“Fotografija me vraća u sadašnji trenutak, a tamo nema žala zbog prošlosti i straha od budućnosti” – Matija Vincek
"

Kada smo Matiju upitali da nam kaže nešto o sebi, ono što je rekao da je najbitnije je da je tata od Maxa i muž od Sanje, brat od Marka te stric od Jakova i Lucije. To su one prave životne vrijednosti koje i mi sami vrlo cijenimo. No, osim što je osoba posvećena obitelji, on je i magistar Ekonomije, bivši sportaš koji se bavio skokom u dalj i tajlandskim boxom, licencirani fitness trener i strastveni freelance fotograf koji je zaljubljen u tehnologiju, prirodu, filmove i naravno – fotografiju. Matija Vincek nam dolazi iz Zagreba i za Stiluetu je otkrio svoju priču o ljubavi prema fotografiji, počecima u poslu, putovanjima, željama za budućnost i još ponešto, ali nećemo više odugovlačiti, najbolje da nam Matija više otkrije sam.

Dragi Matija, dobro nam došao na Stiluetu, za početak odmah ćemo te upitati kako i kada si se zaljubio u fotografiju, što te je najviše privuklo?

U fotografiju sam se zaljubio prije nekih 15 godina vodeći se idejom da imam vječnu uspomenu na trenutke. Jedan pogled na fotku te instantno vraća u to vrijeme i sve osjećaj tog trenutka kakav god on bio. Danas kada smo svi na *auto pilotima* i živimo samo da platimo račune, jedemo i spavamo, prelako zaboravimo neke trenutke koji su nas definirali kao osobe koje smo danas. E baš zato fotografija da nas sjeti na sve ono što jesmo.

Baviš se freelance fotografijom, među našim čitateljima sigurno ima osoba koje bi se možda jednom htjele baviti istim poslom, što nam možeš reći o njemu, koja je tvoja priča? Je li teško biti fotograf u Hrvatskoj?

Za fotografiju kao posao vrijedi isto pravilo kao i za ostale poslove, a to je da ako si strastven prema istome i spreman si uložiti apsolutno cijelog sebe u posao a da ti novac nije primarni motiv, uspjet ćeš.

Sve ove godine sam se amaterski bavio fotografijom i čuvao fotke za sebe. Međutim imao sam životnu situaciju koja mi je sve preokrenula u životu, te mi je fotografija bila izlaz od negativnih misli. Fotografija me vraća u sadašnji trenutak, a tamo nema žala zbog prošlosti i straha od budućnosti, “hvatam” samo savršeni kadar i punim baterije. Odlučio sam nabaviti profesionalnu opremu i dodatno se educirati kako bih imao što više znanja o fotografiji. Otvorio sam stranice na Instagramu i Facebooku te krenuo čisto iz gušta stavljati fotke sa svojih izleta/putovanja. Ispada da se ljudima to svidjelo te danas dobivam ponude za razno-razne poslove. To je ono o čemu sam ranije pisao, ako radiš nešto zbog gušta i motivira te čista sreća, novac će doći kad-tad.

U Hrvatskoj situacija nije bajna no ako si dobar, tvoj rad će isplivati kad tad i ponude će početi dolaziti same od sebe. Izazov je ne odustati kad te ne ide, biti strpljiv i fotkati i još fotkati jer ti baš možda iduća fotka promijeni život.

Primijetili smo da osim fotoaparata koristiš i drone pri fotkanju i da često fotografiraš iz zraka, kako bi opisao svoj vizualni identitet, kakvi te kadrovi najviše privlače?

Kako obožavam razno-razne gadgete, pri fotografiranju koristim apsolutno sve što mi može pomoći da zabilježim trenutak. Uz profesionalne aparate ( FUJI, SONY ) koristim i DJI dronove , kao i 360 kamericu, go pro kamericu te stabilizirajuću kamericu DJI osmo pocket. Najviše me inspiriraju priroda i ljudska emocija.

Priroda zato što se u njoj osjećam kao doma pa fotografija nastane samo kao produkt mojih trenutnih osjećaj, a kod emocije ljudi nastojim uhvatiti ”dušu”, ne volim namještene scene i umjetne osmijehe.

Uz fotografiju voliš i putovati, je li ljubav prema putovanjima za sobom povukla i ljubav prema fotografiji ili obrnuto?

Obožavam putovati, maknuti iz komforne zone i vidjeti nova mjesta, upoznati nove kulture. Otkad znam za sebe, fotić je išao sa mnom s putovanja. Kad malo bolje razmislim, roditelji su koristili analogni fotić od najranijih dana i imamo brdo albuma koje sam obožavao gledati. Možda je tu sve krenulo, jer kod nas se nije išlo na odmor bez fotoaparata pa sam ja nastavio tu tradiciju i malo ju nadogradio.

Putuješ, fotografiraš, a baviš se i fitnessom, što nam još možeš reći o sebi, što voliš raditi u slobodno vrijeme?

Tako je, inače sam i osobni fitness trener kao i još uvijek ”novi” tata, tako da je slobodnog vremena malo. Nastojim ga iskoristiti za dodatnu edukaciju. Volim dobar film ili seriju, tako da mi je i to lijek za dušu.

Nećemo te više previše gnjaviti, hvala ti na ovom razgovoru, za kraj otkrij nam kakvi su ti planovi i želje za budućnost?

Ova godina će biti zabavna. Počinjem surađivati s jednom našom agencijom i slijedi put u Zanzibar, pa Japan, Vijetnam i nadam se Island. Balkan i Europu neću spominjati, to se podrazumijeva.

Želja mi je putovati svijetom i ljudima koji me prate kroz video i fotografiju na moj način dočarati određeno mjesto te bar na sekundu odvesti od briga i problema.


Baš kao što je i Matija rekao, kada si strastven prema nečemu i spreman uložiti cijelog sebe tada ćeš sigurno uspjeti. Matija Vincek je pravi primjer kako uživanje u hobiju koji volimo se može pretvoriti u puno više. Cijeli tim Stilueta želi mu puno sreće u budućnosti, a do tada Matiju možete pratiti na Instagramu i Facebooku


Foto: Matija Vincek

 

 

 

 

 

 

 

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci