GASTRO: Panna cotta s preljevom od čokoladnog likera po receptu Darka Kontina
G

Već znate da mi vikend volimo započeti uz omiljene deserte, a danas vam otkrivamo odličan recept za nešto drugačiju, a opet vrlo jednostavnu panna cottu po receptu Darka Kontina s bloga Darkova Web Kuharica.

“Panna cotta u ovoj varijanti i dalje ostaje jednostavan recept kojeg može i dijete napraviti, ali s okusom koji je ipak prilađen odraslim kušačima i sladokuscima. Naime, ono što čini ovu panna cottu posebnom je gornji tanji sloj koji kombinira dvije jako bitne stvari svake odrasle osobe, a to su kava/cappuccino i liker :). Zapravo na ideju sam došao kada sam tražio idealni preljev za ljetnu verziju panna cotte koji će sadržavati neki alkoholni element u sebi. Sjetio sam se tada jednog zanimljivog pića pod nazivom Tigrovo mlijeko (mlijeko i kruškovac), te odlučio iskoristiti veliku raznolikost okusa Jaffa likera da napravim nešto slično tome i spojim s desertom. A nakon što sam odabrao željeni liker shvatio sam da mogu i bazu (mlijeko) pojačati dodatnim komplementarnim okusom putem cappuccina ili kave. Rezultat svih ovih kombinacija okusa, Jaffa likera od čokolade i Jaffa frappe cappuccina od badema možete vidjeti u nastavku. Za pripremu cijelog deserta će vam trebati manje vremena nego što će vam biti potrebno da pročitate ovaj moj (pre)opširan uvod tako da obavezno isprobajte i ovu verziju panna cotte ;).”


Sastojci:

 • Vrhnje za šlag 500 ml
 • Bijela čokolada 100 g
 • Listovi želatine 4 kom (cca 6-7 g)
 • Vanilin šećer 1 paketić
 • Jaffa Frappe Cappuccino od badema 1 kom
 • Jaffa liker od čokolade 1 čokanj
 • Mlijeko 100 ml
 • Bademi za ukras i listovi mente

Recept:

 1. S hladnom vodom prelijte 3 listova želatine i pustite ih da stoje u vodi oko 5 minuta. Za to vrijeme stavite kuhati vrhnje za šlag.
 2. Ako želite čvršću panna cottu stavite slobodno listić do dva želatine više. A za kremastiju verziju možete uz vrhnje za šlag i manje želatine slobodno dodati malo mlijeka.
 3. Kada vrhnje za šlag zakipi dodajte 100 grama mliječne bijele čokolade, vanilin šećer (ako želite posebno slatku verziju) i pustite je da se otopi.
 4. Nakon što se čokolada otopila, a vrhnje ponovno počelo lagano kipjeti dodajte želatinu (bez vode u kojoj se je otapala).
 5. Nakon par minuta uz konstantno miješanje panna cotta je gotova te je istresite u predviđene čaše ili posude.
 6. Panna cottu ostavite u hladnjaku barem 1 sat da očvrsne prije nego preko nje odlučite staviti preljev od likera. U suprotnom će vam se preljev pomiješati s panna cottom.
 7. Za preljev od likera u 1 dcl vrućeg mlijeka istresite jednu vrećicu Jaffa cappuccina od badema (ili drugog okusa po želji), te pola čokanjčića Jaffa likera od čokolade. Dodajte i jedan otopljeni listić želatine te miješajte sve pola minute dok se želatina ne otopi.
 8. Čokoladni preljev s dodatnim okusom badema lagano prelijte preko ohlađene panna cotte, te stavite desert nazad u hladnjak na barem 30 minuta prije posluživanja.
 9. Poslužite uz komadiće badema i listove mente.

U slast!


Foto: Darko Kontin

Pripremili: Stilueta i Darko Kontin

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci