Astrofizičarka Vernesa Smolčić dolazi u Dječju kuću
A

U četvrtak 22. 12. s početkom u 18h u Dječjoj kući u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka gostovat će ugledna astrofizičarka  Vernesa Smolčić  s predavanjem „Čarobni svijet galaksija (za cijelu obitelj)“ u sklopu programa OK knjižnica, OK zajednica.

Znate li kako se zove galaksija u kojoj živimo? Znate li da se ona ne sastoji samo od Sunca (i nas koji živimo na trećem planetu od njega) i drugih zvijezda, nego i od plina i prašine, tamne tvari i crnih rupa? Naša je galaksija samo jedna od stotina milijardi galaksija u svemiru!

Galaksija ima raznih: krumpirastih, tanjurastih i nesređenih, a u njihovim središtima često obitava jedna golema crna rupa koja u nepovrat usisava sve što joj priđe dovoljno blizu. Ako vas zanima svijet galaksija, i ako biste željeli naučiti više o njemu, dođite na predavanje u kojem ću vas provesti kroz njega i pokazati vam kako znanstvenici proučavaju razvoj galaksija kroz svemirsku povijest.

Rezervacije mjesta su obvezne i primaju se na mail prijave.programi@gkri.hr.

Biografija za djecu:

Vernesa je rođena u Zagrebu i školovala se po cijelome svijetu, a danas svoje studente poučava astronomiji. Voli svemir, zvijezde i galaksije, a uz njih i životinje, pogotovo pse (iako ih se bojala kad je bila mala!).

Ozbiljna biografija:

Prof. dr. sc. Vernesa Smolčić svjetski je priznata astrofizičarka te redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveno se usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji, a nakon devet godina rada i usavršavanja na najboljim sveučilištima na svijetu vratila u Hrvatsku. Fokus njezinih istraživanja su stvaranje i razvoj galaksija, proučava aktivne galaktičke jezgre, radiogalaksije te izvangalaktičko stvaranje zvijezda.

Članica je brojnih međunarodnih kolaboracija, a u nekima od njih je na voditeljskim funkcijama, kao u Cosmic Evolution Survey (COSMOS) te The Ultimate XMM Extragalactic Survey. Između ostalog, koordinatorica je aktivnosti PMF-a vezanih uz Europsku svemirsku agenciju i članica Referentne skupine za Svemir (MZO). Objavila je više od 140 znanstvenih radova, a za svoj je rad primila brojne nagrade, kao što su Ernst Patzer Award, Zagrepčanka godine 2014., Priznanje Fakultetskog Vijeća PMF-a za značajno znanstveno postignuće i doprinos ugledu PMF-a, COSMO znanstvenica godine 2015., Državna nagrada za znanost za 2017. godinu, Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2019. godinu za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti, te ju je hrvatsko izdanje časopisa Forbes uvrstilo u najuspješnije ljude generacije 2013.

Uz prestižni (i prvi u Hrvatskoj) ERC Starting Grant za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”, vodila je brojne znanstvene projekte. Profesorica je vrlo aktivna u popularizaciji znanosti te vodi projekt nazvan Astroučionica, web platformu namijenjenu popularizaciji astronomije.

Astroučionica je nastala tijekom provedbe ERC projekta 2018. godine te je otada nastavila rasti. Redovito drži javna predavanja o astronomiji, Državna je koordinatorica za popularizaciju Međunarodnog astronomskog saveza za Hrvatsku te je posebno aktivna u godišnjoj proslavi žena i djevojaka u astronomiji (od 11. veljače do 8. ožujka).

Profesorica Smolčić sudjelovala je u izradi obrazovne slikovnice za djecu “Psi u svemiru” te je suautorica kuharice za djecu “Astrokuharica”. Također, ambasadorica je kampanje „Duboko iznad svih“ prirodne mineralne vode Jana.

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama…

Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.

Tekst: PR

Prethodni tekst – ZORAN VAKULA DOLAZI U DJEČJU KUĆU PREDSTAVITI SLIKOVNICU ,,PAHULJASTA”

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci