Jeste li čuli za Galacta Jewerly? Ksenija je osmislila nakit od majčinog mlijeka, imamo priču o tome.
J

Nastavljamo s rubrikom Hrvatski kreativci u kojoj predstavljamo predivan i unikatan rad naših hrvatskih malih poduzetnika i kreativaca. Znate i sami koliko volimo nakit i koliko volimo upoznavati sve koji stoje iza krasnih komada, a ovog puta smo pronašli nešto stvarno posebno. Donosimo vam jednu divnu i toplu priču i upravo takav je i brend koji ćemo predstaviti.

Galacta Jewerly – nakit od majčinog mlijeka je nešto u potpunosti neobično. a opet tako duboko i jedan je od onih nakita koji nikad ne dosadi i koji je uvijek in, u modi, i u srcu. Iza brenda stoji Ksenija Kordić, likovna umjetnica i ilustratorica. Za svoj brend, Galacta Jewelry radi gotovo sve, od dizajna i izrade nakita, do fotografije, grafičkog dizajna, komunikacije s klijenticama…

Donosimo intervju s Ksenijom.

Često intervjuiramo hrvatske kreativce koji se bave izradom nakita ali prvi put imamo priliku razgovarati s nekim tko dizajnira nakit od majčinog mlijeka. Recite nam, otkud ideja? Kako je sve počelo? 

Sve je počelo mojim vlastitim iskustvom majčinstva i dojenja, sa svim svojim usponima i padovima.

Imala sam stoga veliku potrebu sačuvati te neke komadiće i kapljice za uspomenu, kao podsjetnik na to što sve može moje tijelo, kao i na tu posebnu i vrlo intimnu povezanost s mojim djetetom dok je bio beba. Prvi put sam se susrela sa takvim nakitom putem interneta i ideja mi se toliko svidjela da sam se odlučila i sama okušati u izradi. Međutim, nije bilo tako jednostavno kako sam mislila.

Kako izgleda proces izrade? 

Proces je doista složen jer je neophodno mlijeko sačuvati na takav način da ono ne istrune u nakitu ni nakon mnogo godina, što je inače neizbježno jer je mlijeko živa tvar. Svladavanje tog procesa za mene je trajalo pune tri godine, ali se isplatilo jer sam razvila pouzdanu i autentičnu metodu očuvanja mlijeka u tekućem stanju, što mi daje više mogućnosti za dizajn samog nakita u odnosu na očuvanje mlijeka u prahu, kako to rade neki drugi brendovi.

Dakle, svaka mama pošalje svoje izdojeno mlijeko, koje može biti i starijeg datuma, tj zamrznuto, a ja ga onda u svom malom laboratoriju/ateljeu konzerviram i od njega oblikujem željeni nakit. Dovoljna je sasvim mala količina mlijeka, do 10ml, tako da je cijeli proces “stress free” za mame.

Gdje ste naučili izrađivati nakit tom tehnikom?

Potpuno sam se oslonila na metodu pokušaja i pogreške, te sam nizom eksperimenata uspjela stvoriti vlastitu formulu, čime se veoma ponosim. Sigurnost i provjerenost moje metode omogućuje mi da klijenticama dajem i dvogodišnju garanciju na nakit.

Što sve imate u ponudi? Kakve komade nakita?

U ponudi se mogu pronaći privjesci, naušnice, prstenje, narukvice, lančići… Najveći izbor je među privjescima jer su nekako najpopularniji, a i u njih stane najviše različitih inkluzija.

Što se tiče materijala, sav nakit u ponudi je od srebra minimalne čistoće 92,5%, sa mogućom pozlatom, a po želji izrađujem i nakit od čistog zlata.

Jako držim do kvalitete materijala jer oni daju trajnu vrijednost komadu, tako da se u Galacta nakitu nalaze isključivo plemeniti metali, prirodna vlakna, smola visoke kvalitete i poludrago i drago kamenje.

Pravite li i personalizirane komade nakita, odnosno nešto mimo onog što imate u ponudi?

Ideja Galacta nakita i jest da je svaki komad potpuno unikatan, odnosno da sadrži taj jedan sastojak koji pripada samo klijentici. No, osim mlijeka, u nakitu se može naći i uvojak bebine kose, mliječni zubić, komadići pupkovine ili posteljice, ili bilo koja sitnica koja je od značaja za mamu, pa sam tako u nakit stavljala i sasušeno cvijeće, komadić tkanine, školjkice i tako dalje.

Osim toga, nakit se dodatno personalizira dodavanjem imena ili teksta po želji klijentica.

Planirate li proširiti ponudu?

Proširenje ponude je konstanta u mom kreativnom procesu. Uvijek osluškujem želje klijentica i rado izrađujem nakit po narudžbi gdje doslovno krećem od njihove ideje koju onda skiciram, te nakon što klijentica bude zadovoljna ponuđenim rješenjem, idemo u izradu. Tako je i nastala većina modela u ponudi. Sve je u suradnji i vrlo dinamično.

Promocija i normaliziranje dojenja

Istaknula bih da kroz Galacta nakit nastojim biti društveno angažirana kroz promociju i normaliziranje dojenja, ali i kao oblik osnaživanja  mama, jer nositi nakit od vlastitog mlijeka znači da smo ponosne na svoj trud i uspjeh i da ćemo ga se rado prisjećati i pokazivati ga.

Na žalost, u našem društvu se još uvijek srećemo sa mnogim predrasudama o dojenju, što ženama otežava to iskustvo, no čini mi se da polako ali sigurno napredujemo.

Nas je ova priča i ovaj brend oduševio, pravi je prikaz kako ljubav možete pretvoriti u nakit.

Fotografije: Galacta Breastmilk Jewerly/ Hirsch Studio

Prethodni tekst – STUDIO PIATTELLINA NOVI JE HRVATSKI BREND NAKITA

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci