces izgleda?

Kad kreiram novi dizajn prvo izradim skicu onda biram materijale.Potom kreće izrada krojeva i istodobno se fokusiram na potrebe i reakcije klijenta, a manje na prolazne trendove, te sukladno s njima razvijam svoj brend koji mora biti prepoznatljiv i unikatan. To je jedan vrlo složen proces gdje moram razmišljati kreativno i produktivno. Naravno, kad usavršim skicu, tada započinje konstruiranje. Konstrukcija je također vrlo zahtjevna jer je potrebno puno prakse da se zamišljena kreacija pretvori u nosivni odjevni predmet. Kad se završi konstrukcija izvadi se kroj te se može započet sa rezanjem tkanine. Nakon toga slijedi spajanje djelova endlanjem, šivanje te polaganje dijelova na krojačku lutku kako bi se otkrila bilo kakva nepravilnost ili nova ideja. Najčešće mi tokom izrade sinu neke nove ideje koje upotpunjuju  osmišljeni dizajn.

Kada kreiraš kojim ženama se obraćas? Tip žene koju stvaraš kroz kreacije jest…

Žena za koju stvaram je profinjena, samosvjesna, ženstvena, i ujedno romantična, i zavodljiva na suptilan način. Kao i u životu tako i u odjevanju, umjerenost je najbitnija stavka. Kako ja sazrijevam tako se mijenja i sazrijeva moj stil i vlastita individualnost. Naravno sve uskladim i sa željama svojih  klijentica, ali uvijek ostaje moj specifičan  prepoznatljiv stil.

Jesu u postolara najgore cipele!?

S obzirom da su mi poslovi fizičke prirode najčešće nosim ležernu odjeću. Naravno, u slobodno vrijeme uglavnom nosim svoje kreacije. Kad odjenem svoje “novo ruho” to je obavezna  elegancija sa dozom chic-a. Najzanimljivije mi je promatrati kako moji dizajni utječu na one koji ih vide po prvi put. To me oduševljava jer me potakne na još veću kreativnost.

Kakav je tvoj ormar?

Moj ormar je šarolik. Ima svega, od trenirka do profinjenih glamuroznih haljina koje su većinom, mojih ruku djelo. S obzirom na prijašnje godine, puno rijeđe si kupujem odjeću jer ono sto si ja zamislim, najčešće ne pronalazim u dućanima te se onda  hvatam igle i konca! Najviše od svega me veseli kupnja odjeće za mog sinčića, koji je dosao u fazu prepoznavanja vlastitog stila, pa si “mali gospodin” kao veliki, bira odjeću koju će odjenuti.

Moje životni moto je: Olakšati si život kako god se može!


Foto Nikki Vancaš

Zahvala Corto Maltese

Pripremila: Maja Vizjak

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci