Grad koji kreira: Kava, kolač, gitara Zvonimira Radišića
G

Zvonimir Radišić trenutno studira na jazz odsjeku Kärntner Landeskonservatoriuma u Klagenfurtu, klasa prof. Thomasa Wallischa. S devet godina kreće na prve satove gitare te 2009. godine završava srednju glazbenu školu “Ivan Matetić-Ronjgov” u klasi prof. Nikole Jedrlinića. Tijekom školovanja osvojio je brojne nagrade i priznanja na državnom te međunarodnom nivou. Nakon završetka obrazovanja u klasičnoj glazbi kreće na satove modernog sviranja gitare kod Ivana Pešuta koji mu ubrzo postaje jedan od gitarističkih uzora. Pohađao je seminare, individualne satove te glazbene radionice kod priznatih hrvatskih i svjetskih gitarista i to Jonathan Kreisberg, Charles Altura, Russ Spiegel, John Stowell, Alessio Menconi, Vlatko Stefanovski, Primož Grašič, Elvis Stanić, Darko Jurković-Charlie, Zoran Majstorović, Spartaco Črnjarić. Od 2013. vodi prateći bend Damira Kedže. Suosnivač je benda “4 Shades” koji prati razne pjevače.

Zvonimir Radišić

Svirao je i pisao bendovske partiture za mjuzikle “Chicago”, “Briljantin” i “Kako je Grinch ukrao Božić”. Povremeni član je Denis Razz adjustable group-a i HGU band-a. Član pratećeg orkestra za mjuzikl “Sušak, Sušak”,  i  „Porto etno orkestra“. U 2018. postaje član benda „EN FACE“ i dio pratećeg orkestra festivala „MiK“ te „ČAnsonfest“, 2019. postaje član pratećeg orkestra festivala „Festival dell’Istroveneto – Dimela Cantando“. U dosadašnjem radu imao je priliku nastupati s poznatim hrvatskim pjevačima poput Đanija Maršana, Jelene Radan, Marka Tolje, Damira Urbana, Tine Vukov, Martine Vrbos, Dina Antonića, Nikoline Tomljanović, Sabrine Hebiri, Katje Budimčić, Antonele Doko, Mie Negovetić i Nine Kraljić. U svibnju 2016. završava školovanje na Tehničkom fakultetu u Rijeci – smjer elektrotehnika i stječe titulu magistar inženjer elektrotehnike. Više o Zvonimiru možete saznati

Instagram: https://www.instagram.com/zvonimir_radisic/?hl=hr

Kako je sve krenulo?

Sa 9 godina sam upisao osnovnu glazbenu školu “Ivan Matetić-Ronjgov” zahvaljujući tome što sam često kao mlađi brat sa roditeljima čekao u hodnicima te iste škole sestru Anu da završi sa nastavom, svirala je klavir. U toj dječjoj fazi htio sam svirati bubnjeve, ali radi stanovanja u neboderu, roditelji su rekli da bi možda ipak nešto drugo svirao i tako je gitara zapravo bila drugi izbor!

Cijelo djetinjstvo sam pohađao paralelno dvije škole, nakon završetka „Prve riječke hrvatske gimnazije“ i srednje glazbene škole, nisam se odlučio za daljnje školovanje na glazbenoj akademiji jer se nisam vidio u budućnosti kao klasični gitarist. Počeli su me zanimati različiti stilovi i tako sam krenuo na satove kod Ivana Pešuta, zanimljivo je da do 18 godine nisam nikad svirao sa trzalicom, samo klasika je bila do tad. Kod odabira fakulteta nisam puno dvojio pošto su me zanimale prirodne znanosti, kao prva generacija sa državnom maturom upisao sam Tehnički fakultet u Rijeci (smjer elektrotehnika). Kako se i u tim studentskim danima glazba stalno paralelno događala, negdje na 3. godini, slušajući jedan koncert, imao sam moment kada sam shvatio da je glazba moj život i put. Nisam odustao od fakulteta, iako nije bilo lako. Dogurao sam do 5. godine i završio te mjesec dana nakon diplome dočekao rok prijave za prijemni ispit na jazz akademiji u Klagenfurtu. Primljeni smo dvojica u konkurenciji 20ak kanditata. S profesorima, školom i kolegama sam prezadovoljan. Atmosfera je jako pozivitna i motivirajuća za daljnji razvoj i napredak.

Kako izgleda studirati na Jazz Akademiji u Klagenfurtu?

Nastava je sastavljena od individualnih i grupnih satova. Takav individaulni prisutp i malo studenata na godini omogućuje prisniji odnos i kvalitetniju komunikaciju. Lijepo je imati priliku raditi s mentorima koji su spremni sva svoja znanja i iskustva stečena godinama „na terenu“ prenjeti nama studentima. Često imamo priliku slušati i gostujuće predavače koji nam održe radionicu i koncert.

Gdje te inače možemo sresti…

Svaki radni tjedan mi je šarolik, uglavnom sam od utorka do četvrtka u Klagenfurtu, ostale dane kada sam u Rijeci rasporedim na vježbanje gitare, svirke, probe, pripremu materijala/pisanje nota za nove svirke i rad s učenicim u školi modernog pjevanja i sviranja “Maraton”, osnivača Olje Dešića. Ovisno o periodima u godini slobodnog vremena je malo ili ga nema!

Zvonimir u društvu Maje Vizjak

Za kraj vizija…

U budućnosti se vidim u stvaranju svoje glazbe, želja mi je snimiti autorski album u formi jazz tria gitara, kontrabas i bubanj, sviđa mi se i pisanje aranžmana za različite sastave.
Sljedeće akademske godine bi trebao završiti studij, pa mi je želja nakon toga upisati master studij iz kompozicije i aranžiranja.

Sretan sam što radim ono što volim i svakim danom napredujem u tome.

Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Deny Balaban

Zahvala: Cacao

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci