FOTO & VIDEO: nutricionistkinja Martina Linarić o projektu “Novi početak” i svom zanimljivom radu
F

Martina Linarić, doktor znanosti te diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, nutricionist, dijetetičar, svoje je zvanje stekla na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu te Prehrambeno biotehnološkom fakultetu, smjer nutricionizam, također u Zagrebu. Godine 2013.g. osniva Centar za nutricionizam i dijetetiku putem kojeg intenzivira svoj dosadašnji rad na području nutricionizma, dijetetike te kliničkog nutricionizma. S poliklinikom Terme Selce već dugi niz godina, počevši 2013.g. do danas, surađuje kao vanjski stručni suradnik na području nutricionizma i dijetetike. U suradnji s Termama Selce 2018.g. dio je projekta Prvog Kampa za liječenje pretilosti djece u Hrvatskoj te 2020.g. projekta ”Novi početak” čija je tematika korjenita promjena pogrešnih životnih navika pretilih osoba s ciljem postizanja adekvatne tjelesne težine, poboljšanja cjelokupnog zdravstvenog statusa i kvalitete života općenito.  IVA BROZIČEVIČ DRAGIČEVIĆ  pokrenula je navedene projekte na bazi dugogodišnjeg iskustva, edukacije i uvidjevši da u današnje vrijeme postoji velika potreba za radom, edukacijom i osvješćivanjem na tim područjima. A kako se globalna svijest mijenja spomenut ćemo još i kako je Martina kreator je prvog boot camp-a u Hrvatskoj – Holistic Body Mind and Soul Program – temeljenog na individualnom holističkom pristupu zdravlju čitavog organizma. 

Martina Linarić

Godine 2019.g. izabrana je za službenog nutricionista showa RTL televizije ”Život na vagi” poznatije inačice američkog popularnog showa ”The Biggest Loser”, u kojem u intenzivnom radu s kandidatima showa implementira pravilne prehrambene navike u svakodnevni život, educira kandidate o važnosti pravilne prehrane u svakodnevnom životu kao i provedbi iste za vrijeme trajanja showa kao i nakon izlaska iz showa. 

Svoje znanje konstantno nadopuunjuje aktivnim sudjelovanjem na raznim kongresima tematike pravilne prehrane, dijetetike, nutricionizma, kliničkog nutricionizma, nutricionizma i sporta.

Koliko je bitno nutricionističko savjetovanje i podrška u promjeni životnog stila?

Kada govorimo o promjeni životnog stila, odnosno loših prehrambenih navika, izuzetno je važna prisutnost nutricioniste, čiji je zadatak, otkriti te ukazati klijentima na loše navike te kako implementacijom pravilne prehrane u svakodnevni život, doći do cilja, u ovom slučaju adekvatne tjelesne težine a bez da se pritom ne naruši zdravstveni status organizma. Pravilna prehrana postaje način života i važnu ju je svakom klijentu usaditi kao novu naviku, koja osim što služi kao alat da se dosegne adekvatna tjelesna težina, mijenja živote klijenata i njihovih obitelji na bolje, jer itekako utječe na psihofizičko stanje organizma.

Koja je vaša uloga u projektu „Novi početak“?

U ovom projektu osim što sam nutricionista tu sam i kao velika  podrška našim kandidatkinjama, jer kada govorimo o korjenitoj promjeni loših prehrambenih navika, tada se kandidatima mora sve pojasniti, približiti im ”zdrave naminice” koje su im do sada u većini bile potpuna nepoznanica, educirati ih kako spremati određene naminirce odnosno kreirati obroke kako bi im hrana i dalje predstavljala zadovoljstvo, ali ovog puta u svrsi zdravlja čitavog organizma.

Po Vašem mišljenju jesmo li kao narod koji ipak uživa u mediteranskom stilu života i prehrani, dovoljno osviješteni po pitanju prehrambenih navika?

Složila bi se da kao narod na Mediteranu doista koristimo sve blagodati takvog života i tu se dogodi ona neumjerenost kada nam prehrana postaje problem a ne više ”lijek za organizam”. O tome dovoljno svjedoči podatak da smo pri vrhu piramide pretilosti među nacijama čitavog svijeta što baš ne ide u prilog osvještenosti o važnosti i prednostima pravilne prehrane i njenoj dobrobiti na naše zdravlje.

Također bi napomenula da je u RH svako četvrto dijete pretilo što znači da pravilne prehrambene navike nismo uspješno prenijeli i na vlastitu djecu te da se o pravilnoj prehrani i njenoj važnosti jako malo zna i to je još jedan razlog zašto je prisutnost nutricioniste u ovakvim projktima od iznimne važnosti.

Ja uvijek kažem bolje spriječiti nego liječiti….

Martina Linarić, Iva Brozičević Dragičević, Marija Mažar

Osim promjene kojoj će svjedočiti kandidati, što želite ovim projektom osvijestiti i postići?

Ovim projektom u prvom planu nam je želja da širu populaciju osvjestimo da malim životnim promjenama je itakako moguće uhvatiti se ukoštac sa povećanom ili prekomjernom tjelesnom težinom i kroz određeni vremenski period znatno popraviti svoj zdravstveni status koji zasigurno trpi posljedice viška kilograma ili će takve posljedice ubrzo doći na vidjelo u nekom obliku nezaraznih kroničnih bolesti kao što su to kardiovaskularna oboljenja, dijebetes kao vodeći zdravstveni problemi čiji uzroci leže upravo u povećanoj tjelesnoj težini.

Što to prije kod što većeg broja ljudi osvjestimo ovakvim i sličnim projektima odnosno programima gdje je uz pomoć i podršku stručnih osoba moguće takve probleme odnosno uzroke s lakoćom prevladati i time sebi i svim bližnjima osigurati kvalitetniji i sretniji život.

Osim ovog projekta, na čemu sve trenutno radite?

Osim projekta ”Novi početak” trenutno intenzivno radim sa svojim mnogobrojnim klijentima slične ili iste problematike kao naše kandidatkinje ili problematike povezanosti i utjecaja prehrane i zdravlja. Također sam u završnoj fazi nadopunjavanja usluga i ponude centra za nutricionizam i dijetetiku, a i sve više se intenziviraju pripreme za novu sezonu ”Života na vagi 2020.”  

POGLEDAJTE VIDEO KOJI SMO SNIMILI NA POČETKU PRIPREMA:

Hvala Martina na zanimljivom razgovoru, povoda da se opet družimo bit će još i jedva čekamo!

PROČITAJTE I INTERVJU S IVOM BROZIČEVIĆ DRAGIČEVIĆ:

FOTO & VIDEO: Iva Brozičević Dragičević o Healthy Living by IBD programu i projektu „Novi početak“

UPOZNAJTE KANDIDATKINJE PROJEKTA “NOVI POČETAK”

FOTO & VIDEO: Larisa Todić Drača i Nikolina Matković spremne su za „Novi početak“

 

Pripremila: Stilueta

KONCEPT MAŽARspot_img

novosti

povezani članci